Kari Koskelle vielä palautetta

0

Tuota, mitä Kari Koski kirjoitti Uudenkaupungin Sanomissa 14.3.2023, en epäile, mutta loanheittoa ukrainalaisten kustannuksella edellinen kirjoitukseni ei ollut. Olen asiantuntija turvapaikka- ja maahanmuuttoasioissa. Olen seurannut vuodesta 1976 lähtien Ruotsin toilailuja.

Olen ottanut kantaa ja kirjoittanut siitä lähtien mahdollisista vaikeuksista ja ongelmista, mitkä näitä ihmisiä kohtaavat. Omakohtaista kokemusta on, sillä asuin kuusi vuotta Köpingissä ja oli finnjävel. Ei se minua haitannut, koska tiesin etukäteen ja tiedän jälkikäteen. Kirjoitin, että juuri tapa, jolla Hakava on hoitanut majoituksen päästään parhaaseen tulokseen. Ts. kotoutuminen onnistuu parhaiten.

Kari Koski kertoi Migrin kanssa tehdystä sopimuksesta, kyllä. Olisi hyvä ollut kertoa myös samalla, miten paljon enemmän meidän veronmaksajien rahaa olisi kulunut verrattuna Hakavan majoituksen hintaan.

Jos kaupunki olisi majoittanut 15 ukrainalaista moduuleihin, majoittaminen olisi tullut maksamaan meille veronmaksajille 32632 euroa enemmän kuin Hakavan 15000 euroa. Kuntasopimuksen mukaan Migri korvaa jokaista asukasta kohti vuorokaudessa 8,7€. Eli 15 ukrainalaista x 8,7€ x 365 vuorokautta = 47632€. Hakava majoitti saman määrän ukrainalaisia 15000 eurolla.

Toisin sanoen Hakava säästi pyyteettömällä talkootyöllä verorahojamme 32632 euroa. Vastaanottokeskuksessa 15 ukrainalaisen majoittaminen olisi tullut maksaman vuodessa 15 x 65€ x 365 vrk = 355875 euroa. Mikäli Hakavan kaltaisia majoittajia olisi, tuolla 355875 eurolla olisi majoitettu 355 henkeä. Paljonko moduulin vuokra olisi ollut, en tiedä. Mikäli vuokraa ei olisi ollut, kaupunki olisi voinut tehdä voittoa ukrainalaisten kustannuksella.

Edellisiin laskelmiini viitaten totean edelleen, että kaupunginhallituksen päätös hylätä Hakavan kulukorvausanomus 15000€ joutuu todella outoon valoon. Kaikki kustannukset maksetaan yhteisistä maksamistamme verorahoista, valtionveroista ja kunnallisveroista.

Ajatellaan näin, että kaupunginhallituksen jäsenet saisivat päättää omista rahoistaan maksamalla seuraavasti. Maksatteko 47632 euroa vai 15000 euroa? Verorahoja tulee säästää. Pykälä on pykälä ja pumaka on pumaka. Kallis on pykälän noudattaminen, 32632 euroa. Järjen käyttö ei ole kiellettyä.

Ps. Kun tätä kirjoitan, tuli taas etsimättä mieleen kuumat kuntaliitosajat vuonna 1993. Taisin olla ainut, joka Uudenkaupungin Sanomissa ja Vakka-Suomen Sanomissa vastusti liitosta. Antti Haapavuori käytti kokouksessa liittymistä kannattavan puheenvuoron päättäen sen: se on vakta. Minä päätän: se on fakta.

Tapio Lipsonen