Taivas sataa maahan

0

Kyllä, sieltä se tulee ryminällä tonttiin. Sarjakuvassa gallialaiskylän asukkaat pelkäävät taivaan putoavan niskaan. Kyläläisillä on voittamattomaksi tekevää taikajuomaa, mutta silti taivaan putoaminen uhkana tuntuu vaaralliselta.

Eikä paremmin pärjää brittiläinen herrasmiesagenttikaan. 2010-luvulle tultaessa hänen tehtävänsä nimi on Skyfall, kun vakooja huomaa kohtaavansa enää henkilöitä vastakkaisen sukupuolen sijaan. Onneksi todellisuudessa emme anna minkään ilmiön tai uskomuksen vaikuttaa järkeemme.

Vai onkohan näin? Mitä tapahtuu, jos jokaisesta mahdollisesta mediatuutista tulee ”Hinnat nousee, hinnat nousee!”. Entä mitä sitten tapahtuu, jos 8 miljardia ihmistä globaalisti toistaa saman viestin päivittäin ja vuoden ajan?

Minut kyllä pääsi yllättämään, että tällaisen rummutuksen jälkeen löytyi se ensimmäinen, joka siirtyi sanoista tekoihin ja nosti niitä hintoja. Taisi sähkönkin hinta ampua kattoon kulutuspiikistä, kun kaikki yrittivät samaan aikaan päivittää sosiaaliseen mediaan, että kuinka paljon ne hinnat ovat nyt sitten nousseet.

Me ihmiset olemme nopeita oppimaan – ei kun se taisikin olla jokin toinen laji. Nyt me kyykimme porukalla ruokakaupassa siellä lattiarajassa etsimässä halvempia tuotemerkkejä. On kyllä tullut mielenkiintoisia ja täysin tuntemattomia uutuuksia vastaan.

Hokemat ovat selvästi viime aikoina kehittyneet. ”Hintojen nousulle ei näy loppua ja korot räjähtävät käsiin!” Jännä juttu, että ne korot ampuvat taivaalle, kun keskuspankki yrittää hillitä hintojen nousua. Maalaamme jälleen itsemme nurkkaan.

Tämä on kyllä ensimmäinen kerta, kun ihmiskunta menee massahysteriaan ja aiheuttaa itselleen katastrofin – vai oliko jo toinen kerta ihan pienessä ajassa? Mihin suuntaa se taivas on nyt sitten menossa, jos korot ovat jo matkalla koilliseen ja brittiagentti ihmettelee modernia maailmaa unisex drinkki kädessään.

Suuntahan riippuu seuraavasta massahysteriastamme. Sopisiko, että seuraavaksi kuiskataan positiivisista asioista, kun minulla on hintojen nousemisen huutamisesta kurkku niin kipeänä?

Timo Räsänen

taloustiedettä vai

keittiö-

psykologiaa