Satoja mattoja ja vuodevaatteita lahjoitettiin Ukrainaan

0
Vapaaehtoiset kantoivat Uudenkaupungin helluntaiseurakunnan rukoussalista ketjuna matot kuorma-autoon.

Satoja mattoa ja vuodevaatteita lähti maanantaina Uudenkaupungin helluntaiseurakunnan pihasta kohti Ukrainaa, sotarintaman lähialueen asukkaita varten. Helluntaisseurakunta, luterilainen seurakunta, vapaaseurakunta Lähde sekä katukirkko olivat mukana auttamassa talkoolaisina, tavarat kuljetettiin ketjuna kädestä käteen helluntaiseurakunnan salista pihalle kuorma-autoon.

– Tarkkaa mattojen lukumäärää ei olla laskettu, mutta pussien sulkemiseen käytettyjä nippusiteitä on ainakin 600. Ja yhdessä pussissa on monta mattoa aina, joten siitä voi päätellä mattojen määrää, tempauksen isä Jukka Valopaasi ilmoitti.

Mattojen lisäksi ihmiset ovat edellisten viikkojen aikana lahjoittaneet peittoja, makuualustoja, tumppuja ja villasukkia. Jukka yhdessä vaimonsa Mirjami Valopaasin kanssa olivat rajanneet lahjoitettavat tuotteet nimenomaan edellä mainittuihin, eikä esimerkiksi tavallisia päällysvaatteita erikseen pyydetty.

Siitäkin huolimatta ihmiset ovat hyvän tahdon eleenä lahjoittaneet muun muassa toppatakkeja.

– Olemme puolestaan lahjoittaneet ne kaupungin Slava-avustuskeskukseen. Siinä olisi meille ollut liian suuri työ, joten rajasimme tämän keräyksen mattoihin ja vuodevaatteisiin, Mirjami kertoi.

Matoille on Ukrainan kriisialueilla suuri tarve, sillä niitä voidaan hyödyntää monessa eri yhteydessä oli kyse sitten reikien paikkaamisessa tai kylmän betonilattian lämmittämisessä.

– Raskaita mattoja voi laittaa rikkoutuneisiin seiniin. Rakoja voidaan täyttää seinissä ja kylmien betonilattioiden päälle on hyvä niitä laittaa. Jotkut siellä saattavat nukkua pelkästään matto allaan, Jukka huomautti sota-alueiden olosuhteista.

Tavaroiden toimittamisessa Ukrainaan auttaa yhteiskristillisen yhdistys Samaria-lähetys. Jukka Valopaasi kertoo, että he hoitavat homman nollakustannuksella.

– Tavara tulee lahjoituksena, kuskit ajavat talkoilla ja polttoaine- sekä lauttarahat on kuljettaja Markku Toimela saanut hoidettua eri järjestöjen kautta.

Keräyksen taustasta Mirjami Valopaasi kertoi, että hän harrastaa matojen kutomista ja kerran hän toi maton kuteita eräälle ystävälleen, joka murehti, että mitä hän tekisi anopin vanhoille matoille. Sitten hän keksi, että mitä jos käyttämättömät matot saataisiin Ukrainaan.

– Tunnen nuoruudestani kuljettaja Toimelan, joka on tehnyt entuudestaan jo viisi avustusmatkaa Ukrainaan. Hänen kanssaan rupesimme suunnittelemaan järjestelyjä ja täällä päässä saimme seurakunnilta vapaaehtoisia hyvin mukaan, Jukka taustoitti.

Keräyspisteitä sovittiin helluntaiseurakunnan tiloihin sekä Pyhämaan nuorisoseurantalolle ja ihmisiltä toivottiin ehjiä tuotteita. Valopaasit toivoivat sopivaa määrää tavaroita, mutta he eivät osanneet odottaa sellaista määrää, jota lopulta ihmiset toivat.

– Jukalle tuli soittoja ihan Turusta asti, että siellä haluaisivat tuoda tavaroita, mutta olimme etukäteen rajanneet alueet Uuteenkaupunkiin ja Pyhämaahan, Mirjami naurahtaa.

Keräys ei olisi onnistunut ilman neljän seurakunnan talkoolaisia, jotka ovat pussittaneet matot läpinäkyviin pusseihin sekä auttoivat tavaroiden lastaamisessa kuorma-autoon. Eikä keräys olisi onnistunut ilman lahjoittajia.

– Pidän terveenä ilmiönä, että suomalainen kokee empatiaa ja haluaa auttaa, Jukka päättää.

Markku Toimelalla edessä kuudes avustusmatka Ukrainaan

Mattoja ja vuodevaatteita Ukrainaan lähtevän kuorma-auton kyydissä matkaa kouvolalainen Markku Toimela, jolle tuleva matka Ukrainaan on jo kuudes ja ensimmäinen tänä vuonna. Eläkkeellä oleva helluntaiseurakunnan diakoniapastori on 34 vuoden työuran aikana ehtinyt tehdä avustustöitä muun muassa Bangladeshissa, Mongoliassa, Pohjois-Koreassa ja Intiassa.

– Minulla on valtava seikkailuvietti ilmeisesti. Ei minua pelota paikan päällä ollessani, vaikka paikka voikin olla vaarallinen. Terveys on myös ollut hyvä, että on päässyt matkustamaan, Toimela kertoi matkustuksista kriisialueille.

Tullessaan maanantai-iltapäivällä Uuteenkaupunkiin ja nähdessään lahjoitetut tavarat Toimela kertoi olleensa positiivisesti järkyttynyt.

– Meillä on kuuden metrin kontti ihan täynnä tavaraa. Tuntuu, että tavaraa on jopa enemmän, mitä me pystymme toimittamaan, Toimela iloitsi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän