Kirjaston lukuvinkkejä: Maaliskuussa matkataan ajassa

0
Kirjaston maaliskuun kirjavinkit liittyvät ajassa matkustamiseen.

Mitä tekisit, jos sinulle tarjottaisiin mahdollisuutta matkustaa ajassa taaksepäin tai eteenpäin? Estäisitkö salamurhan tai pari, korjaisitko itse tekemäsi virheen viime viikolta, vai kävisitkö kurkkaamassa, miltä sadan vuoden päästä näyttää?

Fyysikot eivät ole yhtä mieltä siitä, onko ajassa matkustaminen mahdollista, mutta he eivät ole vielä saaneet todistettua sitä mahdottomaksikaan. Miettimään tosin laittaa se, ettei maapallolla ole havaittu vielä tähän päivään mennessä yhtäkään todistetusti menneisyydestä tai tulevaisuudesta tullutta henkilöä.

Aikamatkustus on suosittu aihe tieteis- ja fantasiakirjallisuudessa. Alla viisi aiheeseen liittyvää kirjavinkkiä.

H.G.Wells: Aikakone

H.G. Wellsin Aikakone-kirjaa vuodelta 1895 pidetään yhtenä aikamatkustusta käsittelevän kirjallisuuden peruskivenä (Vaski-kirjastoilla on onneksi kokoelmissaan hieman tuoreempia painoksia). Kirjassa on noin 120 sivua. Wellsin teoksessa päähenkilö matkustaa (jopa!) vuoteen 802701, jossa tulevaisuuden maailma vaikuttaa ensin paratiisilta. Ilmansaasteita tai tauteja ei ole, ja tulevaisuuden maailmaa asuttavan Eloi-kansan elämä on huoletonta. Täydellisyydellä on kuitenkin varjopuolensa, sillä Eloit ovat ajan saatossa taantuneet henkisesti elämän ollessa helppoa, ja he ovat aikojen saatossa vallanneet maanpäällisen tilan työtä tekeviltä Morlokeilta.

Nora Roberts: Morriganin risti

Jos pidät fantasiasta genrenä, eikä sinulla varsinaisesti ole mitään vampyyrejä tai Nora Robertsin kirjoittamia kirjoja vastaan, tämä kirja saattaa olla sinua varten. Trilogian aloittavassa kirjassa vampyyrikuningatar Lilith aikoo alistaa koko maailman valtansa alle. Hyvien puolelta lähetetään 1100-luvun Irlannista nykypäivän New Yorkiin Hoyt-niminen velho, tarkoituksena kerätä armeija vampyyrikuningatarta vastaan. Kirja sisältää taikaa, taistelukohtauksia, ja ripauksen romantiikkaa. Miltä kuulostaa?

Martin Handford: Missä Vallu? Aikamatka:

Pähkinänkuoressa Handfordin kirjojen juju on melko lailla sama Apu-lehden ”Missä Jallu luuraa” -osion kanssa. Vallua siis etsitään kirjan sivuilta, joille on piirretty hahmoja eri teemoista. Handfordin kirjoissa kerrotaan jokaisella aukeamalla jotain teemoihin liittyvää, mikä tekee kirjoista opettavaisia. Tämän aikamatka-aiheisen kirjan teemoissa vieraillaan mm. esihistorialliselta ajalta muinaiseen Egyptiin, jonka kautta päästään etsimään hahmoja Antiikin Rooman sirkushuvien joukkoon. Vallu on myös eksynyt tulevaisuuteen kirjassa. Vaikka Missä Vallu -kirjat ovatkin kuvakirjoja, sopivat ne silti kaikenikäisille.

Diana Gabaldon: Muukalainen:

Monet tietävät useammassa suoratoistopalvelussa saatavilla olevan, suositun Outlander-sarjan. Hieman vähemmän tunnettu tieto on, että kyseinen sarja perustuu Diana Gabaldonin Muukalainen-kirjan aloittamaan Matkantekijä-kirjasarjaan. Kirjasarja on sopiva heille, jotka eivät koe epämieluisaksi lukea useamman sadan sivun kirjoja.

Ensimmäisessä kirjassa amerikkalainen Claire Randall on miehensä Frankin kanssa häämatkalla Skotlannissa. Vuosi on 1945, toinen maailmansota on juuri loppunut ja ihmiset yrittävät palata takaisin normaaliin elämään. Sillä aikaa, kun sukututkimusta tekevä Frank tutkii esi-isiinsä liittyvää kirjallisuutta, Claire vaeltelee nummilla kerätäkseen kasveja ja löytää muinaisen kivikehän, joka pitää epätavallista ääntä. Astuessaan siinä olevaan halkeamaan, Claire havaitsee siirtyneensä 1700-luvulle. Naispuolinen sairaanhoitaja herättää tuohon maailman aikaan kummastelua, ja Claire joutuukin mm. vakoojakuulusteluihin ja noitaoikeudenkäyntiin. Pyrkiessään takaisin kivikehälle, Claire törmää toistensa kanssa sodassa oleviin englantilaisiin punatakkeihin ja skotlantilaisklaanilaisiin. Klaanin mukana on skottimies nimeltä James Fraser…

Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo:

Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimo -kirjan päähenkilöinä ovat kirjastonhoitaja Henry ja taideopiskelija Clare, jotka ovat syvästi rakastuneita toisiinsa. Mikä siis on ongelmana? Henryn kärsiessä aikasiirtymähäiriöstä, hän siirtyy tahtomattaan joko menneeseen tai tulevaisuuteen nykyhetkestä, varsinkin kokiessaan tunnekuohuja. Tämä tekee parin elämästä ajoittain haasteellisen navigoida Henryn katoamistemppujen vuoksi, mutta ajoittain syntyy myös koomisia hetkiä. Niffeneggerin kirja tarjoaa sekä ilon että surun suuria tunteita. Nessut siis esiin tätä lukiessasi!

Uudenkaupungin kirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi Kalannin kirjastonhoitaja Katri Nurmi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän