Varhalle terveisiä

0

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on vasta alkutekijöissään. Palveluverkko on sama kuin ennen, palvelustrategiaakin vasta hiotaan. Uudenkaupungin terveyskeskuksessa näkee vielä U-soten oransseja kylttejäkin paikoillaan. Kaikki näyttäisi siis olevan ennallaan.

Yleisönosastolla näkyy silti jo Varha-katkeruutta. Työntekijöitä sapettaa muun muassa se, ettei palkkoja ole yhdenmukaistettu. Varhassa maksetaan samasta työstä eri yksiköissä eri palkkaa. Tilanne on epäreilu, sitä ei voi kiistää.

Varhaan siirtyi kaikkiaan 23 000 työntekijää. Varhan startissa haluttiin varmistaa, että kaikille työntekijöille saadaan palkka maksettua. Palkkojen harmonisointia ei samaan syssyyn edes luvattu. Palkkojen yhdenmukaistaminen on suuri urakka. Se vaatii paljon neuvotteluja ja työn vaativuuden arviointia. Todennäköistä on, että palkkojen harmonisointia ei saada täysin maaliin vielä tänäkään vuonna. Työntekijöiltä vaaditaan siis aikamoista malttia.

Varhassa on paras varautua siihen, että täältä maakunnasta kuuluu muutenkin napinaa. Meillä täällä lähdetään Varhaan aivan toisesta tilanteesta kuin Turussa.

U-soten palvelut ovat toimineet erinomaisesti. Kun palveluja nyt aletaan tasapäistää, on selvää, että Turussa tyytyväisyys ehkä lisääntyy, mutta täältä kuuluu nurinaa. Tilanne on vastaava kuin että asiakas siirrettäisiin viiden tähden hotellista kolmen tähden hotelliin. Vaikka palvelutaso olisi yhä edelleen hyvä, jostain pitäisi kuitenkin luopua.

Varhan rakentaminen vaatii meiltä kaikilta kärsivällisyyttä. Syytä on myös muistaa, miksi sote-uudistusta lähdettiin tekemään. Yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa joka vuosi noin 2 000:lla Varsinais-Suomessa seuraavan kymmenen vuoden ajan. Hoidon tarve kasvaa rajusti.

Varhan tärkein tehtävä on varmistaa, että kaikki saavat hoitoa.

Teija Uitto