Turun potilasruuhkia purettu Vakka-Suomen vuodeosastoilla

0
Uudenkaupungin vuodeosastot kuuluvat nyt Varhan sairaalapalveluihin.

Vakka-Suomen sairaalassa sekä Laitilan vuodeosastolla hoidetaan yhä enemmän myös ulkopaikkakuntalaisia. Turun Sanomat uutisoi tammikuun lopussa, että Tyksin päivystyksen ruuhkaa Turussa on saatu purettua siirtämällä potilaita Laitilaan.

Läntisen palvelualueen ylilääkäri Pia Lahtinen ei osaa sanoa, kuinka paljon potilaita on jo siirretty Turun seudulta Vakka-Suomeen.

– Mutta kaikille läntisen alueen osastoille on otettu potilaita oman alueen ulkopuolelta, myös Turusta, jo viime vuonna. Turkulaisia on ollut sekä Uudessakaupungissa että Laitilassa. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha) palvelemme kaikkia varhalaisia kotikuntaan katsomatta.

Tyksissä pyritään löytämään jatkohoitopaikka läheltä potilaan asuinkuntaa tai sieltä, missä potilas ennestään tunnetaan, jos se ei ole se lähin oman kunnan osasto. Pelkkä kotikunnan läheisyys ei kuitenkaan ole ratkaiseva, vaan potilaan vaatiman hoidon tarve.

– Osastomme eivät ole tasoltaan aivan samanlaisia, vaan toisissa on lääkäripäivystys päivittäin saatavilla, samoin tukipalvelut, kuten laboratorio ja röntgen, toisilla osastoilla taas ei.

Varhassa potilaiden turhia siirtoja pyritään välttämään. Lahtisen mukaan tämä tarkoittaa, että lähtökohtaisesti ei enää jonoteta omaan kuntaan, vaan pyritään hoitamaan potilas loppuun asti siellä, minne on lähetetty.

Hän muistuttaa, että aiemminkin Uudessakaupungissa on hoidettu muun muassa laitilalaisia, jos potilaan hoito on sitä vaatinut.

– Potilasturvallisuus on kuitenkin tärkeämpi lähtökohta hoitopaikan valinnassa kuin hoitopaikan sijainti, vaikka sekin pyritään toki huomioimaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän