Meidän vaihto-oppilas oli kaivannut vaihdon aikana toimivaa lämmitysjärjestelmää, kun talvi oli kylmimmillään ja niin sattui olemaan myös väliaikainen asunto. Ja sujuvaa kielitaitoa, kun koronatesti piti hoitaa paikallisten suosimalla terveysasemalla.
Kotiin paluun jälkeen hartain toive oli kunnon ruisleipä, jonka päälle voisi sivellä voita, kermajuustoa ja suolakurkkua.
Toinen toive oli tuorepuuro, jossa olisi marjoja, vaniljamaitoa ja maapähkinävoita. “Aamuisin” jetlagin johdosta siis iltapäivällä, olisi ihana herätä uunista tulevaan tuoreen sämpylän tuoksuun ja iltapalaksi toiveena oli flammkuchen kylmäsavulohen kera.
Ja nämä kaikki toiveet äityli toteutti!
Flammkuchen on saksalaisten vastine pizzalle. Sen pohja on ohut ja nopea. Täytteenä on tomaattikastikkeen sijaan ranskankermaa, sitruunan raastettua kuorta ja esimerkiksi ilmakuivattua kinkkua tai kylmäsavulohta. Saksassa flammkuchenin päälle ripotellaan mieluusti pekonikuutioita.
Suolainen pala on sopiva pikkupurtava vaikka lasillisen kanssa nautittavaksi, mutta aterian flammkuchenista saa, kun vieressä on annos terveellistä salaattia.
Flammkuchen
Pohjataikina:
1 dl vettä
2 rkl öljyä
1 iso kananmunan keltuainen
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
Täyte:
4 rkl creme fraichea
1 luomusitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
rouhaisu mustapippuria myllystä
ilmakuivattua kinkkua tai
kylmäsavulohta
Sekoita pohjan kaikki ainekset yhteen ja anna taikinan levätä täytteiden valmistamisen ajan.
Sekoita creme fraichen joukkoon raastettu sitruunan kuori, suola ja mustapippuri.
Laita uuni 250 asteeseen lämpenemään.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli niistä kaksi ohuen ohutta pohjaa leivinpaperien päälle. Ei ole niin nokonuukaa, minkä muotoinen pohjasta tulee.
Jaa creme fraiche kahdelle pohjalle ja lisää täytteen päälle kinkku tai lohi tai muut haluamasi täytteet. Kylmäsavulohen siivut voi korvata esim. tuoreilla, ohuilla lohisiivuilla.
Anna paistua uunissa muutama minuutti ja lisää sitten halutessasi myös juustoraastetta, vaikka se ei perinteiseen flammkucheniin kuulukaan. Paistoaika on yhteensä noin 10 minuuttia.
Flammkucenin kuten monen muunkin pizzan tyyppisen ruoan leikkaamiseen sopivat parhaiten ihan tavalliset ruokasakset.
Tiina Perähannu-Silvola