Johannan tomaatit itävät styrox-levyn päällä

0
Tänä keväänä Johanna Sillgren kylvi ensimmäiset tomaatit jo helmikuun lopussa. Tavallisesti kylvöt tehdään vähän myöhemmin.

Johanna Sillgren kietoo talouspaperia styrox-levyn ympärille ja asettaa levyn muoviastiaan, jonne hän kaataa vettä. Työn alla on tomaatinsiementen kylväminen.

– Siemenet laitetaan tähän levyn päälle ja kylvös peitetään joko kannella tai tuorekelmulla. Vien kylvöksen aluksi lattialämmityksen päälle, missä siemenet itävät noin viikossa.

Johanna on innostunut erityisesti tomaateista ja erikoisesta kylvötavastaan. Viime kesänä hän kasvatti 24 eri tomaattilajiketta.

– Siemen kasvattaa ensin pienen, valkoisen juuren. Kun taimet ovat parin sentin mittaisia, koulin ne eli siirrän taimimultaan. Pidän taimia vähän normaalilämpöä viileämmässä huoneessa ja kasvilampun alla. Jos taimet eivät saa tarpeeksi valoa, niistä tulee honteloita.

Osa tomaateista vaatii niin sanottujen varkaiden poistamista. Varkaat ovat oksanhankaan kasvavia tomaatteja, jotka nypätään pois. Amppeli- ja pensastomaatit eivät kasvata varkaita. Johannan mielestä tomaatit ovat helppoja kasvattaa.

– Tosin ne vaativat paljon vettä. Olen tehnyt altakasteluruukun kahdesta muovikanisterista: leikkaan kanisterit puoliksi ja laitan ne alassuin isoon muoviastiaan. Ensin laitan sinne suodatinkankaan siten, että se osuu kanisterien välissä astian pohjaan ja sitten laitan multaa. Kun pohjalla on vettä, suodatinkangas ohjaa sen kasvien juurille.

Pieniä tomaatintaimia Johanna ei vielä lannoita. Hänen mukaansa varovaisen lannoituksen voi halutessaan aloittaa, mutta itse hän lannoittaa taimiaan vasta, kun ne ovat vähän kookkaampia. Lannoitukseen sopii kanankakka ja myös tuhkaa voi lisätä latvamädän ehkäisemiseksi.

Tomaatti kasvaa parhaiten kasvihuoneessa. Myös avomaalla kasvatus onnistuu, jos paikka on lämmin ja suojaisa.

– Jos kasvihuone on pieni, se tulee helposti liian kuumaksi, tuuletuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Kotipuutarhurit ovat innostuneet kokeilemaan tomaatin kasvattamista tomaattiviipaleista. Tomaatista leikattu viipale laitetaan multaan ja toden totta, kohta ruukusta nousee tomaatintaimi. Johanna ei kuitenkaan suosittele tätä keinoa.

– Jos tomaatit ovat ulkomaisia, niiden mukana voi tulla kasvitauteja. Joka tapauksessa on mahdollista, että uusi kasvi ei ole emon kaltainen vaan jotain muuta. Itse ostan siemenet kaupasta.

Pohjanmaalta kotoisin olevalla Johannalla on puutarhurin koulutus, joskin nykyään hän työskentelee optikkoliikkeessä. Tomaattien lisäksi hän on kiinnostunut erityisesti daalioiden kasvatuksesta.

– Kellarissa on kymmeniä daalian juurakkoja odottamassa kevättä.

Pirkko Varjo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän