Dieselautolla ajamisesta tulee yhä kalliimpaa-Bensiiniautojen polttoaineiden hinnat alaspäin, jakeluvelvoite nostaa dieselin hintaa

0
Arttu Ränni sanoo, että opiskelijabudjetilla polttoaineen hinnat ovat liian kovat. - Katson usein sovelluksesta, missä kannattaa käydä tankkaamassa.

Autoilijat ovat seuranneet tyytyväisenä polttoaineiden hintoja. Kun vuosi sitten polttoaineiden hinnat hilautuivat yli 2 euron litralta ja pahimmillaan hinnat käväisivät 2,5 eurossa, nyt hinnat ovat olleet alimmillaan jopa 1,8 euron paikkeilla.

– Kun polttoaineiden hinnat nousivat ensimmäisen kerran yli kahden euron, moni sanoi, että tähän loppuu ajaminen. Mutta eihän se loppunut, kun on se aika hankalaa lähteä esimerkiksi Pyhämaasta tai muualta keskustan ulkopuolelta linja-autolla töihin, kauppias Juha Laiho Nesteen huoltoasemalta toteaa.

Tällä alueella on vaikea jättää autoa talliin, kun välimatkat ovat pitkiä.

Nyt asiakkaiden puheiden sävy on muuttunut. Enää ei sadatella polttoaineiden hintoja, vaan sähkön hintoja. Laihon mukaan polttoaineiden hinnat ovat silti yhä neljänneksen Ukrainan sotaa edeltävää hintatasoa korkeammalla.

– Kaikkeen vain tottuu.

Yksi asiakaskunta tankilla on vieläkin harmissaan. Takavuosina dieselauto oli edullinen ratkaisu, kun dieselauto kuluttaa bensa-autoja vähemmän ja dieselöljy oli halvempaa. Nyt tilanne on täysin toinen. Dieselin tankkaaminen on kalliimpaa kuin bensa-auton. Laiho epäilee, että näin on jatkossakin.

– Tähän vaikuttaa jakeluvelvoite, jolla pyritään ohjailemaan kuluttajia. Se nostaa dieselin hintaa.

Teboilin kauppias Mika Markela harmittelee tätä tilannetta, sillä Uudessakaupungissa monella on nimenomaan dieselauto, koska päivittäinen työmatka voi olla 50–100 kilometriä.

– Dieselauto on hankittu, jotta työmatka olisi halvempi ajaa. Nyt dieselauton myyminen voi olla vaikeaa.

Markelan mukaan huoltoaseman baarissa on käyty keskusteluja, että miksi käyttövoimaveroa pitää vielä periä, kun dieselöljyn hinta on noussut niin jyrkästi. Keskustelu näkyy myös politiikan kentällä, sillä perussuomalaiset ja keskusta ovat jo esittäneet dieselautojen käyttövoimaveron poistoa.

Laiho muistuttaa, että kuljetuksia hoitavat rekat käyttävät dieselöljyä ja sitäkin kautta tulee hintavaikutuksia tuotteisiin.

Sitäkin autoilijat ovat hämmästelleet, että vaikka raakaöljyn hinta on pudonnut, se ei näy vastaavasti polttoaineiden hinnoissa.

Markela selittää, että polttoaineiden hintaan vaikuttavat jakeluvelvoite ja veroluonteiset vaikutteet.

– Raakaöljyn ja polttoaineiden hinta ei mene yksi yhteen. Veroluonteisia eriä on aika paljon ja myös biovelvoite nostaa hintaa.

Raakaöljyn hintavaihtelu on ollut jyrkkää. Kun vuosi sitten raakaöljyn hinta oli 120–130 dollarin luokkaa, nyt se on pudonnut 75–80:n paikkeille.

– Mutta vaikea on ennustaa, miten polttoaineiden hinta muuttuu, Laiho toteaa.

Markela sanoo uskovansa ja toivovansa, että polttoaineiden hinnat tulevat kesäksi alaspäin ja suomalaiset pääsevät tekemään kotimaan reissuja.

– Kyllähän polttoaineiden hinta vaikuttaa ajamiseen. Moni on kertonut välttävänsä kylmäkäynnistyksiä ja pätkäajoja. Tässä keskustassa liikutaan enemmän pyörällä, Markela kertoo.

Laihon korviin on kantautunut, että ajoja lomareissuilla mietitään ja suunnitellaan tarkemmin.

– Ei ihan joka Suomen kolkkaa kierretä. Eniten polttoaineiden hinta on tainnut vaikuttaa veneilyyn. Ensin korona-aikana tuli veneilybuumi, sitten vuosi sitten polttoaineiden hinta vaikutti veneilyä vähentävästi.

Laiholle tulee toukokuussa 20 vuotta huoltoasemakauppiaana. Hän sanoo, että tästä rupeamasta viimeiset kolme vuotta ovat olleet aikamoisia.

– Mutta aina jotain haasteita tulee, milloin korona, milloin jotain muuta.

Markela on ollut kauppiaana 11 vuotta, mutta Teboilin huoltoasemaa on pyörittänyt sitä ennen hänen isänsä ja yhteensä huoltoasema on ollut perheen hoidossa 45 vuotta.

– 70-luvulla oli energiakriisi. En ollut silloin vielä syntynytkään, mutta tietääkseni myös silloin polttoaineiden hinnat nousivat. Yleensä energian ja polttoaineiden hinnat kulkevat käsi kädessä.

Polttoaineen hinnasta noin puolet veroa

 

Bensiinin ja dieselöljyn verotus koostuu valmisteverosta eli polttoaineverosta sekä arvonlisäverosta. Liikennepolttoaineiden verotus on Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkeaa. Esimerkiksi tammikuussa 2023 bensiinin kuluttajahinnasta noin 56 prosenttia koostui erilaisista veroista. Dieselpolttonesteen hinnasta arviolta 46 prosenttia muodostui syyskuun 2022 hintatasolla veroista.

Fossiilisen dieselin alempaa valmisteverokantaa kompensoidaan ajoneuvojen käyttövoimaverolla.

Jakeluvelvoitteen tarkoituksena on edistää kestävien uusiutuvien polttoaineiden käyttöä moottoribensiinin, dieselöljyn ja maakaasun korvaamiseksi liikenteessä.

Vuoteen 2030 mennessä uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian osuus on nostettava EU:ssa 14 prosenttiin liikenteen energian loppukulutuksesta. Tämä on toteutettu säätämällä kansallisesti liikennepolttoaineen jakelijoille velvoite toimittaa vuosittain kulutukseen vähimmäisosuus uusiutuvia polttoaineita (”jakeluvelvoite”).

Vuonna 2022 jakeluvelvoite oli 12 prosenttia ja tänä vuonna jakeluvelvoite on 13,5 prosenttia.

Jakeluvelvoite on 28 prosenttia vuonna 2024 ja nousee siitä asteittain 34 prosenttiin vuonna 2030 ja sen jälkeen.

Lähteet: Autoalan tiedotuskeskus, Energiavirasto

Polttoaineiden hintakehitys

 

2020: 95 – 1,43, 98 – 1,51, diesel – 1,30

2022: 95 – 2,57, 98 – 2,67, diesel – 2,44

2023: 95 – 1,87, 98 – 2,01, diesel – 2,08

Hintakäyrään voi tutustua osoitteessa: https://www.aut.fi/tilastot

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän