Lauantailautanen: Pino plättyjä

0
Mango-raputahna sopii lättyjen lisäksi uusien perunoiden kaveriksi.

Rakkaimmat räiskäleet, ohukaiset, letut, lätyt tai plätyt ovat jokaiselle erilaiset. Ne tuovat muistoja mieleen ja luovat uusia muistoja seuraaville sukupolville.

Omat klassikot ovat kesäillassa mökillä jälkiruoaksi paistetut pitsireunaiset muurinpohjaletut mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa. Olemme harjoitelleet myös räiskäleiden valmistusta kauramaitoon ja ilman kananmunia.

Toinen tärkeä muisto liittyy oman äidin valmistamiin veriohukaisiin, joihin tuli paljon sipulia. Ne syötiin puolukkasurvoksen kanssa ja kulautettiin kylmää maitoa päälle.

Uuden ison lettupannun myötä olen nyt muutamia kertoja tarjonnut lettuja päivällisellä valmiiden kala- ja katkaraputahnojen kanssa. Ja viimeiset räiskäleet on nautittu jälkiruoaksi kultaisen lakkahillon kanssa, jonka oma lapsi on kokoon keittänyt loppukesällä.

Kunnon pinoon räiskäleitä onkin hyvä päättää talven selkä.

Kun lettutaikinasta jättää sokerin pois, samalla taikinalla saa paistettua sekä suolaiselle että makealle täytteelle sopivat räiskäleet. Kätevä emäntä tai isäntä paistaa oikein paljon lettuja, sillä voihan olla, että niistä muutama jää vielä seuraavallekin päivälle vaikkapa lounaaksi rullattavaksi.

Lettutaikina on jokaisella erilainen ja jos hyvän ja toimivan on löytänyt sitä tuskin kannattaa mennä muuttamaan. Se mikä toimii yhdellä, ei toimi toisella kokilla tai lettupannulla.

Ohukaisten suolaiseksi täytteeksi kokeilin mango-raputahnaa, jollaista olen maistellut Tampereella kesäisin uusien perunoiden kaverina. Ystäväni ostaa tätä mielettömän hyvää tahnaa kauppahallista. Koska halli ja yritys sijaitsevat Tampereella, oli pakko alkaa itse kokeilemaan, miten saisi yhtä maistuvan ja ihanan keltaisen tahnan ihan kotikonstein.

Ja jotenkin näin se mango-raputahna lopulta valmistui.

Mango-raputahna

170 g katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä

200 g maustamatonta creme fraichea

1 dl mangososetta (löytyy kaupan hillohyllyltä)

1 tl sinappia

0,5 tl curryä

1 rkl chilikastiketta

kurkumaa

suolaa

Ota katkaravut sulamaan ja puristele ylimääräinen kosteus pois. Jos käytät jokiravunpyrstöjä, valuta ne hyvin.

Sekoita creme fraichen joukkoon mangosose. Lisää mukaan myös sinappi ja curry. Lisää mukaan kurkumaa, jos haluat tahnaan lisää väriä. Mausta lopuksi chilikastikkeella. Ripauta mukaan suolaa ja maustele sopivaksi.

Paista isoja ohukaisia ja anna niiden jäähtyä sopivasti.

Vie pino plättyjä tarjolle ja katsele, kuinka nopeasti ohukaiset hupenevat parempiin suihin.

Tiina Perähannu-Silvola