Wintterin perustustyöt valmiit – Uimahallin ulkoseinät valmistuvat kesällä

0
Rauhankadun päässä tulevaisuudessa näkyvät Wintterin korkeat ikkunat ja avoin aulatila on jo alkanut nousta. Hankkeen projektipäällikkö Eerik Leivo ja työsuojelupäällikkö Tapio Luoma iloitsevat, että työmaalla on tehty töitä jo runsaat 300 päivää ilman yhtäkään työtapaturmaa.

Wintterin työmaalla on saatu valmiiksi esimerkiksi uimahallin ulkoseinien lämmöneristystyöt. Uimahallin sisäpuolella viimeistellään myös opetusaltaan seinien valutöitä ja pian aloitetaan pääaltaan muotti-, raudoitus- ja betonointityöt.

– Työmaa etenee täysin aikataulussa. Perustustyöt ovat pääosin valmiit ja anturoista vain yksi on valamatta, SRV:n Wintteri-hankkeen projektipäällikkö Eerik Leivo kertoo.

Uimahallin ulkoseinä on jo eristetty ja seuraavaksi siihen aletaan tehdä valmista pintaa, joka valmistuu kesän aikana.

– Uimahallin julkisivun muuraustyöt alkavat huhtikuun alussa ja sen jälkeen aloitamme rappaustyöt, Leivo kuvailee.

Liikuntahallin ja oppimisen tilojen alueilla tehdään betonielementtiasennuksia ja salin kattoon nostettiin tällä viikolla viimeinen teräsristikko.

– Porrasmaisen katsomoalueen pohjat ja sisäjuoksuradan alueet ovat jo nähtävissä ja osassa monitoimihallia on jo valmista sisäkattoa, Leivo kuvailee.

Lisäksi työmaalla tehdään oppimisen tilojen B-lohkon yläpohjan höyrynsulkuasennustöitä, jonka jälkeen siellä aloitetaan puuvesikattoelementtien asentaminen ja ulkoseinien lämmöneristystyöt.

– Kouluosa alkaa hahmottua ja se on jo täydessä kolmen kerroksen korkeudessa. Sisäpuolella rakennamme väliseiniä ja siistimme tiloja seuraavaa vaihetta varten.

Monitoimihallin kattoon nostetaan vielä lisää ristikoita. Kuva on otettu katsomon portaita kohti toista katsomoa.

Tällä viikolla työmaalla aloitettiin päiväkotiosuuden vesikattoelementtien nosto. Myös Rauhankadun päästä tulevaisuudessa näkyvät sisäänkäyntiaukion korkeat ikkunat alkavat jo hahmottua, kun runko nousee niiden ympärille. Musiikki- ja kokoustilojen käyttäjät voivat katsella vuonna 2025 tähän tulevista ikkunoista kohti kaupungin keskustaa.

– Olemme edenneet ensimmäisten taloteknisten töiden kilpailuttamiseen ja sopineet ilmanvaihtoasennusten osalta urakoitsijat. He tulevat lähialueelta, Leivo kertoo.

Kesän aikana työmaalla aletaan tehdä maalämpökaivoja. Siihen liittyvät poraukset on aikataulutettu tarkoituksella ajankohtaan, jolloin koululaiset ovat lomalla.

– Teemme Viikaistenmäelle 70 porausreikää, jotka ovat keskimäärin noin 310 metriä syviä. Yhteensä tontille porataan yli 21 kilometriä maalämpövarauksia, Leivo laskee.

Wintterin yhteyteen tulevan uimahallin altaiden valutyöt ovat jo pitkällä. Tähän nousee hallin pääallas, joka valetaan palkkien päälle. Altaan alapuolella on seisomakorkeuden verran huoltotilaa.

Hän sanoo, että poraustöistä tulee hieman äänihaittaa, mutta työmaalla pysytellään annetuissa aika- ja desibelirajoissa.

– Urakka on kokoluokaltaan samanlainen kuin maalämpötyöt tehtäisiin kymmeniä omakotitaloja varten, hän selventää.

Wintterin rakennustyöt käynnistyivät vuosi sitten tammikuussa purku- ja maanrakennustöillä. Koulu-, päiväkoti-, monitoimi- ja kaupunkiverstastilat valmistuvat keväällä 2025.

– Tammikuussa 2025 uimahalli- ja liikuntatilat ovat jo käytössä, mutta rakenteiden kannalta valmiit koulutilat vaativat vielä sen jälkeen varustamista. Emme luovuta osia kiinteistöstä etukäteen tilaajalle, mutta valmistumisen jälkeen puramme vielä Pohitullin vanhan koulukiinteistön ja rakennamme parkkialueet valmiiksi, Leivo sanoo.

Venäjän vuosi sitten Ukrainaan aloittama hyökkäyssota on nostanut rakennusmateriaalien hintoja ja heikentänyt saatavuutta.

– Se ei ole kuitenkaan toistaiseksi näkynyt työmaallamme ja olemme saaneet tarvittavan määrän työntekijöitä. Rakennushankkeen aikana on kuitenkin tullut vastaan haasteita, mutta olemme saaneet ne kaikki taklattua, Leivo toteaa.

Wintterin työmaalla on tähän mennessä tehty töitä runsaat 300 päivää ilman työtapaturmia.

– Ja saman linjan aiomme pitää jatkossakin, SRV:n Wintteri-hankkeen työsuojelupäällikkö Tapio Luoma lisää.

Työmaalla ollaan oltu tyytyväisiä lauhaan talveen. Leivo korostaa, etteivät rakennusurakoitsijat pidä pakkasen ja lumen aiheuttamista lisätöistä työmailla.

– Lauha keli on säästänyt kiinteistön lämmityskustannuksissa. Lämmitämme rakennusta kaasun avulla koko ajan, jotta saamme pidettyä jo kosteussuljetuissa tiloissa peruslämmön, Leivo lisää.

”Haluaisin palata Ukrainaan” – Volodmyr Klimchuk tekee Suomessa töitä, jotta voi lähettää rahaa ja tarvikkeita kotimaahansa

Wintterin työmaalla työntekijöiden määrä vaihtelee päivästä ja työvaiheesta riippuen. Työntekijämäärä voi olla muutamasta kymmenestä yli sataan henkilöön. Tällä hetkellä uimahallin opetusaltaan betonivalumuotteja purkaa ukrainalainen Volodmyr Klimchuk .

– Olen koulutukseltani historianopettaja, mutta olen tehnyt kolme vuotta rakennustöitä Ukrainassa ja 15 vuotta Puolassa. Tällä hetkellä asun Porissa ja tulin Wintterin työmaalle kirvesmieheksi viime keväänä, Wintterin porilaisen alihankintayrityksen Bettersin työntekijänä toimiva Klimchuk kertoo.

Ukrainasta kotoisin oleva Volodmyr Klimchuk on koulutukseltaan historianopettaja, mutta hän on tehnyt töitä eri rakennusmailla kotimaassaan, Puolassa ja Suomessa. Nykyisellä työmaallaan hän viihtyy parhaiten ja on tavannut paljon mukavia tyyppejä.

Klimchuk on kotoisin Ukrainan Lvivistä ja hän asuu toista vuotta Suomessa. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä, jotka haluavat yhä asua Ukrainassa.

– Kunnioitan kovasti Suomea ja turvallisia oloja täällä. Olen kiitollinen saamastani tuesta ja minulle annetuista töistä, hän sanoo.

Klimchukin vaimo vieraili ennen joulua Suomessa, mutta hän halusi palata takaisin Ukrainaan.

– Suomen kieli on kovin vaikeaa, en itsekään ole oppinut sitä vielä, mutta minä puhun englantia. Vaimoni ei puhu kuin ukrainaa ja hieman venäjää, Klimchuk kuvailee.

Klimchuk kertoo, että hänen ystäviään ja sukunsa miehiä on tällä hetkellä taistelemassa Ukrainassa.

– Halusin Venäjän hyökkäyssodan alussa palata Ukrainaan, mutta minua kehotettiin jäämään tänne. Tehtäväni on tehdä töitä, lähettää rahaa ja tarvikeapua Ukrainaan, Klimchuk lisää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän