Hakavalle ei avustusta

0

Luin lehdestä: Kaupunki ei maksa avustusta Hakavalle ukrainalaisten majoittamisesta Hallun koulussa. Soitin Matti Puukille. Hän kertoi syvän pettymyksensä. Hakava ei ottanut maksavaa vuokralaista kaupungin virkamiehen pyynnöstä. Älkää vuokratko, sillä koulua tarvitaan ukrainalaisten majoitukseen.

Hakava majoitti 20 ukrainalaista vuoden vaatien pelkät kulut 15 960 euroa, ei voittoa euroakaan. Kaupunki tarjosi vanhoja purkukuntoisia parakkeja, joihin ihmiset eivät halunneet muuttaa. Ukrainalaiset viihtyivät Hallun koulussa ja halusivat asua siellä kodinomaisissa tiloissa.

Henkilöhinta vastaanottokeskuksessa maksaa 60 euroa. Suomessa on useita. 20 asiakkaan vuoden hinnaksi tulee 1200×365 päivää=438 000 euroa. Parakissa asuttaminen tulee tietenkin lähes yhtä halvaksi kuin asuminen Hallun koulussa.

Pyydän Kari Kosken kielteistä päätösehdotusta kannattaneita kokeilemaan asumista parakissa ja vertaamaan asumista Hallun koulussa. Tuhannet suomalaiset alkoholisoituivat 1960–1970-lukujen vaihteessa asuessaan parakeissa Ruotsissa. Viikonlopun huvi oli viina.

Arvostan kaupunginjohtaja Atso Vainiota ja päätösehdotuksen, maksetaan korvaus Hakavalle, kannattajia. Häpeän Kari Kosken ja hylkäävän muutosehdotuksen kannattajien puolesta. Paras ja edullisin asuttamismuoto turvapaikanhakijoille on juuri tuo, minkä Hakava tarjosi.

Kotoutuminen onnistuu parhaiten juuri siten, että ihmiset pääsevät jatkamaan elämäänsä kuin kotonaan. Laittavat ruokansa, pesevät pyykkinsä, hoitavat lapsensa ja huolehtivat itse asioistaan ihmisille sopivissa tiloissa.

Hylkäämisperustelussa sanotaan, ettei ollut sopimusta Hakavan kanssa, ei. Pyydettiin kuitenkin olemaan varmuuden vuoksi vuokraamatta halukkaalle maksavalle vuokralaiselle. Matti Puukki sanoi, ettei voinut jättää hädissään olevia ukrainalaisia ihmisiä uloskaan. Hän halusi auttaa ja on auttanut pyyteettömästi omilla kustannuksillaan.

Kaupungin viranomaiset ilkesivät pyytää häneltä vielä ilmaispalvelua ukrainalaisten kuskaamiseen. Kaupungin päätös kuvastaa asiantuntemattomuutta, ymmärtämättömyyttä ja piittaamattomuutta ja on häpeällinen. Ajatelkaa itsenäisesti kun vielä voitte. Korvauksen maksamatta jättäminen on järjetön. Perukaa päätös. Hakavan tili on nollilla.

Ps. Vuonna 1993, kun Kalannin kunnanvaltuusto päätti pakkoliittyä Uuteenkaupunkiin asukkaiden enemmistön tahdon vastaisesti, luvattiin kaikkea hyvää ja kaunista tasapuolisesti. Näyttäkää arvon päättäjät, että ette ole unohtaneet lupauksianne.

Tapio Lipsonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän