Venla Tuominen valittiin vuoden urheilijaksi Ugissa – Viime vuonna oli yli 20 SM-mitalistia

0
Uudenkaupungin Vuoden urheilija Venla Tuominen (vas.) ja Vuoden nuori urheilija Anni Saarinen.

Kaupunki palkitsi keskiviikkona viime vuoden aikana menestyneitä urheilijoita. SM-mitaleita saavutti yli 20 urheilijaa ja monen palkitun kaapista löytyy todisteita menestyksestä isommissakin ympyröissä eli EM- ja MM-tasolla.

Varsinainen mitalirohmu oli vuoden urheilijaksi valittu Kamppailu-urheilijoiden Venla Tuominen . Kahden SM-kullan ja hopean lisäksi Venla voitti brasilialaisen jujutsun aikuisten sarjan Euroopan mestaruuden.

Brasilialaisen jujutsun lisäksi Venla hallitsee myös lukkopainin ja voitti siinäkin SM-kultaa.

Vuoden nuori urheilija on Vankan Anni Saarinen . T15-sarjassa kilpaillut Anni voitti viime kesänä SM-kultaa 3000 metrin kävelyssä, oli kolmas viiden kilometrin tiekävelyssä ja sai pronssia myös naisten sarjan SM-viestissä.

Kamppailulajeissa SM-mitalille ylsivät myös Sakari Lehtonen ja Niklas Suominen sekä perinteisemmän kamppailulajin judon harrastaja Marko Hiltunen , joka voitti veteraanisarjan Suomen mestaruuden.

Eksoottisia lajeja edustivat Timo Pirppu , joka voitti jousiammunnassa SM-kultaa ja joukkuepronssia lajin MM-kisoissa sekä sukelluskalastaja Matti Pyykkö , joka voitti kultaa SM- ja PM-kisoissa ja pronssia EM-kisoissa.

Suunnistuksessa SM-mitaleita saavuttivat Jussi ja Elsa Ankelo . Elsa voitti myös pronssia nuorten MM-kisojen viestissä. Maija Verhan vuosi toi yhden SM-kullan ja yhden hopean sekä kaksi pronssia . Timo Helin suunnisti kaksi kertaa pronssille.

Yleisurheilijoista Vankan kävelijöistä SM-mitalin saavuttivat Anni Saarisen lisäksi Aino Saarinen , Emilia Ellä , Jutta Ellä , Linda Ellä , Linnea Ellä ja Nanna Kukkula . Olivia Suutari oli pronssilla ikäluokkansa kiekonheitossa.

Vanhemmista yleisurheilijoista Leo Koistinen sai juoksumatkoilla peräti viisi SM-mitalia, Jonna Voronkoff voitti kaksi mitalia veteraanien MM-kisoissa ja kaksi SM-mitalia sekä Pauliina Aalto , joka voitti MM-kultaa W40-sarjassa.

– Te olette viime vuonna voittaneet ja saavuttaneet jotain, jolla on merkitystä paitsi teille itsellenne, myös teidän kotiseuralle, Uudellekaupungille ja koko meidän seutukunnalle, totesi hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Pilvi Marsela puheessaan palkituille.

Kaikki tiedämme liikunnan terveyttä ja hyvinvointia edistävät sekä sosiaaliset positiiviset vaikutukset. Urheilijan roolin lisäksi palkituilla on toinenkin rooli, esikuva, hän jatkoi.

– Rohkaiskaa ja tsempatkaa nuorempia harjoittelemaan yhtä kovaa kuin te olette tehneet, jotta hekin voivat olla joku päivä menestyneitä urheilijoita kuten te.

Kenestäkään ei tule sormia näpsäyttämällä menestyvää urheilijaa, vaan siihen vaaditaan tuhansien ja tuhansien tuntien kova työ, Marsela muistutti.

– Sen lisäksi tarvitaan vahva tukijoukko, seura, perhe, ystävät, valmentaja. Ei unohdeta heidän panostaan, vaan muistetaan kiittää myös heitä tästä menestyksestä. Kiitokset teille ja seuroille ja menestystä alkaneelle vuodelle.

Jussi Arola