Kalannin ruokajakelu käynnistyi – Koulun ylijäämälounasta jaetaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin

0
Kalannin SRP:n vapaaehtoiset jakoivat torstaina ruokaa Kalannin koulun ruokalassa. Ensimmäisenä kanakastiketta ja riisiä saapui noutamaan Simo.

Kalannin koulun ylijäämälounaan jakelu alkoi tällä viikolla. Tiistaina paikalle saapui viitisentoista henkilöä noutamaan omiin ruokakippoihinsa kalastajanpyöryköitä, tillikastiketta ja perunoita. Keskiviikkona paikalle saapui suunnilleen saman verran ja heille annettiin kasvishernekeittoa. Torstaina jaossa oli broileria kookoskastikkeessa ja tummaa riisiä, sitä tuli noutamaan jo 25 henkeä.

– Ilahduttavasti kävijämäärät kasvoivat päivästä toiseen ja uskon, että lisää väkeä vielä tulee, kun sana lähtee kiertämään, SPR:n Kalannin osaston puheenjohtaja oleva Anne Sankari kertoi.

Ruokajakelun vapaaehtoiseksi on SPR:n Kalannin osastosta ilmoittautunut yli 20 henkeä. He tekevät ruokajakoa silloin, kun heidän kalentereihinsa sopii.

– Yksi vuoro kestää runsaan 30 minuuttia ja tätä tehdään pareittain. Ilahduttavan hyvin vapaaehtoiset ovat lähteneet mukaan auttamaan, mutta mukaan voi yhä tulla, Sankari totesi.

Vapaaehtoiset halusivat pysyä nimettömänä, ettei kukaan jätä noutamatta ruokaa sen takia, että tunnistaisi jakajan.

Torstaina kanakastiketta, riisiä ja salaattia oli jäänyt kutakin kaksi vuoallista. Oven taakse oli jo puolen päivän jälkeen muodostunut hieman jonoa ja hakijat pääsivät yksi kerrallaan noutamaan ruokaansa.

Ensimmäisenä ruokaa oli jonottamassa Simo. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hän oli hakemassa ruokajakelusta ruokaa.

– Kanakastike näyttää oikein hyvältä ja, jos se maistuu yhtä hyvältä kuin näyttää, niin tyytyväinen tässä saa olla, Simo kiitteli.

Simo oli ilahtunut Kalannin koulun ruokajakelusta ja hän arveli käyvänsä siellä satunnaisesti jatkossakin. Hän toivoi kuitenkin, että vapaaehtoiset tai tuttavat hakisivat ruokia myös kotonaan oleville ikäihmisille tai veteraaneille, jotta hekin pääsisivät nauttimaan ruokajakelun tuomasta ilosta.

– Niin ja ruoanjakopiste on pitkän ylämäen päällä ja nyt oli vielä liukas kelikin, joten miten ihmeessä huonojalkaiset edes pääsisivät tänne, hän pohti.

Kalannin koulun ylijäämälounaan jakelu sai alkusykäyksen, kun SPR:n Varsinais-Suomen Ruokaa ja apua kaikille -hankkeen projektityöntekijä Miika Norro otti yhteyttä kaupungin ruokapalveluihin.

– Sieltä selvisi, että Kalannin koulussakin jää ruokaa yli, joten myös minuun oltiin yhteydessä ja lupasin heti, että paikallinen SPR:n osasto lähtee mukaan auttamaan, Sankari totesi.

– Ensimmäisten päivien perusteella jonossa on ollut sekä nuoria työikäisiä että vanhempia ikäihmisiä. Saimme kiitosta toiminnan käynnistämisestä ja he kantoivat ruokaa kiitollisena kotiin, Sankari lisäsi.

Käytännössä ruokajakelu tapahtuu niin, että koulun henkilökunta tuo vielä lämpöastioissa olevan ylijääneen ruoan ruokalan ulko-oven läheisyyteen sovittuna ajankohtana ja SPR:n vapaaehtoiset jakavat ruoan jonottamaan saapuneille.

– Kaikki yläkoululaiset eivät käy joka päivä syömässä, vaan he syövät vähän päivän tarjonnasta riippuen eli on ihan päivästä kiinni, kuinka paljon ruokaa jää yli, Uudenkaupungin kaupungin ruokapalvelupäällikkö Helvi Hyrynsalmi kertoi.

Aiemmin Pohitullin koulun keittiössä lämpösäilytyksessä ollut ylijäämäkouluruoka annettiin jäähdytettynä ViaDia-diakoniajärjestölle, joka jakoi sen eteenpäin ruokaa tarvitseville. Nyt on kuitenkin toisin, koska Pohitullin koulun keittiö on purettu ja toiminta on väistötiloissa. Koululounaat toimittaa Wintterin rakentamisen ajan kaupungille Kaarea Oy.

– Jos kouluruoka ei mene ruokajakeluun, se menee biojätteeksi. Tällä hetkellä ylijäämäruoka jaetaan tietyissä pisteissä kuumana eteenpäin hakijan omaan kippoon. Näin olemme sopineet terveystarkastajan kanssa ja näin toimiessa kylmäketjun katkeaminen ei ole kaupungin vastuulla, Hyrynsalmi lisäsi.

Tällä hetkellä Hyrynsalmi käy SPR:n kanssa keskusteluita siitä, olisiko seuraavaksi mahdollista käynnistää ruokajakelu Hakametsän koululla.

– Aloite on tullut SPR:n vapaaehtoisilta. Tällä hetkellä selvitämme, että olisiko se mahdollista ja löytyykö koulun tiloista toimintaan soveltuva paikka, joka ei häiritsisi koulun toimintaa. Päätöksiä ei ole kuitenkaan vielä tehty, Hyrynsalmi korosti.

Fakta
Kalannin ruokajakelu

Kalannin yläkoululla jaetaan jatkossa ylijäämäruokaa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12.20–12.50.
Jos päiviin osuu arkipyhä, ei ruokajakelua järjestetä.
Päivän ruokalistan voi tarkistaa Kaarean verkkosivuilta.
Ruokajakeluun on otettava omat astiat mukaan ja astioita voi ottaa useampia siltä varalta, että koululaisilta on jäänyt salaattia, lisuketta ja pääruokaa.
Ruokaa jaetaan Kalannin koululla osoitteessa Urheilutie 2.
Ruokaa jaetaan ruokalan ulko-ovella, joka sijaitsee koulun oikeassa päädyssä eli kirkon puoleisessa päädyssä.
Jos paikalle saapuu autolla, on kulkupeli jätettävä Hallitien varrella sijaitsevalle pysäköintialueelle.
Ruokajakelu on kaikille avointa.
Lähde: Uudenkaupungin kaupunki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän