Matti esiintyy tässä jutussa ilman sukunimeä. Myös Al-Anon-vertaistukiryhmissä ihmiset kertovat vain etunimensä. Sukunimiä ei käytetä, jotta läheisten ja erityisesti lasten yksityisyys säilyy. Kun elämässä on jo muutenkin vaikeaa, kukaan ei halua yhtään lisää ongelmia.
Matilla on perhettä. Usein käy niin, että perheen sisällä ongelmasta tiedetään, mutta siitä ei puhuta muille. Hävettää, nolottaa ja pelottaa, että jos toinen ei ymmärräkään. Jos esimerkiksi puoliso juo, kysytään helposti, miksi et jätä alkoholistia? Mutta eihän se ole helppoa.
– Kun hänellä on raitis kausi, elämä tuntuu hyvältä. Hän on lempeä ja ihmisystävällinen, Matti kuvailee läheistä, jonka juominen hänelle on käynyt rankasi.
Niinpä salaisuus pidetään omien seinien sisällä. Se ei vain johda hyvään.
– Kun pidetään kulisseja yllä, kannatellaan ja samalla mahdollistetaan läheisen juominen, Matti sanoo nyt.
Niin Mattikin teki. Hänelle läheinen ihminen on juonut kymmenen vuotta. Aluksi hänkään ei kiinnittänyt huomiota toisen juomiseen. Alkoholisti itse kieltää ongelmansa.
– Sitten hän jäi kiinni rattijuopumuksesta.
Alkoholi olikin ongelma, läheinen myönsi sen vihdoin. Hän lähti katkaisuhoitoon ja sen jälkeen kuntoukseen. Myös Matti sai kutsun kuntoutukseen juttelemaan läheisensä alkoholiongelmasta.
Sen jälkeen elämä jatkui, tuli retkahduksia, ensimmäinen, toinen, kolmas. Matti yritti kannatella arkea. Ymmärtää ja tukea.
Eihän rakkaalle ihmiselle voi kääntää selkäänsä.
Vasta nyt Matti ymmärtää, että hän itse on kärsinyt läheisriippuvuudesta. Hänestä tuli suorittaja, joka hoiti asiat, huolehti perheestään, kävi töissä ja yritti elää kaikin tavoin itse kohtuullisesti. Voimia antoi oman pojan urheiluharrastus, johon isäkin osallistui, sekä sukututkimus.
Kun läheinen lähti taas kerran kuntoutukseen, Mattikin kävi siellä juttelemassa.
– Sen jälkeen oli jotenkin valtavan ahdistunut olo. Lopulta romahdin. Kyllähän läheisen päihderiippuvuus käy mielenterveyden päälle.
Matille käänteentekevää oli lähteä Al-Anon-vertaistukiryhmään. Al-Anon-ryhmässä puhutaan luottamuksellisesti. Matti sanoo, että tarinat ovat hämmästyttävän samanlaisia. Kerta kerralta puhuminen käy helpommaksi.
Al-Anon-ryhmiä ei ollut Uudessakaupungissa, niinpä Matti kävi Raumalla. Viime keväänä hän otti yhteyttä Al-Anon-yhdistyksen toimistoon Turkuun ja kysyi voisiko Uuteenkaupunkiin perustaa oman Al-Anon-ryhmän.
– Ryhmä oli jostain syystä loppunut täällä Uudessakaupungissa vuosia sitten. Päätin sitten perustaa ryhmän itse.
Matti toimii nyt myös Al-Anon-yhdistyksen puheenjohtajana Varsinais-Suomessa. Yhdistys täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Vuodet ovat osoittaneet, että vertaistuesta on apua.
Kun pitkään vaietusta asiasta oppii puhumaan, oma olo alkaa helpottaa. Matti on kertonut työnantajalleenkin, mikä häntä on rassannut.
– Työnantaja suhtautui hyvin ymmärtäväisesti.
Hän uskoo, että ihmiset kyllä ymmärtävät, jos vain uskaltaa puhua.
Tällä hetkellä Matin tilanne on hyvä. Hän on ottanut etäisyyttä läheiseensä, jolla on alkoholiongelma.
– En voi elää toisen elämää, hän sanoo.
Hän epäilee, että ilman Al-Anon-ryhmän tukea hänellä ei olisi voimia ajatella niin.
Al-Anon-ryhmä kokoontuu Uudessakaupungissa Jalavatie 12:ssa torstaisin kello 19. Ryhmän toiminta on maksutonta. Ryhmän toiminnasta voi kysellä Matilta numerosta 041 494 8240.
AA-ryhmä kokoontuu Jalavatie 12:ssa maanantaisin kello 19. Ryhmään pääsyn vaatimuksena on halu lopettaa juominen. Ryhmän toiminnasta voi kysellä Reikalta numerosta 0400 211 019.