Vielä vain sujuvuutta hiihtosuunnistukseen – Tuulikki Karru aloitti heti SM-tasolta Evolla

0
Vakka-Rastin Tuulikki Karru kurvaa SM-loppusuoralle Evolla lauantaina.

Vakka-Rastin Tuulikki Karru aloitti lauantaina hiihtosuunnistajan uransa ja pysyi hyvin D45-sarjan reitillä. Kilpailu oli tasoltaan hyvinkin kelvollinen, kun Hämeenlinnan Evolla ratkottiin keskimatkan Suomen mestaruudet.

Kalannista lähtöisin oleva ja nykyisin Maskun Lemussa perheineen asuva Tuulikki Karru on kokenut ja vauhdikas kesärastien kiertäjä. Hän ei ollut ennakkoon ollenkaan varma, selviääkö koko SM-reitin läpi maaliin asti.

– Nähtäväksi jää, tuleeko sellainen kokemus, ettei ikinä enää tätä lajia. Vai herääkö hisu-innostus, pohti Tuulikki.

Hiihtosuunnistusta ei voi oikein treenata mitenkään, koska kisoja ja kunto-hisuja ei täälläpäin järjestetä. Ihan ummikkona piti mennä tutustumaan lajiin.

– Tarkoitus oli ottaa ensituntuma lajiin kaksi viikkoa sitten Valkeakoskella Veikko Hakulisen hisu-kisoissa, mutta ne jouduttiin perumaan vesisateiden vuoksi. Hirmu harmi etenkin talkoolaisille siellä.

Hiihtosuunnistuksessa käytetään leimauksessa rasteilla kosketusvapaata EmiTagia, joka ainakin Tuulikille oli uusi ja outo. Sukset ja karttatelinekin piti lainata. Hiihtoa hän on treenannut hiihtoputkessa ja paikalliset omatoimirastit ovat pitäneet yllä suunnistusta.

Hämeenlinnan Evolla D45-sarjassa oli seitsemän kilometrin rata. Rasteja urastoilla oli 13 kappaletta. Leimaukset hyväksyttiin ja sijoitukseksi aikakirjoihin merkittiin 16. tila 46 minuutin sujutteluin.

– Mukava kokemus oli tämä ensimmäisen hiihtosuunnistukseni. Etenin varman päälle karttaa lukien ja pysyin hyvin reitillä. Metsässä oli lunta aika vähän, mutta maasto oli hyvin hiihdettävässä kunnossa.

– Suoritukseni oli ensi yrittämältä ihan hyvä, sujuvuudessa olisi paljon harjoiteltavaa, kommentoi vakkarastilainen heti tuoreeltaan kokemuksensa ja kehittämisen kohteensa.

–  Koistisen Leolta lainassa olleet sukset luistivat hyvin. Leo toimi mentorinani. Hänelle kuuluvat kiitokset myös monista hyvistä etukäteisneuvoista.

Vakka-Rastin edellinen SM-tason hiihtosuunnistaja onkin ollut nimenomaan Leo Koistinen. Hänen VaRa-edustuksestaan talvilajissa on tosin jo kahdeksan vuotta aikaa. Ja yhdeksän vuotta sitten Leon rinnalla oli hänen Kai -poikansa, silloin miesten pääsarjassa.

Luonnon olosuhteista johtuen varsinaissuomalaiset hiihtosuunnistuksen harrastajat ovat laskettavissa kahden käden sormin. Vakka-Suomessa laji ei ole senkään vertaa trendikäs.

Veijo Viitanen

Elisa Pirilä kuudes SM-keskimatkalla

Kalannin Elisa Pirilä sijoittui mukavasti kuudenneksi eli SM-plaketin palkinnoille hiihtorastien mestaruuskilpailussa Evolla lauantaina. D20-sarjaan osallistui 15 kilpailijaa.

– Lauantain SM-kisassa neljännelle rastille tuli iso yli kahden minuutin virhe ja matkalle pari pienempääkin virhettä, kertoi Vuokatissa asuva ja Sotkamon lukiossa opiskeleva MS Parman hiihtosuunnistaja.

Pirilä jäi nuorten maailmanmestarista, Parman Lotte-Line Ekströmistä nelisen minuuttia. Muutkin edelle ehtineet olivat talven MM-mitalisteja tai maajoukkueessa Latviassa esiintyneitä urheilijoita.

– Koko alkuvuosi on mennyt sairastellessa. Nyt olen päässyt pikkuhiljaa taas treenaamaan ja kisoihin, valaisi Elisa tunnelmiaan.

– Oli kiva päästä kisaamaan. Lunta ei ollut liikaa maastossa, mutta hienoa että keskimatkan kisat saatiin silti pidettyä, iloitsi talvilajin vakkasuomalainen nouseva tähti.

Pyhän SM-viesteihin Evolla MS Parma ei saanut mukaan nuorten naisten joukkuetta. Kolmikko olisi ollut mitalisuosikki. Miesten pääsarjan Parma voitti ja kakkosjoukkue sijoittui kuudenneksi.

Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut jatkuvat sprintillä ja sprinttiviestillä ensi viikonloppuna. Joutsassa järjestelyistä vastaa 50-vuotias erikoisseura Itä-Päijänteen Rasti. Lumitilanne ennakoidaan kohtuulliseksi.

Veijo Viitanen