Tee on taikajuoma

0
Lasikannussa voi seurata lehtien avautumista. Tässä kuuluisa valkoinen tee silver needles, jonka lehdet kerääntyvät pinnalle pystyyn muistuttaen männynneulasia. Maku on raikas kuin aamukaste.

Tean nimipäivänä (6.2.) vietetään valtakunnallista Teen päivää.ja Teen Ystävät täyttää 20 vuotta. Ugissa tee tuskin näkyy, mutta muualla teekauppiailla ja kahviloilla on erikoistarjouksia ja happeninkeja. Aloittaessamme Suomessa oli vain yksi teen erikoisliike ”Turun Tee- ja Mauste” Turun kauppahallissa. Nyt erikoisteeliikkeitä on kaikkialla ja nettiliikkeitä taivaan täydeltä. Suomi on kahvimaa ja sellaisena pysyy, mutta tee on mielenkiintoinen, mielialaan ja terveyteen vaikuttava juoma, todellinen taikajuoma. Sitä juodaan veden jälkeen eniten maailmassa.

Teen ”sielu”, sen terveellisyyden salaisuus on L-teaniinissa, joka tuottaa tutkitusti mielihyvää ja sillä on monia terveysvaikutuksia. L-teaniini säätelee kofeiinin imeytymistä, siksi piristys kestää pidempään kuin kahvin. ”Sekakäyttäjän” kannattaisi juoda kahvia ja teetä vuorotellen, niin pysyy virkeänä pitkään eikä vatsa oireile.

Valitettavasti monille tee on tylsä juoma, Joko se on ruskeaa ja kitkerää tai vihreää ”saunavihtaa”. Ravintoloissa teeasiakas on alituisesti valittava riesa: ”Teetä tilataan niin vähän, ettei kannata pitää valikoimaa”, tarjoilijat vastaavat.

Tiedättekö, miksi teetä tilataan vähän? Siksi, että kaikki teeihmiset juovat vasta kotona hyvää teetä. Jos kahvinjuojia kohdeltaisiin kuin teeväkeä, syntyisi kapina. Me, jotka juomme vain teetä, arvioimme ravintolat teen perusteella. Jos se on hyvää, levitämme tietoa.

Uudessakaupungissa monet paikat ovat onneksi alkaneet suosia laadukkaampia teepusseja. Ne ovat viime vuosina kehittyneet melkoisesti. Parhaissa pusseissa ei ole esansseja vaan aitoja makuja, ne on myös pakattu ilmatiiviisti. Aina kannattaa hankkia teet kotimaisilta perheyrityksiltä eikä ylikansallisilta yhtiöiltä.

Hieman ihmettelen, miksi usein on esillä kamomillateepusseja, vaikka se on unirohto, nukahtamishauduke. Rooibos, punapensashauduke olisi parempi.

Valikoimissa pitäisi olla mukana ainakin yksi täysin maustamaton naturel ja lisäksi maailman suosituin aromatisoitu Earl Grey. Todellinen ”äijätee” on savunmakuinen Lapsang Souchong, sitä juodaan paljon metsästysaikana ja seuraksi sopivat skottiviskit ( ja sikarit).

Tällainen teefriikki käyttää teetä mielialojen säätelyyn. Jos pitää olla pitkään pirteä, teen japanilaisesta matchasta sekoituksen. Jos haluan rauhoittua ja haaveilla, juon oolongia. se sopii myös valkoviinin aveciksi. Aamulla juustovoileipieni makua säestävää mustaa ja iltapäivällä korkealaatuista vihreää.

Kahvi on kallistunut, samoin tee. Pussitee on kuluttajalle maailman kalleinta teetä, sillä pussi sisältää teetä vain n 1,25 g. Irtotee on taloudellinen vaihtoehto, se on riittoisaa ja maku aito.

Teen päivän kunniaksi tietoisku. Vain musta tee kestää kiehuvaa vettä, käytä mieluiten 80-90 asteista. Ei liikaa lehtiä, mieluiten vähän kuin runsaasti. Lyhyt haudutus. 3 minuuttia on useimmille sopiva haudutusaika, sitten nostetaan lehdet (pussi)pois. Eikä lilluteta.

”Teen tehtävä on taata pitkä elämä, kohottaa mielialaa, lohduttaa yksinäistä sydäntä, lisätä varakkuutta ja poistaa krapula”, Yi Mok (1471-1498)

Pirkko Arstila

Teen Ystävät ry

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän