Joka kolmas ukilainen äänesti ennakkoon – Ahkerimmat ennakkoäänestäjät Kustavissa

0
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys oli viime vaalia aktiivisempaa. Varsinainen vaalipäivä on tämän viikon sunnuntai.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina ja samalla kyseinen päivä osoittautui suosituimmaksi päiväksi äänestäjien määrällä mitattuna. Kaikkien ennakkoäänestyspäivien aktiivisimmat äänestäjät Vakka-Suomessa ovat tälläkin kertaa kustavilaisia.

Kustavissa on 830 äänioikeutettua ja heistä 393 eli 47,3 prosenttia kävi äänestämässä ennakkoon. Taivassalossa on 1 356 äänioikeutettua ja heistä 565 eli 41,7 prosenttia äänesti ennakkoon.

Alueen laiskimmat äänestäjät asuvat Pyhärannassa. Kunnassa on äänioikeutettuja 1 599, joista 492 eli 30,8 prosenttia kävi äänestämässä ennakkoon. Melkein yhtä laiskasti äänestettiin 6 157:n äänioikeutetun asukkaan Laitilassa, jossa äänensä kävi ennakkoon antamassa 1 925 henkilöä eli 31,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Uudessakaupungissa on 11 955 äänioikeutettua ja heistä 3 986 eli 33,3 prosenttia kävi ennakkoäänestyksessä. Vehmaalla on 1 797 äänioikeutettua, joista äänesti ennakkoon 635 eli 35,3 prosenttia.

Kaikissa muissa Vakka-Suomen kunnissa, paitsi Kustavissa ja Pyhärannassa, naiset äänestivät miehiä aktiivisemmin. Koko Varsinais-Suomen vaalipiirin äänestysaktiivisuus on tähän mennessä ollut 40,8 prosenttia. Koko maakunnan aktiivisimmat äänestäjät asuvat Naantalissa, jossa 44,7 prosenttia äänioikeutetuista on jo äänestänyt.

Eduskuntavaalit pidettiin viimeksi vuonna 2019. Silloin Varsinais-Suomen ennakkoäänestysaktiivisuus oli 37,5 prosenttia. Silloinkin ennakkoäänestysaktiivisuus oli kasvanut vuoden 2015 vaaleihin verrattuna.

Vuonna 2019 Uudenkaupungin ennakkoäänestysprosentti oli 30. Varsinaisena vaalipäivänä Uudenkaupungin äänestysaktiivisuus nousi 69 prosenttiin. Koko maan äänestysaktiivisuus oli 71 prosenttia.

Fakta
Vaalipäivän äänestys

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on tämän viikon 2. huhtikuuta.
Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikka määräytyy kuntalaisen kotiosoitteen perusteella.
Uudessakaupungissa varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat ovat etätyötila Messi, Hakametsän koulu, Saarniston palvelukeskus, Lokalahden koulu, Pyhämaan nuorisoseurantalo ja Kalannin kirjasto.
Sunnuntaina voi äänestää kello 9–20.
Äänestyspaikalle on otettava mukaan henkilöllisyystodistus, joka voi olla henkilökortti, passi, ajokortti tai muu vastaava asiakirja.
Eduskuntavaaleissa voi äänestää vain oman vaalipiirinsä ehdokkaita.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän