Miska Marian tarina -kirja ilmestyy tänään – Rake Tähtinen kirjoittaa lastenkotiarjesta, traumoista ja harhanäyistä

0
Vuonna 1986 osoitteessa Kaarikatu 28 sijainnutta bändien treenikämppää ei enää ole, mutta Rake Tähtinen seisoo paikalla, jossa talo hänen nuoruudessaan sijaitsi. Samasta paikasta käynnistyy myös hänen Miska Marian tarina -niminen uusi teoksensa.

26. huhtikuuta vuonna 1986 on jäänyt historian kirjoihin, koska sinä päivänä sattui Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus. Samasta päivämäärästä käynnistyy myös 16-vuotiaan lastenkotilapsen Miska Marian tarina. Tosin Uudessakaupungissa ei silloin vielä osattu pelätä ydinlaskeumaa, vaan kirjan päähenkilö herää Kaarikadulta bändin treenikämpän hetekalta ja hänellä on ankara krapula.

Tästä asetelmasta käynnistyy uusikaupunkilaisen jännityskirjailijan Rainer ”Rake” Tähtisen uusin romaani. Hän paljastaa, että Tshernobylillä ei ole kirjan tapahtumien kannalta suurta merkitystä, mutta tietyllä päivämäärällä luodaan lukijalle mielikuva oikeasta aikakaudesta ja miljööstä.

Miska Marian tarina on kuvitteellinen kirja lapsuuden traumoista, jotka voisivat olla totta. Kirja on synkkäsävyinen jännitysromaani, eikä murhilta tälläkään kertaa vältytä Tähtisen teoksessa. Lauantaina julkaistava kirja sukeltaa 1980-luvun bändi- ja nuorisokulttuuriin sekä samalla kirjailijan omaan nuoruuteen.

– Miska Marian traumat ovat vahvasti läsnä hänen arjessaan ja hän muun muassa keskustelee 3-vuotiaana kuolleen pikkusiskonsa kanssa. Hän kokee syyllisyyttä siskonsa kuolemasta ja pohtii yhä, olisiko hän omilla toimillaan voinut estää sen. Miska Maria kärsii dissosiaatiohäiriöstä, joka aiheuttaa hänelle harhoja, päivätyötään lastensuojelussa ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien parissa tekevä Tähtinen kuvailee.

Tähtinen on muuttanut Porista Uuteenkaupunkiin 12-vuotiaana. Hän on viettänyt pahimmat ja parhaimmat teinivuotensa kaupungin keskustassa pyörien. 1980-luvun Uusikaupunki oli täynnä täysin toisenlaista nuorisokulttuuria kuin nyt.

– Silloin oli tärkeää valita, onko hevari vai punkkari. Musiikkia kuunneltiin ja kylillä viihdyttiin ihan eri tavalla kuin nykyään.

Nuorena Tähtinen kuului teinipoikien Blue Balls -bändiin ja saman niminen bändi on mukana myös kirjassa. Samaan bändiin kitaristinä liittyy myös toinen kirjan päähenkilöistä eli Kennet, joka paiskii grillikioskin rasvankäryssä töitä taskurahoja ansaitakseen.

Vuonna 1986 Uudessakaupungissa ei ollut lastenkotia, joten Tähtinen on luonut Miska Mariaa varten kuvitteellisen paikan Salmen kartanon maille. Kirjassa vilahtelevat myös paikkakuntalaisille tutut paikat Santtion leirintäalueesta ja jäähallin parkkipaikasta Kumputien grilliin, Rauhanpuistoon, Valinta-Toriin ja piirimielisairaalaan.

Juonen kannalta yhtenä kirjan oleellisena tapahtumapaikkana on Lepäisten kärjessä venematkan päässä sijaitseva Iso-Haiduksen saari.

Saaren yllä on synkkä varjo, koska osa saarelle matkanneista jää palaamatta. Alun perin Tähtinen suunnitteli keksivänsä saaren ja sen sijainnin itse, mutta lopulta Iso-Haidus sopi tarkoitukseen loistavasti.

– Tarinan hyytävä loppunäytös tapahtuu Iso-Haiduksen saarella. Saari ei kirjassa kuulu kaupungin omistukseen, vaan se on jo pitkään kuulunut Sjögrenin kalastajasuvulle. Kirjan pahis on tämän kalastajasuvun jälkeläinen Kennet, joka vaikuttaa unelmien prinssiltä, mutta hänellä onkin sysimusta pimeä puoli. Juonen edetessä selviää, miksi Kennetistä tuli paha, Tähtinen kuvailee.

Saaren historiaa hän on selvittänyt pitkään Iso-Haiduksessa vaikuttaneelta Janne Laitiselta . Kirjassa on osin oikeata perimätietoa, mutta Tähtinen on ottanut myös kirjailijan vapauksia soveltaa tietoja omiin tarkoituksiinsa. Hän haluaa korostaa, että Miska Maria ja Kennet sekä Sjögrenin kalastajasuku ovat täysin keksittyjä.

– Leikittelen usein arjessanikin mitä, jos -ajatuksella. Mitä, jos asiat olisivat menneet toisin tai jokin läheltä piti -tilanne olisi tapahtunut oikeasti? Näitä teemoja hyödynnän myös kirjoissani.

Tähtinen tekee kirjoihinsa paljon pikkutarkkaa taustatyötä. Nyt hän on upottanut tarinaan mukaan muun muassa otteita päivämäärien perusteella juoneen sopivista oikeista radiouutisista sekä televisio-ohjelmista.

– Tarinaan meinasi jäädä virhe tuhannen markan setelistä. Seteliä ei ollut käytössä vielä alkuvuodesta 1986, vaan raha otettiin loppuvuodesta käyttöön. Olen aika suurten linjojen mies, mutta haluan, että kirjojen yksityiskohdat ovat oikein, kuten vaikkapa punaisen Marlboro-askin hinta, hän toteaa.

Miska Marian tarina on Tähtisen kymmenes julkaistu romaani. Miska Marian tarina on monelle tutun rikoskomisario Petri Petäjämäki -kirjojen kylkiäinen, koska poliisit eivät suinkaan ole pääosassa, vaan sivuhahmoina.

– Kirja sivuaa Petäjämäen nuoruutta sen verran, että siinä paljastuu, miksi Petri päättää, ettei hänestä koskaan tule poliisia. No, lukijani tietävät, että se Petäjämäen päätös ei pitänyt, Tähtinen summaa.

Miska Marian tarina on Saari-sarjan ensimmäinen osa. Seuraava kirja Tähtiseltä julkaistaan ensi syksynä, kun Petäjämäki-sarja saa jatkoa. Menneisyyden arvet on kymmenes romaani Petäjämäen elämästä.

Rake Tähtisen Miska Marian tarina -kirjan julkistustilaisuus on tänään lauantaina Kirja-Vakassa kello 11–13.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän