Ikääntyneitä lisää liikenteeseen

0

Kun me suomalaiset vanhenemme, myös iäkkäiden kuljettajien osuus liikenteessä kasvaa. Yli puolella miljoonalla 70 vuotta täyttäneellä suomalaisella oli vuoden 2020 lopussa voimassa oleva ajokortti. 85–89-vuotiaita kuljettajiakin oli yli 28 000. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on arvioinut, että vuonna 2030 jopa joka kolmas autoilija tien päällä on ikäkuljettaja.

Auto on iäkkäälle usein itsenäisen elämän edellytys ja haja-asutusalueella suorastaan välttämättömyys. On ymmärrettävää, että ihmiset ajavat autoa yhä vanhempana.

Kun iäkkäiden kuljettajien osuus kasvaa, se vaikuttaa myös liikenteeseen. Sen huomaa jo nyt ajellessaan autoletkassa. Kun autojonon vauhti jää alle nopeusrajoituksen, aika usein letkan keulilla ajelee hiukan vanhempi kuljettaja. Ikääntyneemmät ovat usein rauhallisia kuljettajia. Ikäkuljettajilla on muutenkin vähemmän riskikäytöstä kuin muilla ikäryhmillä. Kokemus ja harkinta ovat turvallisuutta lisääviä tekijöitä. Iäkkäille sattuukin muuta väestöä vähemmän onnettomuuksia, joissa taustalla on riskikäyttäytymistä, kuten alkoholin käyttöä tai ylinopeutta. Saattaa olla jopa niin, että kun ikääntyneiden kuljettajien osuus liikenteessä kasvaa, se rauhoittaa yleisestikin liikennekäyttäytymistä.

Kuljettajien ikääntyminen pitäisi huomioida silti myös liikennesuunnittelussa. Ikä sinällään ei heikennä kuljettajan ajotaitoa, mutta ikääntymiseen liittyy muutoksia, jotka vaikuttavat ajamiseen. Vanhetessa erityisesti hämäränäkö heikentyy. Tästä syystä teiden valaistukseen pitäisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

Erityistä huomiota vaatii myös iäkkäiden ajoterveys. Tieliikenteessä menehtyneistä lähes joka kolmas ja loukkaantuneista joka seitsemäs on täyttänyt 65 vuotta. Ikääntyneiden kuljettajien vakavien liikenneonnettomuuksien taustalla ovat useimmiten havainto- ja ajovirheet sekä sairaskohtaukset.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän