Siivosen Kukkapirtin omistaja Tanja Runola on toiminut yrittäjänä 10 vuotta. Hän kertoo viherkasvi-innostuksen laajenneen asiakaskunnassa.
– Viherkasvit ovat nyt muotia, trendi. Viherkasveilla sisustetaan todella paljon.
Saman asian voi todeta usean sisustuslehden sivuilta, somevaikuttajan kuvavirrasta, jopa asuntomessuilta. Kasvin kerran hankittuaan sen hoitoon kannattaa myös satsata. Hoidetut vihreät kodin asukit ottavat keväisin varsinaisen kasvuhypyn.
– Yleisohjeena on, että multa vaihdettaisiin vähintään joka toinen vuosi. Tapauskohtaisesti riittää mullan lisääminen ruukun pintaan.
Mullan valinnassa on syytä olla tarkkana mullan laadussa.
– Hyvä multa, jossa on ravinteita mukana. Silloin ei tarvitse lisätä lannoitetta kasteluveteen.
Päinvastoin kuin maallikko luulisi, kasvia ei kannata vaihtaa liian isoon ruukkuun.
– Nyrkkisääntönä on, että etusormet mahtuisivat ruukkuun kasvin lisäksi. Jos vaihtaa liian isoon ruukkuun, kasvi kasvattaa enemmän juuria ja keskittyy vähemmän pinnan yläpuoliseen osaan. Kasvi voi silloin huonosti, kertoo Runola.
Joitakin kasveja voi mullanvaihdon yhteydessä jakaa ja lisätä näin kasviensa määrää. Tällaisia ovat esimerkiksi kliivia ja erilaiset juorut. Mikäli kasvi voi hyvin omalla ikkunallaan, paikkaa ei Runolan mukaan kannata missään nimessä vaihtaa.
Kaktukset ovat hoidettavina helppoja, mutta niiden käsittely on vaikeaa.
– Kaktuksen mullanvaihto on hyvin haastavaa. Siihen tarvitsee kunnon nahkaiset työrukkaset. Kaktus tarvitsee hiekkapitoista kaktusmultaa ja se tykkää olla pienessä purkissa. Kaktus kannattaa ehdottomasti laittaa saviruukkuun, ja ruukku olisi hyvä salaojittaa lekasoralla tai pienillä kivillä, korostaa Runola.
Kaktusmullan voi valmistaa itsekin sekoittamalla hiekkaa ja kukkamultaa. Hiekkaa tulisi seoksessa olla hieman multaa enemmän.
Orkideat ovat hankaliakin olosuhteita kestäviä kasveja, jotka elävät mullan sijaan karikkeessa.
– Jos orkidea on muoviruukussa ja voi hyvin, ei kariketta tarvitse vaihtaa. Jos haluaa vaihtaa ruukkua, otetaan vanha karike kokonaan pois, laitetaan orkidea juurineen tyhjän ruukkuun ja kaadetaan uusi karike juurien päälle.
Lannoitteiden määrän tulee olla suhteessa valon ja lämmön määrään.
– Nyt kun tulee kevät, laittaisin lannoitetta joka kolmas kastelukerta. Kannatan sitä, että lannoittaa vähän ja useammin, kuin paljon kerrallaan, toteaa Runola.
Liiasta lannoittamisesta voi Runolan mukaan olla seurauksena kapillaari-ilmiö, jossa mullan pH muuttuu niin, että veden kulkuprosessi kääntyy toiseen suuntaan.
Useimmat kiiltävälehtiset viherkasvit, kuten jukkapalmu, limoviikuna ja muotikasvi peikonlehti nauttivat säännöllisestä suihkutuksesta. Kasvit voi viedä kerralla suihkutilaan, johon ne on helppo myös jättää valumaan.
– Kasvien suihkuttelu on helppo pölyn poistokeino, sanoo Runola.
Pölyn poisto on kasvin hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Veden olisi hyvä olla huoneenlämpöistä.
Sanna Halme