Sudet ja työttömyysturva herättävät tunteita – Uudenkaupungin Sanomien vaalikone paljastaa ehdokkaiden mielipide-eroja

0
Ehdokkaiden puoluetausta näkyy hyvin siinä, miten he suhtautuvat ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Yhdeksästä vakkasuomalaisesta ehdokkaasta seitsemän on vastannut Uudenkaupungin Sanomien vaalikoneeseen. Alueemme omat ehdokkaat ovat kaikkein eniten yhtä mieltä susiasiasta. Väitteeseen ”Varsinais-Suomeen on saatava lisää susien kaatolupia”, vastaavat kaikki muut ehdokkaat olevansa yhtä mieltä, paitsi Sinimustan Liikkeen ehdokas Ville Nurmela Uudestakaupungista. Hän on kaatolupien lisäämistä vastaan.

Taivassalolainen ehdokas Milla Lahdenperä (kok.) lisäisi kaatolupia ja kertoo tavanneensa suden omassa pihassa lähietäisyydeltä. Myös Jyrki Susi (liik.) Vehmaalta kertoo, miten hän joutui tilanteeseen, jossa hänen ja suden välissä oli noin 15 metriä. Hän ei kuitenkaan kokenut tilannetta uhkaavana.

– Susi vain arvioi minua kallistelemalla päätään.

Susi on silti susien kaatolupien lisäämisen kannalla.

– Ei ole kiva laittaa lapsia matkaan tai koulusta kotiin tietäen, että nurkissa pyörii susia. Jos susista saa säikäyttelemällä arempia ihmisiä kohtaan, kelpaa minulle, hän toteaa vaalikoneessa.

Myös Heli-Päivikki Laurén (sd.) Uudestakaupungista on susien kaatolupien lisäämisen kannalla, koska hänen mukaansa ”täällä on jo Suomen tihein susikanta”.

Mauri Kontu (kesk.) Kalannista kannattaa myös kaatolupien lisäämistä. Hän ei perustele kantaansa.

Vapauden liitto ehdokas Lauri Saarela Laitilasta pitää tilannetta peräti mahdottomana.

– Sudet kulkevat pihoilla ja koulujen lähellä, mutta niille ei saa kaatolupia. Lapset ja vanhemmatkin pelkäävät ulkona liikkumista.

Liberaalien ehdokas Juha Kuusama Uudestakaupungista ei ota kantaa susikysymykseen, vaan toteaa, ettei tunne asiaa riittävästi.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämisen suhteen ehdokkailla on hyvin selkeitä mielipide-eroja. Milla Lahdenperän mielestä kestoaikaa pitäisi lyhentää.

– Mielestäni työikäiset ja työkykyiset aikuiset ovat ensisijaisesti itse vastuussa toimeentulostaan ja hyvinvoinnistaan. Porrastamme ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja laajennamme sen kaikille, kokoomuksen ehdokas vastaa vaalikoneessa.

Kuusama toivoo työttömyysturvaan muitakin uudistuksia.

– Ei ole perusteltua, että yhteiskunta maksaa työkykyisen ihmisen kotona oloa. Työmarkkinoiden dynamiikkaa pitää lisätä ja työllistymistä helpottaa: koulutusta vastaamatontakin työtä kannattaa tehdä, karenssi pitää poistaa itse irtisanoutumisesta, muuttokuluja pitää kohdella työnhankkimiskustannuksina ja varainsiirtovero pitää poistaa.

Mauri Kontu ei lähtisi lyhentämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa, vaan lähestyy asiaa toisesta näkökulmasta:

– On tehtävä kaikki voitava, että työttömät saadaan työelämään kiinni. Suomessa on kova työvoimapula sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Heli-Päivikki Laurén vastustaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämistä.

– Työttömyysturvan väärinkäyttö on hyvin harvinaista. Uuden työpaikan löytäminen ja muutto toiselle paikkakunnalle asunnon hankkimisineen vaatii aikaa. En ole valmis lyhentämään ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tätä voidaan kyllä tulevalla vaalikaudella kehittää, hän vastaa.

Saarela on Laurénin kanssa yhtä mieltä:

– Ihmisellä pitää olla riittävästi aikaa hankkia uusi ja sopiva työpaikka ilman, että oma talous romahtaa sitä ennen.

Ville Nurmela tyrmää ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämisen perusteluitta.

Jyrki Susi on ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen porrastamisen kannalla.

– Alkuvaiheessa ansiosidonnainen työttömyysturva olisi nykyistä korkeampi, mutta taso laskisi 4–5 portaassa siten, että kokonaismäärä pysyisi kuta kuinkin nykyisellä tasolla, mutta kannustaisi aikaiseen ja aktiiviseen työnhakuun. Kannustinloukut pois ja tekijät uusiin töihin nopeasti.

Vaalikoneen väittämään ”Kuntaliitoksia pitää Varsinais-Suomessa jatkaa” Laurén jättää vastaamatta. Kuusela on väittämän kanssa samaa mieltä. Hänen mielestään Suomessa on liikaa kuntia, joilla ei ole riittäviä resursseja.

Nurmela on väittämästä täysin eri mieltä, Lahdenperä ja Susi eri mieltä.

– Kuntaliitoksilla saatava hyöty on minimaalinen haittoihin nähden. Osa tehtävistä on mahdollista yhdistää ilman kuntaliitoksiakin. Vasta on sote-uudistus tehty, nyt on rauhoitettava kuntakenttä joksikin aikaa ja katsottava, miten kuntien toimintakyky kehittyy, Susi perustelee.

Kontu vastaa väitteeseen, että kunnat päättävät, mikä on järkevää.

– Keskeistä on varmistaa alueen elinvoimaisuuden turvaaminen ja kehittäminen, hän toteaa.

Saarelan mielestä vanhatkin kuntaliitokset tulisi purkaa ja tuoda päätöksenteko mahdollisimman lähelle paikallista ihmistä.

Alueemme ehdokkaista Kim Nieminen (sml.) ja Pauli Kaila (sml) eivät ole vastanneet Uudenkaupungin Sanomien vaalikoneeseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän