Kulttuuria, kulttuuria

0

Kirjoitettakoon heti näin kärkeen, että olen erittäin epäpoliittinen henkilö. Seuraan kyllä työni vuoksi erilaisia poliittisia ilmiöitä, koska minua kiinnostaa arvioida mahdollisia vaikutuksia. Jep, ja myönnettäköön, olen ollut kerran kunnallisvaaliehdokkaana. Ja selvyyden vuoksi, en päässyt läpi. Omasta mielestäni hyvä niin.

Eduskuntavaalit ovat ovella. Kaikilla puolueilla on omat ohjelmansa ja agendansa, mitä haluavat edistää. Se on selvä. Selvää lienee myös se, että talous tulee tulevaisuudessa olemaan entistä enemmän esillä, koska sopeuttamisen tarve on ilmeinen.

Jokaiselle kuuluu oikeus kulttuuriin. Tiedän, että kulttuuri takaa kasvun ja kestävyyden. Se on yksinkertaisesti olemassaolomme ehto. Kulttuuri on läsnä meidän jokaisen elämässä, tavalla tai toisella. Millä tahansa mittarilla mitattuna kulttuuri tuottaa monella tavalla enemmän kuin sitä rahoitetaan.

Kun talous on ahtaalla, niin väistämättä monta kertaa on käynyt niin, että kulttuurista on nipistetty. Eniten minua harmittaa se, että nipistys osuu pahiten juuri sinne, missä sitä eniten tarvittaisiin. Erityisesti lapsilla ja nuorilla tulee olla oikeus luovuuteen ja taiteen tekemiseen sekä kokemiseen asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta.

On nimittäin tutkimuksinkin todettu, että laadukas kulttuuritoiminta jättää pysyvän jäljen, joka kulkee mukana koko loppuelämän. Tämä ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että laadukasta kulttuuria tarvitsevat myös työikäiset ja ikääntyneetkin. Onhan selvää, että kulttuuriin osallistuminen, taiteen tekeminen ja kokeminen lisää hyvinvointia, tukee henkistä jaksamista, mielenterveyttä ja kriisinsietokykyä.

Kun uusi eduskunta aloittaa, niin toivon todella, että se ei käy heikentämään kulttuurin suunnattuja määrärahoja. Pikemminkin Arkadianmäen suunnalta tulisi kyetä vahvistamaan rahoitusta alueelliset tarpeet huomioon ottaen.

Vahvistamalla esimerkiksi taiteen perusopetuksen eri taiteenalojen alueellista saatavuutta ja saavutettavuutta yhteistyössä kuntien, hyvinvointialueiden ja maakuntien kanssa varmistetaan lasten ja nuorten yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet. Eikä tämä tietenkään poista sitä tosiasiaa, että samalla varmistamme työikäisten ja ikääntyneiden yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet.

Tarjonta luo kysyntää ja kysyntä luo tarjontaa. Haastan jokaista vakkasuomalaista kuluttamaan kulttuuria monipuolisesti ja runsaasti. Uudessakaupungissa on monta erinomaista mahdollisuutta osallistua erilaiseen kulttuuritoimintaan.

Kuluva kevät tuo tullessaan muun muassa perinteiset Vakka-opiston näyttelyt, Crusellissa tapahtuu monipuolisesti kaikkea mahdollista, musiikkiopiston oppilaat esiintyvät ahkerasti omissa konserteissaan, teatteri tarjoilee laadukasta näyttämötoimintaa, Crusell-viikko tulee jälleen heinäkuussa (tuskin maltan odottaa huhtikuuta, jolloin kerrotaan, mitä ohjelmaa on tarjolla), seurakunta osaltaan on mukana laadukkaassa ukilaisessa kulttuuritarjonnassa, kirjasto on erityinen kulttuurinkehto, museo ja ties mitä vielä.

Tässäkin vain pintaraapaisu. Ihan pukkaa hikeä, kun ajattelee, mihin kaikkeen olisi mahdollisuus osallistua ja mitä kaikkea hienoa on olemassa. Meidän jokaisen kuntalaisen tärkein tehtävä on erittäin helppo, osallistutaan ja annetaan positiivisen viestin kaikua. Täällä osataan, täällä tehdään, täällä osallistutaan. Kulttuuria, kulttuuria!

Jussi Kauranen

KKKK (kulttuuria kaikille

kannattava kuntalainen)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän