Lähijunalle aikalisä

0

Suomen Lähijunat Oy:n pitäisi maksaa ensimmäinen erä Sm2-junien hankinnasta VR:lle ensi viikon perjantaina. Vielä viikon puolivälissä VR:n kalustojohtaja Joonas Roivainen totesi Salon Seudun Sanomille, että kalusto vaihtaa omistajaa heti, kun rahat ovat VR:n tilillä. Eräpäivästä on sovittu viime syksynä.

Tällä kertaa jarrua polkeekin Suomen Lähijunat. Junien hankintahinta yhtiöllä on jo kasassa. Yhtiö tarvitsee kuitenkin rahoitusta myös junien kunnostamiseen sekä lähijunaliikenteen käynnistämiseen. Raideliikennekonsultti Antero Alku myöntää, että rahoitusta on vaikea saada ennen kuin liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt luvan Varsinais-Suomen kunnille tehdä raideliikenteen hankintasopimuksia (TS 24.3.). Liikennepalvelulaki ei mahdollista kunnille tällä hetkellä sopimusten tekemistä.

Sm2-junien ostohetki osuu muutenkin hankalaan saumaan. Valmet Automotive on juuri ilmoittanut mittavista henkilöstösupistuksista, mikä tarkoittaa käytännössä pendelöinnin vähentymistä. Myös Väylävirasto on ilmaissut, ettei lähijunaliikennettä kannata käynnistää ennen Turku – Uusikaupunki -radan peruskorjausta. Peruskorjaussuunnitelmat ovat vasta valmistumassa. Lisäksi vaalit ovat ovella.

Näissä olosuhteissa rahoittajien vakuuttaminen on vaikeaa.

Suomen Lähijunat on ilmoittanut aloittavansa lähijunaliikenteen Uuteenkaupunkiin vuonna 2025. Hanke on saanut Varsinais-Suomesta tukea, sillä yksikään puolue ei lähijunaliikennettä vastusta. Vaikka keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on torpannut tunnin juna -hankkeen tässä taloudellisessa tilanteessa, olemassa olevien raiteiden kunnostamiseen hänkin on suhtautunut myötämielisesti.

Suomen Lähijunien on todennäköisesti pakko lykätä junien hankintaa. Toivottavasti yhtiö silti vie sinnikkäästi hanketta eteenpäin. Lähijuna on tulevaisuuden liikenneratkaisu.

Teija Uitto