Elvytetään yhdessä Uudenkaupungin bändikulttuuri!

0

Hugo Pirppu nosti erinomaisessa kirjoituksessaan 9. maaliskuuta esille tärkeän asian bändikulttuurin nykytilasta Uudessakaupungissa. Onnekseni alkuun uskallan todeta, että kokonaan bänditoiminta ei sentään kaupungista ole kadonnut, sillä aktiivisia, eri musiikkigenrejä edustavia bändejä toimii kaupungissamme yhä edelleen suuri joukko. Kuitenkin Hugon esiin nostama asia varsinkin nuorten bändi- ja soittoharrastuksen hiipumisesta verrattuna 80–90-luvun toimintaan pitää myös oman kokemukseni mukaan täysin paikkaansa.

Itse olen viettänyt suuren osan nuoruudestani 90-luvulla Hugonkin mainitsemissa kaupungin ylläpitämissä treenikämpissä. Toiminta oli aktiivista ja sitä tuettiin kaupungin taholta tarjoamalla soittotiloja ja järjestämällä tapahtumia, joissa bändien oli mahdollisuus esiintyä. Monet tuolloin soittoharrastuksen aloittaneet jatkavat toimintaa aktiivisesti yhä ja osa on edennyt jopa muusikon ammattiin saakka.

Miten ja miksi tämä kaikki sitten on muuttunut? Hugo nosti kirjoituksessaan esiin kaksi seikkaa, joilla tähän on varmasti ollut vaikutusta.

On valitettavan totta, että bändisoittoon soveltuvia harjoitustiloja ei enää kaupungista varsinkaan nuorille harrastajille löydy. Monet aikuisbändit ovat vuokranneet harjoitustilan yksityisiltä markkinoilta, eikä nuorilla ymmärrettävästi ole mahdollisuuksia maksaa tiloista työssäkäyvien aikuisten tavoin. Tähän puutteeseen yritämme osaltamme Crusellissa sijaitsevan harrastetilan avulla vastata.

Tilassa on valmiina bändisoittimet ja äänentoistolaitteet, joten omia soittimia ei soittoharrastuksen aloittamiseen tai bändisoittoon tarvita. Tilan käyttö on lisäksi ilmaista. Pahoittelemme tilan heikkoa markkinointia ja lupaammekin vastaisuudessa tehostaa sitä kaikin mahdollisin keinoin!

Kuten Hugo kirjoituksessaan mainitsi, on nuorten suhtautuminen musiikkiin ja musiikinharrastamiseen muuttunut.

Tekniikan kehittyminen on mullistanut musiikin tekemisen ja tuottamisen tavat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Yksi ihminen pystyy tietokoneella tekemään sen, mihin aiemmin tarvittiin kokonainen bändi, tai sinfoniaorkesteri.

Bändikämpällä syntynyttä yhteisöllisyyttä ja yhdessä soittamisen iloa ei kuitenkaan tietokoneella pysty korvaamaan.

Kaupungin puolesta voin todeta, että olemme myös tulevaisuudessa tukemassa bänditoimintaa ja musiikin harrastamista muiden harrastusmuotojen rinnalla. Meihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ja pyrimme olemaan avuksi, jotta voimme yhdessä nostaa kuopassa olleen bändikulttuurin jälleen uuteen kukoistukseen.

Petri Hatakka

Kulttuuripalvelujen vastaava

Uudenkaupungin kulttuuripalvelut

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän