Eila Voronkoff on auttanut lukemattomia ihmisiä luovuttamalla verta

0
Eila Voronkoff käy luovuttamassa verta 3-4 kertaa vuodessa.

Pyhärannassa asuva Eila Voronkoff on tuttu näky Veripalvelun järjestämissä verenluovutustilaisuuksissa. Tällä viikolla hän kävi luovuttamassa verta peräti 50. kerran.

– Tästä saa niin hyvän mielen, kun tietää oikeasti auttavansa apua tarvitsevia, perusteli Eila Voronkoff.

Kerralla verta luovutetaan noin puoli litraa ja tällä määrällä voi pelastaa jopa kolmen ihmisen hengen. Vuosittain verta tarvitsee Suomessa noin 40 000 potilasta. Verenluovuttajat tuovat konkreettista apua sairaaloiden potilaille, sillä Veripalvelu tuottaa luovutetusta verestä turvalliset verivalmisteet ja jakelee ne kaikkiin Suomen sairaaloihin. Verivalmisteilla hoidetaan mm. synnyttäviä äitejä, keskosia, syöpäpotilaita ja onnettomuuksien uhreja.

– Ensimmäisen kerran olen käynyt luovuttamassa verta vuonna 1982. Tuolloin Uudessakaupungissa oli vielä oma verenluovutuspiste sairaalan yhteydessä. Mieheni innosti minut mukaan verenluovuttajiin, hän oli luovuttanut verta jo armeija-aikanaan, selvitti Voronkoff.

– Minulle itselleni verenluovutuksen tarpeellisuudesta tuli todellista, kun isäni sairastui munuaissyöpään. Häneltä oli poistettava leikkauksella toinen munuainen ja leikkauksen yhteydessä hänelle jouduttiin antamaan paljon verta, kuvaili Voronkoff.

Tiistaina Uudenkaupungin työväentalolla järjestettyä verenluovutustilaisuutta varten Voronkoff varasi itselleen luovutusajan Veripalvelun nettipalvelun kautta.

– Verenluovutuksessa käyminen on todella helppoa. Varaat itsellesi sopivan ajan netistä ja tulet paikalle. Itse veren luovuttaminen kestään vartin verran. Eikä toimenpide todellakaan satu, korosti Eila Voronkoff.

Hän toivoi, että mahdollisimman moni innostuisi ottamaan verenluovutuksesta säännöllisen tavan.

Uusikaupunkilaiset ovat olleet hyvinkin aktiivisia verenluovuttajia, mutta koronavuosien jälkeen innostus on laskusuunnassa.

– Tämä sama ilmiö on nähtävillä koko maassa. Me tietysti toivomme, että nykyistä useampi uusikaupunkilainen tuli verenluovuttajaksi. Erityisesti nuoria olisi mukava saada lisää luovuttajien joukkoon, totesi Turun Veripalvelun sairaanhoitaja Hanna Helle.

Turun Veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuden Uudessakaupungissa kahdeksan kertaa vuodessa. Käytännön toimista ja järjestelyistä vastaa Veripalvelun koulutettu henkilökunta, vain kanttiini pyörii vapaaehtoisvoimin. Veripalvelu toivoo, että jokainen varaisi luovutusajan etukäteen netissä. Näin vältytään ruuhkilta ja Veripalvelun henkilökunta tietää etukäteen kuinka paljon luovuttajia on suunnilleen tulossa.

– Toki paikalle voi tulla ilman ajanvaraustakin, mutta silloin voi joutua odottamaan omaa vuoroaan, muistutti Hanna Helle.

Verenluovutukseen voi tulla ensimmäistä kertaa 18–59-vuotiaana. Säännöllisesti luovuttava voi jatkaa siihen asti, kunnes täyttää 71 vuotta.

Luovutetusta verestä tehdyillä verivalmisteilla hoidetaan mm. synnyttäviä äitejä, keskosia, syöpäpotilaita ja onnettomuuksien uhreja.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun toiminnan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Verta alettiin kerätä Suomessa järjestelmällisesti sotavuosina.