Hassuttele jonkun kanssa

0

Vielä hetken vietämme paastonaikaa, valmistautumisen ja odotuksen aikaa.

Vielä hetken kirkossa on violetti väri, kunnes se vaihtuu mustaan ja lopulta valkoiseen ilon sekä juhlan väriin. Laskiaisesta alkanut paastonaika antaa mahdollisuuden raivata turhaa pois ja etsiä sitä, mikä on merkityksellistä. Näin kuvaillaan tätä aikaa Suomen ev.lut. kirkon paastokalenterin reunassa. Voit googlettaa ”paastokalenteri” ja kurkata mitä vinkkejä se antaa kullekin päivälle, jos vinkit alkavat kiinnostaa.

Tänä vuonna paastokalenteri on jotenkin innostanut minua miettimään itselle tärkeitä asioita. Kalenterissa on jokaiselle päivälle joku juttu, mitä voisi miettiä minäkin päivänä. Aiheet vaihtelevat tosi hauskoista syvällisiin mietteisiin ja monenlaisiin siltä väliltä.

Tämän päivän teksti on ”Mistä arkipäivän asioista olet kiitollinen?”. Kiitollisuuden aiheita olisi hyvä miettiä vaikka joka päivä, varsinkin huonoina päivinä. Kun löytää yhdenkin hyvän asian, saattaa olla että päivästä tulee ihan hiukan parempi.

Mielestäni yksi hauskimmista päivävinkeistä kalenterissa on ”Hassuttele jonkun kanssa”. Koulussa kyselin, ollessani pitämässä aamunavausta, mitäs hyötyä siitä hassuttelemisesta sitten voisi olla.

Eräs poika vastasi: ”siitä tulee hyvä mieli”. Sitten pohdittiin mitä se sitten vaikuttaa, kun tulee hyvä mieli. Huomattiin, että hyvä mieli voi tarttua toisiin. Saattaa olla, että asiat hoituvat paremmin, ehkäpä esimerkiksi matikantehtävätkin sujuvat helpommin hyvällä mielellä. Jos hassutellaan niin paljon, että alkaa oikein naurattaa, se tekee vatsalihaksillekin hyvää, tulee tehtyä samalla käytännön jumppaa. Ehkä keksit jotain muutakin kivaa vaikutusta hassuttelulle.

Kalenterin ekopaastovinkeistä voisin mainita: ”Ota lyhyempi suihku ja säästä vettä” ja ” Miltä tuoksuu ulkona”. Hyvä säästämiskeino tuo ensimmäinen, jos tapanasi on suihkutella pitkään. Toinen saa, jo sisällä ollessani, tuntemaan hyvää oloa luonnon tuoksuja miettiessäni. Voin jo kuvitella hiirenkorvilla olevien koivujen tuoksun tai ihanan keväisen tuulahduksen raikasta meri-ilmaa, puhumattakaan metsän tuoksusta vesisateen jälkeen.

Muutamia raamatunkohtiakin on kalenterivinkeissä ja ensisunnuntain, Palmusunnuntain, virpojille on loruvinkki: ” Virvon varvon vitsasella, siunauksen siivellä”.

”Rukoile jonkun puolesta” on mielestäni myös yksi tärkeimmistä kalenteriruuduista. Muistan hetken ihmetelleeni, kun eräs ystäväni joskus sanoi: ”Suurin lahja on rukoilla toisen puolesta”. Hetken mietittyäni huomasin että: ”Wau, niinhän se on”.

Kirpputorin hyllystä silmiini osui kirja ”Idiootit ympärilläni”. Ensihämmästyksestä selvittyäni ostin sen ja olen nyt lukenut sitä jonkin verran. Kirja ei suinkaan auta huomaamaan idiootteja, vaan meitä tavallisia erilaisia ihmisiä ympärilläni. Kirja muistuttaa minua taas siitä, miten erilaisia me kaikki olemme ja miten eri tavoin ymmärrämme sekä ajattelemme samoista asioista. Lukeminen on mielestäni aina hyväksi. Uskon, että tämäkin kirja tekee minulle hyvää ja ehkäpä opin näkemään hiukan paremmin ympärilleni.

Kaikella on aikansa. On aika pohdiskella asioita ja on aika hassutella. On aika surra ja aika iloita.

On aika arjen askareille ja aika juhlia. Nyt on pääsiäinen ja kevät ihan pian.

Toivon sinulle ilon ja valon aikaa.

Jaana Kulmala

seurakunnan

nuorisotyöntekijä