Yhteistyötä ja oppia yli rajojen – Belgialaiset kouluvieraat tutustuvat kaupunkiin ja kouluun viikon ajan

0
Belgialaisen Campus Russelbergin kymmenen oppilasta ja kaksi opettajaa viettävät tämän viikon Uudessakaupungissa osana Erasmus+ -vaihto-ohjelmaa.

Viikonlopun aikana maahan laskeutunut lumipeite toivotti belgialaisen Tessenderlon kunnan Campus Russelbergin kymmenen oppilasta ja kaksi opettajaa Suomeen ja Uuteenkaupunkiin. Viikon aikana Uudenkaupungin yhtenäiskoulun 7.–9-luokkien oppilaat isännöivät belgialaisia ikätovereitaan osana Erasmus+ -vaihto-ohjelmaa.

Uusikaupunkilaiset vierailivat Belgiassa jo viime vuoden marraskuussa, ja nyt maanantaina belgialaiset saivat lämpimän vastaanoton Pohitullin salissa järjestetyssä avajaistilaisuudessa. Yhtenäiskoulun rehtori Jukka Silvola toivotti vieraat tervetulleeksi ja puhui oppilaille yhteistyön merkityksestä.

– Yhteistyö ja ymmärrys ovat tärkeitä tekijöitä, kun rakennamme vahvoja suhteita sekä yritämme saavuttaa yhteisiä tavoitteita. Tämän päivän maailmassa on erittäin tärkeää rakentaa yhteistyön siltoja ja ymmärtää erilaisia kulttuureita, Silvola totesi.

Yhtenäiskoulussa on Erasmus-projekteista jo vuosien kokemus. Koulussa koetaan ylpeyttä siitä, että se omalta osaltaan on kasvattamassa ja ylläpitämässä kansainvälisyyttä kaupungissa.

Rehtori myös huomautti, että vaihto-ohjelmien avulla voimme laajentaa näkökulmiamme asioihin sekä oppia toinen toisiltamme erilaisia asioita.

– Hyödynnetään tämä yhdessä työskentelyn mahdollisuus. Jaetaan tietoja ja kokemuksia, jotta voimme rakentaa kirkkaamman tulevaisuuden meille kaikille, Silvola viestitti.

Oppilaiden mukana ensimmäistä kertaa Suomeen tulivat myös Campus Russelbergin opettajat Jelle Laenen ja Nathalie Goris. He kertoivat, että Belgiassa ei normaalisti ole kauheasti lunta, joten on hienoa nähdä sitä täällä ja kävellä pitkin lumisia katuja.

– Heti huomaa, kuinka rentoutuneita ja vapautuneilta ihmiset vaikuttavat täällä. Ensisilmäyksellä täällä on kaunista ja rauhallista. Paljon rauhallisempaa kuin Belgiassa, opettajat kuvailivat.

Belgialaisilla on aiemmin ollut Erasmus-projekteja turkkilaisten, saksalaisten ja portugalilaisten kanssa. Projekteissa on erilaisia teemoja, kuten kulttuurilliset erot ja mielenterveys.

Kuten Suomessa, niin myös Belgiassa on puhetta riittänyt koululaisten terveydestä, varsinkin kun koronapandemia eristi oppilaat etäopiskeluun.

– Osa pystyi opiskelemaan itsenäisesti, mutta huomasimme, että jotkut tunsivat olonsa yksinäisiksi, eikä koulu sujunut enää niin hyvin. On iloinen asia, että olemme voineet jättää poikkeustavat taakse ja palata jälleen normaaliin järjestykseen, opettajat kertoivat.

Ihmisten väliset uuden suhteet ovat Laenen ja Goriksen mielestä tärkein asia Erasmus-projekteissa. Opettajat kiittelivät jo hienoa tervetuliaistilaisuutta liikuntasalissa, mikä varmasti helpotti osaltaan oppilaiden ensijännitystä.

– Oppilaat oppivat kunnioittamaan muiden maiden oppilaita sekä heidän kulttuuriaan. Loppujen lopuksi olemme kaikki pohjimmiltaan samanlaisia.

Opettajat odottavat oppilaiden kanssa innolla, mitä tämä viikko tulee tarjoamaan.

– On mielenkiintoista vertailla viikon aikana suomalaisten ja belgialaisten koulujen työskentelytapoja. Mekin olemme saamassa muutaman vuoden päästä uuden koulurakennuksen, joten toivomme voivamme ottaa joitakin ajatuksia, jotta voimme kehittää omia tapojamme Belgiassa, opettajat toivoivat viitaten samalla Uudenkaupungin Wintteriä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän