Asukasbudjetointiin yli 100 ideaa – Ehdotuksia kehitetään työpajoissa ja toukokuussa on äänestyksen vuoro

0
Kaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso, kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén ja projektityöntekijä Sonja Stenman (oik.) kannustivat uusikaupunkilaisia tekemään ehdotuksia oman asuinalueensa viihtyvyyden lisäämiseksi.

Kaupunkilaisten Oma Uki -asukasbudjetoinnin ehdotusten jättöaika umpeutui eilen. Ehdotuksia tuli yli sata eri alueille ja lisäksi kaupunki sai myös kymmeniä ehdotuksia, jotka koskivat kaikkia alueita.

Asukasbudjetointi on nyt kokeilu, joka on suunnattu Kalannin, Pyhämaan, Lokalahden sekä vanhan maalaiskunnan ja saariston alueen asukkaille. Yhteensä asukkaat saavat päättää 65 000 euron määrärahan käytöstä. Muille alueille on jyvitetty 15 000 euroa ja Kalantiin suuremman asukasmäärän perusteella 20 000 euroa.

– Ehdotuksia oli monentyyppisiä ja osa oli selkeästi sellaisia, joita on jo pitkään toivottu. Saimme myös uusia ja yllättäviäkin ehdotuksia. Pääosin ideat liittyvät puitteiden parantamiseen, Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kuvailee.

Kaupunki hakee asukkailta yleishyödyllisiä ideoita, jotka tuottaisivat iloa mahdollisimman monelle. Kaupunkilaiset antoivat eniten luontopolkuihin, laavuihin, uimarantoihin ja grillipaikkoihin liittyviä ehdotuksia. Asukkaat toivoivat myös opasteiden ja karttojen parantamista.
– Voi olla myös, että alkuperäisistä ehdotuksista karsiutuu jotakin pois budjetin tai ajan vuoksi, mutta moni saattaa jalostua työpajassa tai keskustelussa vielä uuteen muotoon. Ehdotukset tuodaan kaupunkilaisten äänestettäväksi toukokuussa, kaupungin projektityöntekijä Sonja Stenman kertoo.

Kalannin alueelta toivottiin muun muassa historiallisten kohteiden esitettä ja karttaa, puhelinkoppia, joista voi soittaa hyvän mielen puhelun itselleen, keinuja, liikennepuistoa, salibandy- ja koripallokenttää sekä nuorisokahvilaa, koirapuistoa ja seikkailupuistoa.

Pyhämaahan toivottiin muun muassa ajanvietepelejä, sähköistä retkeilykarttaa, pulkkamäkeä, vaijeriliukua, purjehduskurssia sekä lautapeli-iltoja.

Lokalahdelta toivottiin esimerkiksi levähdyspaikkaa ja piknik-pöytää, nuorille omaa tilaa, leikkipuiston laajennusta ja urheilukentän koppia.

Maalaiskuntaan ja saaristoon toivottiin parempia veneilypalveluita, hyppytelineitä, Lasamäen alueen kehittämistä ja koirapuistoa.

Asukasbudjetoinnissa on kyse kokeilusta, jolla on tarkoitus lisätä hyvinvointia ja parantaa asuinalueiden viihtyvyyttä. Seuraavaksi kaupunkilaisten ehdotukset siirtyvät arviointi- ja kehittämisvaiheeseen. Näitä varten järjestetään työpajoja, jotka ajoittuvat maaliskuun kahdelle viimeiselle viikolle, mutta tarkat päivämäärät vahvistuvat myöhemmin.

– Asukasbudjetointiin liittyvä kiinnostus on ollut kaikenikäisillä kuntalaisilla todella korkealla. Meitä on pysäytetty kadulla ja kaupoissa ja ihmiset ovat halunneet puhua aiheesta. Mukavaa, että kaupunkilaisilla on aito kiinnostus tätä kohtaan ja toivottavasti saamme tästä hyvän kokeilun, jota voimme mahdollisesti jatkaa seuraavalle alueelle, kaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso toteaa.

Arvela-Hellén kertoo olevansa iloinen kaikista kaupungin saamista yhteydenotoista ja ideoista.
– Seuraavaksi toivomme aktiivista osallistumista kehittämisvaiheeseen, hän kannustaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän