”Yhteiskuntaa on uskallettava viedä eteenpäin” – Kansanedustajaehdokas Mauri Kontu vannoo yhteistyön nimeen

0
Mauri Kontu on ollut mukana politiikassa jo 1980-luvulta asti. Nyt hän pyrki ensimmäistä kertaa eduskuntaan ja nousi varasijalle.

Vaikka moni saattaa ajatella, että Uusikaupunki on hieman syrjässä kaikesta ja täällä eletään pussin perällä, niin Suomen Keskustan kansanedustajaehdokas, Vahteruksen toimitusjohtaja ja maanviljelijä Mauri Kontu ei näe asiaa niin.

– Meri ja satama mahdollistavat paljon, joten emme ole pussin perällä, vaikka moni niin sanookin. Olemme pussin suulla ja vahvana seutukuntana elämme viennistä, yli 400 henkeä työllistävä Kontu kuvailee.

Kontu on tehnyt jo pitkään töitä Vakka-Suomen seutukunnan kehittämisen eteen. Politiikassa hän on ollut mukana jo 1980-luvulta lähtien.

– Pääosaamiseni on yrittäjyydessä ja toiminnan kehittämisessä. Osaan kuntapäättäjänä ajatella asioita myös julkisen hallinnon näkövinkkelistä, sanoo Kontu.

Keskustan Kalannin–Uudenkaupungin paikallisyhdistys pyysi syksyllä Kontua ehdolle eduskuntavaaleihin. Päätös ehdokkuudesta ei syntynyt heti, vaan hän pohti asiaa muutaman viikon.

Kontulle on tärkeää saada vakkasuomalaisten ääni kuuluviin ja se onnistuu parhaiten siten, että alueelta saadaan oma kansanedustaja.

– On tärkeää, että koko maa pidetään asuttuna ja elinvoimaisena, mutta myös palveluiden on säilyttävä lähellä ihmisiä. Turvallisuuden merkitys on viime aikoina korostunut entisestään ja nämä ovat asioita, joita haluaisin viedä eteenpäin myös kansanedustajana, hän summaa.

Pelkästään yhden puolueen äänillä ei Varsinais-Suomesta ponnisteta eduskuntaan ja Kontu myöntääkin, että aktiivisimmat äänestäjät ovat puolueuskollisia.

– En halua periä tai jakaa kenenkään ääniä etukäteen. Toivon, että täytän ihmisten minulle asettamat toiveet ja yritän ajaa alueen asioita mahdollisimman hyvin.

Kontu korostaa, kuinka hyvälle taloudelle rakentuu huolehtiva ja elinvoimainen Suomi. Sitä hän käyttää myös vaalilauseenaan, samoin kuin ”yhdessä eteenpäin” -ajatusta. Hän korostaa, että yksi ihminen ei pysty ihmeisiin, mutta joukossa on voimaa.

– Talouden vahvistumiseen tarvitaan lisää työntekijöitä ja työperäinen maahanmuutto on Suomen elinehto. Tälläkään alueella eivät monet teollisuuden yritykset tai vihannesviljelmät pyörisi ilman ulkomaalaista työvoimaa.

Usean puolueen vaaliohjelmassa on seuraavan eduskuntakauden tavoitteena 80 prosentin työllisyys.

– Se tarkoittaa 150 000 uutta työntekijää, joille olisi jo töitä tarjolla, mutta jostain syystä työt ja tekijät eivät kohtaa. Vahteruksellakin on jatkuva pula hitsareista ja toimihenkilöistä, Kontu pohtii.

Työllisyyttä lisäämällä saisi valtion kassaan lisää erilaisia veroja. Kontu muistuttaa, että säästöjä tarvitaan silti.

– Toimintojen uudistamisen kautta on mahdollista hakea lisäsäästöjä. Raha ei ole tärkein lääke, vaan yksilöiden uudistamishalu.

Sen takia hän ei suoraan jyvittäisi hyvinvointialueillekaan lisärahoitusta, koska niiden taloudellinen tilanne todennäköisesti tasoittuu 2–3 vuodessa.

– Tavoitteeni on, ettei hyvinvointialueille tarvitsisi tämän vuoden jälkeen antaa enää lisää rahaa. Ei rahan syytäminen kannusta toiminnan kehittämiseen, vaan rahaa käytetään aina niin paljon kuin sitä on.

Kontu korostaa sitä, kuinka tärkeää alueiden asukkaiden ja yritysten kannalta olisi pitää rapistuva tieverkko kunnossa.

– Nykyiset väylät olisi pidettävä kunnossa ennen kuin uusia väyliä rakennetaan. Esimerkiksi Laitilan kaksitasoristeys olisi yksi alueen tärkeimmistä parannushankkeista. Uskon myös Turku–Uusikaupunki-junaradan tarpeellisuuteen, Kontu summaa.

Myös tunnin juna -hanke on tärkeä työvoiman liikkuvuuden kannalta, mutta sen toteuttaminen on Kontun mukaan ajankohtaista vasta siinä vaiheessa, kun valtion rahat riittävät siihen oikeasti.

–Yhteiskuntaa on uskallettava viedä eteenpäin, mutta järkevillä ja oikea-aikaisilla teoilla.

Fakta
Mauri Kontu

Ikä: 70
Perhe: vaimo ja kolme lasta
Ammatti: yrittäjä, toimitusjohtaja
Keskeiset poliittiset luottamustoimet: Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Varhan valtuuston ja konsernijaoston jäsen
Mikä elämässä on tärkeää: Suomi on itsenäinen ja se menestyy.