Kantakahvila: Päättäjät kaipaavat terävämpää kuntamarkkinointia

0
Neljännen Kantakahvilan aiheiksi oli valittu Uudenkaupungin asukasluku sekä kaupungin pito- ja vetovoima. Aiheista keskustelivat Kari Koski (vas.), Matti Ankelo, Hanna Vuola, Seppo Laine ja Jari Valkonen (oik.).

Uuttakaupunkia pitäisi markkinoida terävämmällä kärjellä ja yksityiskohdilla, toteavat Uudenkaupungin Sanomien neljänteen Kantakahvilaan kutsutut paikallispoliitikot. Tällä kertaa saman pöydän ääreen istahtivat Matti Ankelo (pro Uki), Kari Koski (sd.), Hanna Vuola (kesk.), Seppo Laine (kok.) ja Jari Valkonen (ps.).

– Moni ei Suomessa tunne koko kaupunkia ja se on iso murhe. Tunnettavuutta pitäisi lisätä, mutta nyt markkinointi ei oikein pure. Kaupungissa viestintä ja markkinointi on jokaisen viranhaltijan vastuulla ja tällä hetkellä se ei oikein pure. Markkinoinnin kärkenä pitäisi olla kaupungin johto, mutta me ei ehkä olla ihan terävimmillään tässä, Laine totesi.

Valkonen toteaa, että kaupunkia pitäisi markkinoida kuuluisilla asukkailla, eikä puuhastella kaupungin verkkosivujen alle omien tuttavien haastatteluja.

– Kaupungissa asuu esimerkiksi Gordon Herbert , mies, joka on ollut NBA:ssa ja valmentanut Saksassa. Hänen nimensä vetäisi kertaheitolla satojen tai tuhansien ihmisten huomion kaupunkiin. Jyväskylän kaupunkikin käytti Lauri Markkasta markkinointivälineenä ja kyllä se tuotti tulosta, Valkonen sanoi.

Vuola pohti, että pitäisikö kaupungin näkyä Matkailumessujen lisäksi myös Rakennusmessuilla.

– Niiden molempien pitäisi olla sellainen perusjuttu. Miettikää nyt, minkälaista videota valmiista Wintteristäkin voisi jakaa, Vuola lisäsi.

Valkonen lisäsi, että kaupunkiin pitäisi järjestää yksi suuri tapahtuma, jossa esitellään tontit, asunnot, työpaikat, harrastukset ja kaupungin tulevaisuuden suunnitelmat.

– Avuksi voisi ottaa Ukipoliksen, joka voisi markkinoida useampaa kuntaa kerralla, Valkonen summasi.

Ankelo totesi, ettei kaupungin markkinointi ole varsinaisesti epäonnistunut, mutta sitä pitäisi tehdä enemmän asiantuntijavetoisesti.

– Olen takavuosina pariinkin kertaan ajanut sitä, että kaupunkiin palkattaisiin oma viestintä- ja markkinointikoordinaattori, Ankelo lisäsi.

Koski muistutti, että Raumalla oli neljä henkeä viestinnässä ja tuntui, ettei sekään riittänyt.

– Heidän avullaan kuitenkin kaupungista tuli joka viikko jotakin positiivista julki. He kertoivat, mitä tapahtuu ja mitä uutta, näiden avulla luotiin positiivista henkeä, mutta ei se Raumaa ihmeisiin ole auttanut, sekä Rauman että Uudenkaupungin entisenä kaupunginjohtajana toiminut Koski lisäsi.

Uudenkaupungin asukasluku on laskenut vuoden 2017 jälkeen jatkuvasti. Nyt Valmet Automotiven lomautusten ja irtisanomisten takia asukasluku uhkaa laskea jälleen. Mitä kaupunki voisi tehdä houkutellakseen tänne lisää asukkaita?

– Ei ole yhtä keinoa, se on pitkäjänteinen tie. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat niitä, joiden pitäisi kyetä houkuttelemaan työntekijöitä kaupunkiin. Olemme jatkuvasti pudonneet yrittäjäystävällisyyttä mittaavissa tutkimuksissa. On pirun vaikeaa markkinoida kaupunkia yrittäjäystävällisenä, jos se ei sitä ole, Koski summasi.

Ankelo muistutti, ettei vielä tiedetä, moniko autotehtaan irtosanotuista on uusikaupunkilaisia ja moniko pendelöi toiselta paikkakunnalta.

– Ei asukkaiden houkuttelemiseen kuitenkaan poppakonsteja ole, vaan kaikki lähtee elinkeinoelämän monipuolistamisesta. Se ratkaisee kaupungin tulevaisuuden, Ankelo totesi.

Vuola pohti sitä, että pitäisikö jokainen muualta täällä käyvä kontaktoida henkilökohtaisesti ja kannustaa asuntojen, harrastusten ja oman elinpiirin löytämiseen.

– Onko sellaista koskaan tehty täällä muiden kuin maahanmuuttajien auttamiseksi. Heillähän se on osin toiminut, joten voisi laajentaa muillekin. Maineella ja mielikuvilla on paljon merkitystä, koska ihmiset tekevät valintoja tunteen perusteella, ei pelkästään infran tai työpaikan perusteella, Vuola lisäsi.

Laine totesi, ettei kaupungissa ole tähänkään mennessä tehty mitään väärin, vaan suurin osa Suomen kunnista on muuttotappiokuntia.

– Joka kunta taistelee laskevan asukasluvun kanssa ja kaikkien keinot ovat samantyylisiä, Laine sanoi.

Valkonen totesi, että Wintteri antaa tärkeät puitteet ja satsaamalla voimakkaasti opetuksen laatuun saamme tänne väkeä.

– Esimerkiksi Keski-Suomessa sijaitseva Karstula on tuppukylä keskellä metsää, mutta sinne saapuu ulkopaikkakuntalaisia kielten opiskelun ja jääkiekon perässä. Meille olisi tärkeää saada vetovoimainen lukio – yhdessä tai erikseen Laitilan kanssa, Valkonen summasi.

Uusien asukkaiden houkuttelemisessa peruspalvelut, harrastukset, koulu ja tontit ovat tärkeitä tekijöitä. Millä nykyiset asukkaat saataisiin pidettyä?

– On päästävä lääkäriin järkevässä ajassa ja lapsille on löydyttävä hoitopaikkoja. Myös kaupungin turvallisuus on tärkeää. Kaikenlainen viihtyminen tulee perustarpeiden päälle, vaikka maailma muuttuisikin, Vuola tiivisti.

Laine totesi, että kulttuuri-, vapaa-aika ja hyvinvointipalvelut ovat täällä kohtalaisen hyvässä jamassa. Ne tuovat sekä pitoa että vetoa.

– Turvallinen asuinympäristö on sellainen, johon on jatkossakin panostettava. En näe näissä ongelmaa, mutta paha näiden rinnalle on uuttakaan keksiä, Laine lisäsi.

Ankelo huomautti, että kaupunkiin on tullut runsaasti iäkkäitä paluumuuttajia ja olisi kaikkien kannalta hyvä, että esimerkiksi heidän lapsensa ja lastenlapsensa ihastuisivat myös kaupunkiin ja muuttaisivat tänne.

– Kysymys on pitkästä aikajänteestä. Olisi tärkeää, että nuoret palaisivat viimeistään nuorina perheinä, Ankelo sanoi.

Kantakahvilassa paikalliset päättäjät keskustelevat ajankohtaisesta aiheesta. Uudenkaupungin Sanomat kutsuu kerran kuukaudessa 3–5 valtuutettua kahvipöydän ääreen.

Fakta
Keskustelijat

Matti Ankelo (pro Uki), kaupunginvaltuuston jäsen, tarkastuslautakunnan jäsen
Kari Koski (sd.), kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuuston jäsen
Hanna Vuola (kesk.), kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuuston jäsen
Seppo Laine (kok.), kaupunginvaltuuston jäsen, hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen
Jari Valkonen (ps.), kaupunginvaltuuston jäsen