Työvoimapula pahenee

0

Turun Ammattikorkeakoulun (AMK) rehtori Vesa Taanila kävi viime viikolla Uudessakaupungissa tapaamassa yrittäjiä ja yritysten edustajia. Tilaisuudessa keskusteltiin maakuntakampuksen perustamisesta Uuteenkaupunkiin (US 18.2). Maakuntakampus-mallissa ammattikorkeakoulu tarjoaa etäopintoja, jotta nuoret voivat jäädä asumaan kotikaupunkiinsa. Tällä hetkellä ongelmana on, että kun nuoret muuttavat muualle opiskelemaan, he myös jäävät sinne töihin. Alueen yritysten työvoimapulan kannalta tilanne on ikävä.

Keskustelussa kävi selväksi, että maakuntakampus on ainoa toimiva ratkaisu. Uuteenkaupunkiin ei kannata perustaa ammattikorkeakoulun erillistä yksikköä. Jos sellainen perustettaisiin, se pystyisi tarjoamaan vain parin alan opintoja, eikä tilanne auttaisi kaikkia yrityksiä. Lisäksi Taanila totesi, ettei AMK:n kannata perustaa tänne yksikköä, koska hakijamäärät jäisivät kovin pieniksi.

Tilaisuudessa Taanila korosti, että jos nyt onkin työvoimapulaa, viiden vuoden kuluttua tilanne vasta vaikea onkin. Hänen mielestään Suomessa on tehtävä useita ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi: lisättävä työperäistä maahanmuuttoa, digitalisoitava ja automatisoitava prosesseja.

Yrityksiltä vaaditaan nyt täysin uudenlaisia ratkaisuja työntekijöiden houkuttelemiseksi, etenkin kun milleniaalit odottavat työelämältä eri asioita kuin vanhemmat sukupolvet. Nuoret haluavat oman arvomaailmansa mukaista työtä, työajan joustoja ja etätyötä. Peliaika alkaa olla loppu, varoittaa työelämäasiantuntija Marjaana Toiminen (TS 19.2.).

Niissä yrityksissä, joissa työaikajoustot ja etätyöt ovat mahdollisia, on niitä jo otettukin käyttöön. Lisäksi työsuhde-etuina on usein lounas-, liikunta- ja kulttuurietuja, joillakin myös kännykkä-, auto- tai sähköpyöräetu.

Edessä saattaa olla aika, että työantajien pitää tarjota tulijalle myös työsuhdeasunto. Niin on ennenkin lisätty työvoiman liikkuvuutta.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän