”Irtisanottavien suuri määrä yllätti”

0
Uudenkaupungin autotehtaalla on tarjolla töitä yhä pienenevälle joukolle autonrakentajia.

Valmet Automotive sai alkuviikolla päätökseen tammikuussa aloitetut muutosneuvottelut. Neuvotteluiden lopputuloksena työntekijöiden määrää Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla vähenee 940 henkilöllä. Tästä määrästä irtisanottavia on noin 500. Loput lomautetaan toistaiseksi. Lisäksi tehdään muutoksia henkilöstön toimenkuviin.

– Irtisanottavien suuri määrä oli kyllä minulle itselleni yllätys, kommentoi Uudenkaupungin autotehtaan Teollisuusliiton työsopimuksen alaisten työntekijöiden pääluottamusmies Jouni Varjonen.

Kun muutosneuvottelut alkoivat, yhtiö ennakoi sopeutustarpeen olevan enintään 630 henkilöä.

Irtisanomiset ja lomautukset koskevat kaikkia autotehtaalla työskenteleviä, niin autonrakentajia, tehdashenkilöstöä kuin toimihenkilöitä.

– Kyllä valtaosa irtisanottavista ja lomautetuista tulee kuitenkin olemaan Teollisuusliiton porukkaa, totesi Varjonen.

Muutosneuvotteluja käytiin yli yhdeksän viikkoa ja Varjosen mukaan neuvotteluissa käännettiin kaikki mahdolliset kivet. Toistaiseksi voimassa olevien lomautusten ja irtisanomisten vaihtoehdoksi työntekijäpuolelta esitettiin vuorolomautuksia, mutta tähän ei työnantajan puolelta lämmetty.

Henkilöstövähennykset tulevat voimaan huhti-toukokuun vaihteessa. Muutosneuvottelut käynnistettiin autotehtaan laskeneen tilauskannan vuoksi.

– Tässä on taustalla monta tekijää, alkaen aina koronasta ja Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta ja yleisestä taloudellisesta epävarmuudesta. Lisäksi autoteollisuus on kaikkinensa suuressa murroksessa. Itse olen ollut autotehtaalla töissä jo yli 40 vuotta ja nähnyt yrityksen nousut ja laskut. Vaikeistakin vaiheista on selvitty ja uskon, että nytkin selvitään, muotoili Jouni Varjonen.

– Se on työntekijöiden kannalta tietysti huono asia, että vaikka yhtiö ilmoittaisi uudesta tuotantosopimuksesta jo huomenna, niin aikaa kuluu yleensä lähemmäs vuosi ennen kuin uusi tuote saadaan tuotantolinjalle, lisäsi Varjonen.

Kiitosta työnantajan suuntaan Varjonen antaa siitä, että lomautukset otettiin käyttöön vasta nyt maaliskuussa, vaikka komponenttipulan takia autotehtaalla on ollut tuotannottomia päiviä pitkin talvea.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan ongelmat alkoivat kasaantua jo viime kesänä, kun Mercedes-Benz valmistussopimus loppui. Tuolloin irtisanottiin 400 henkilöä ja lomautettiin 600. Tuotantolinjalle jäi vain Mercedes-Benzin A-malli.

Loppuvuodesta tilanne näytti hieman valoisammalta, kun tuotantoon saatiin aurinkosähköauto Lightyear ja yhtiöllä oli myös sopimus toisen aurinkosähköauton, Sono Motorsin Sionin, tuotannon aloituksesta tämä vuoden aikana. Molemmat aurinkosähköautohankkeet kuitenkin päättyivät vuodenvaihteessa tylysti aloittelevien yhtiöiden rahoitusvaikeuksiin.

– Nämä hankkeet muistuttivat autotehtaan takavuosien Fisker Karma tai Think City -projekteja, eli vain hetken huumaa. Mutta ainahan näistä projekteista saadaan sitä arvokasta, tosin aika kallista, oppia, sanoi pääluottamusmies Jouni Varjonen.

Hieman valoa loppuvuoteen antaa Mercedes-AMG GT -mallin valmistuksen aloitus Uudessakaupungissa. Tämän urheiluauton työllistävä vaikutus on arviolta 150 henkilöä.

Muutosneuvottelujen myötä Uudenkaupungin autotehtaalla työskentelee edelleen noin 1 400 Valmet Automotiven työntekijää. Muutosneuvotteluissa käsitelty sopeutustarve ei koskenut yrityksen akkuliiketoimintoja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän