Sannoon tulossa kierrätyslannoitetehdas – Gaiamare hakee toiminnan aloituslupaa

0
Projektipäällikkö Milla Rantakulma on käynyt esittelemässä uutta lannoitetta muun muassa Lepaan puutarhamessuilla.

Gaiamare Oy aikoo käynnistää muutaman vuoden kuluessa kierrätyslannoitteen tuotannon Uudessakaupungissa. Yhtiö hakee Etelä-Suomen aluehallintovirastolta ympäristölupaa ja toiminnan aloituslupaa. Lannoitetuotanto sijoittuisi Sannon Energiatiellä sijaitsevaan tehdashalliin. Tuotannon käynnistäminen ei vaadi lisärakentamista.

Gaiamare Oy on osa Aura Mare -konsernia, johon kuuluu myös muita kiertotalousalan yrityksiä. Aura Maren tuote- ja projektipäällikkö Milla Rantakulma kertoo, että Mädätysjäännöksen jalostaminen lannoitevalmisteeksi -hanke käynnistyi vuonna 2021 ja jatkui jatkohankkeella, joka päättyy nyt helmikuun lopussa. Yhtiö on tässä hankkeessa jo valmistanut kierrätyslannoitetta pieniä eriä ja kehitellyt prosessia.

Kierrätyslannoitteen raaka-aineena käytetään Uudessakaupungissa toimivan biokaasulaitoksen, Biolinja Oy:n, prosessista jäävää mädätysjäännöstä.

– Kun mädätysprosessissa kerätään biokaasu, siitä jää ravinteikasta mädätysjäännöstä. Tätä olemme käyttäneet uuden kierrätyslannoitteen kehittämisessä, Rantakulma kertoo.

Pelletöinnin jälkeen lannoite on helposti viljelijän hyödynnettävissä.

Gaiamare hyödyntää kierrätyslannoitteen valmistuksessa DTS Finland Oy:n kehittämää mikrotermistä menetelmää. Mikroterminen menetelmä perustuu maamikrobien hyödyntämiseen. Käsittelyprosessi on koneellinen, laitteisto ja siihen liittyvät materiaalisiirrot ovat suljettuja.

– Meillä on ollut Satakunnassa yhteistyötila, jossa kierrätyslannoitettamme on testattu. Lannoitteen koostumus on elänyt tutkimus- ja kehitysvaiheessa, mutta olemme saaneet kannustavia tuloksia, Rantakulma kertoo.

Hän toivoo, että Gaiamare saisi ympäristöluvan tämän vuoden aikana. Sen jälkeen alkavat investoinnit. Teollisuushalliin on tarkoitus koota mikroterminen laitos, jossa tuotetaan maksimikapasiteetilla noin 8900 tonnia kierrätyslannoitetta vuodessa.

– Tehdasta ei siis ihan heti saada käyntiin. Olisi toivottavaa, että ympäristölupa saataisiin tänä vuonna, projektipäällikkö Milla Rantakulma sanoo.

Jos Gaiamaren toiminta käynnistyy luvan mukaisessa laajuudessa, tehtaalle avautuu 1-2 uutta työpaikkaa.

Yhtiö käyttää luvan odotteluajan kasvatuskokeisiin eli kierrätyslannoitetta tutkitaan yhä. Tavoitteena on saada kierrätyslannoite myyntiin ammattiviljelijöille muutaman vuoden aikana. Rantakulman mukaan kierrätyslannoite sopii hyvin myös luomuviljelyyn.

Gaiamare ei ole ainoa kierrätyslannoitteiden valmistaja, muun muassa Yara valmistaa kierrätyslannoitetta. Gaiamaren innovaatiossa uutta on, että siinä on hyödynnetty biojätteen mädätysjäännöstä. Lannoitteeksi jalostettavasta raaka-ainemassasta jopa yli 50 prosenttia on tätä jäännösmateriaalia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän