Hävikkiruoka maistuu

0

Suomessa syötäväksi kelpaavaa ruokaa päätyy hävikkiin vuosittain satojen miljoonien kilojen verran. Suurin osa hävikistä syntyy kotitalouksissa, mutta myös esimerkiksi kouluissa kertyy ylijäämäruokaa. Kun ruoka on yhä kalliimpaa ja ympäristötietoisuus kasvaa, hyvä kouluruoka ei voi enää päätyä biojätteeksi.

Tästä syystä SPR Varsinais-Suomen piiri aloitti koulujen ylijäämäruoan jakelun Raisiossa keväällä 2022. Kokemukset ruuan jaosta olivat niin hyvät, että hävikkiruuan jako aloitettiin myös Uudenkaupungin yhtenäiskoululla viime syksynä. Täällä SPR:n kanssa jakelua ovat järjestäneet A-Kilta, Uudenkaupungin seurakunta ja ViaDia-yhdistys. Kun yhteistyötahoja on näin monta, ruokaa on pystytty jakamaan kaikkina koulupäivinä. Hävikkiruoka on myös maistunut hyvin, hakijoita on riittänyt.

Tällä viikolla ylijäämäruokaa alettiin jakaa myös Kalannin yläkoululla. Ruokaa jaetaan kolmena päivänä viikossa. Tällä viikolla jaossa oli muun muassa kalastajanpyöryköitä, tillikastiketta ja perunaa.

Ruokajaon käynnistäminen on ollut SPR:ltä oivallinen idea. Näin vähennetään ruokahävikkiä, mutta jakelulla on myös sosiaalista merkitystä. Ruokajako helpottaa pienituloisten arkea tässä tilanteessa, kun ruuan hinta on noussut jyrkästi. Lisäksi ruokajako tuo mukavaa viikko-ohjelmaa niille ihmisille, jotka asuvat yksin, eivätkä ole enää mukana työelämässä.

Ruokajakelulla on merkitystä myös kouluruuan arvostuksen kannalta. Kun ihmiset hakevat hävikkiruokaa, tämä toivottavasti viestittää lapsille ja nuorille, kuinka arvokasta ja hyvää kouluruoka on. Parhaassa tapauksessa ylijäämäruoan jako ohjaa ihmisiä myös syömään terveellisemmin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finravinto 2017 -tutkimuksen perusteella yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa liikaa suolaa. Kouluruoka voi totuttaa aikuisetkin vähäsuolaisempaan ruokaan.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän