Minibussin kyydillä vuoteen 2025?

0

Juttelin opiskelukaverini kanssa lounaspöydässä joukkoliikennepalveluiden merkityksestä ihmisten arjen helpottamiseksi ja kaupungin vetovoiman parantamiseksi. Innostuimme maalaamaan mieleemme haavekuvaa Uudestakaupungista, jossa joukkoliikenteen käyttäminen on niin helppoa, suosittua ja hintatasoltaan käyttäjäystävällistä, että se näkyy katukuvassa iloisempina ihmisinä ympäri vuoden.

Vaikka kaikki lennosta mieleemme tulleet ajatukset eivät välttämättä ole realistisia tämän kokoisessa kaupungissa, niin tiivistettynä totesimme toimivan joukkoliikenneratkaisun vähentävän ihmisten syrjäytymistä ja eriarvoisuuden tunnetta.

Tällä hetkellä olemme käytännössä siinä tilanteessa, että hetken mielijohteesta tapahtuva poistuminen kodin seinien sisältä ihmisten ilmoille on monilla terveiden jalkojen tai oman auton varassa. Jos esimerkiksi keskustan ulkopuolella asuvalla ikäihmisellä ei ole näistä kumpaakaan, niin spontaani kahvilatreffien sopiminen ystävän kanssa tai kauppaan lähteminen ei ole mahdollista ilman ennakoivaa suunnittelua.

Kun liikkuminen ja ihmisten näkeminen on vaikeaa, niin se on haitallista asukkaiden ja yritysten hyvinvoinnille. Myös monet ulkomaalaiset ovat tottuneita joukkoliikenteen käyttäjiä ja sen puute vaikeuttaa tänne kotoutumista.

Monitoimijatalo Wintterin työmaalla tapahtuu edistymistä kovalla vauhdilla ja valmista on arvioitu olevan vuonna 2025. Seuraava lainaus on Wintterin omilta verkkosivuilta: “Talon tavoitteena on olla matalan kynnyksen kohtaamispaikka, johon kenen tahansa on helppo tulla ja joka houkuttelee monen ikäisiä kaupunkilaisia.”

Tuon tavoitteen toteutumisen kannalta on mielestäni selvää, että toimivan joukkoliikenneratkaisun on valmistuttava viimeistään samaan aikaan tämän monipuolisia palveluja tarjoavan rakennuksen kanssa. Kaikilla on oltava mahdollisimman tasavertaiset mahdollisuudet kulkea näiden palvelujen pariin.

Unelmatilanteessa sama kyytipalvelu kuljettaa kaupunkilaisia turvallisesti ja vaivattomasti päiväkoteihin, kouluihin, töihin ja vapaa-ajan aktiviteettien pariin. Lomakausina täällä vierailevat matkaajat voivat liikkua vaivattomasti paikasta toiseen ja levittävät Uudestakaupungista positiivista sanaa eteenpäin. Vaikka yksityisautoilukaan ei koskaan mene kokonaan pois muodista, niin vetovoimaisessa kaupungissa sille tulee olla kilpailevia vaihtoehtoja.

Henri Valmunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän