Järjestöt ja yritykset laajemmin mukaan palvelutuotantoon

0

Julkisesti rahoitetuista palveluista tuotetaan merkittävä osa ostamalla palvelu yksityisiltä yrityksiltä, hankintoja tehdään vuosittain noin 45 miljardin euron edestä. Reilumpi kilpailutus takaisi sen, että kansalaiset saisivat laadukasta palvelua ja veronmaksajat käytetyille rahoille paremmin vastinetta.

Yrityksillä olisi infrastruktuuri ja osaaminen tarjota enemmän myös julkisen sektorin kaipaamia palveluita, kunhan hankintaprosesseissa edistetään reilua kilpailua. Kunnan ei pitäisi toimia pitopalveluna tai pesulana, kun saman palvelun saisi hankittua markkinoiltakin. Kunnilla ja julkisyhteisöillä pitäisi olla tiukat rajat mahdollisuuksista kilpailla yksityisten yritysten kanssa.

Kilpailutuksille olisi syytä olla myös riittävät resurssit, että kansalaiset saisivat mahdollisimman hyvät palvelut parhaaseen hintaan. Tarjoajien määrää tulisi pyrkiä lisäämään sekä kilpailutus tulisi voida uusia, jos tarjoajia on vain yksi. Nyt syystä tai toisesta kilpailutuksiin osallistuu tutkimuksien mukaan enintään kaksi tarjoajaa.

Yhden kilpailijan lisääminen kilpailutuksessa laskee ruotsalaistutkimuksen mukaan siivousalan yrityksen hankinnan hintaa jopa 10-20 prosenttia. Potentiaalia on jopa miljardiluokan säästöihin. Osaamisen lisääminen hankintayksikkötasolla olisi ensiarvoisen tärkeää. Paikallisten järjestöjen ja yritysten tulisi päästä mukaan hankintoihin matalalla kynnyksellä, hankintalakia tulisi tältä osin muuttaa. Sujuva vuoropuhelu yritysten kanssa ja hankintaosaamisen lisääminen palvelujen laadun osalta, auttaa yrittäjiä tarjoamaan paremmin palveluita, joita todella tarvitaan.

Hankintakokonaisuudet tulisi pitää riittävän pieninä, jotta myöskin pienet toimijat voisivat tarjota palveluitaan. Kilpailu- ja kuluttajaviraston pitäisi käydä matalalla kynnyksellä läpi kuntien ja hyvinvointialueiden inhouse-ratkaisut, tämä lisäisi avoimuutta julkisissa hankinnoissa. Säästöjä tarvitsemme nyt joka sektorilla.

Milla Lahdenperä,

eduskuntavaaliehdokas

Kokoomus

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän