No onkos tullut kesä… Runonkulmassa on väriä talven keskellä

0
Elisa Haapasalon värikkäitä luontomaalauksia on esillä Runonkulman maaliskuun näyttelyssä.

Runonkulman Galleriassa avautui tiistaina lokalahtelaisen Elisa Haapasalon näyttely Iloa ja voimaa luonnosta . Näyttely sisältää lähes 30 värikästä öljy- ja akryylityötä.

– Saan luonnosta paljon iloa ja voimaa, erityisesti metsässä ja meren äärellä liikkuminen antaa minulle voimaannuttavia kokemuksia. Mieleni rentoutuu, kun kuuntelen meren ääniä, linnunlaulua ja tuulen huminaa puissa, Haapasalo sanoo.

Luonto näkyykin hänen töissään, maalausten aiheet tulevat sieltä, mutta toteutus ei ole dokumentaarista vaan suodatettu mielen kautta. Teoksissa värit ovat kirkkaampia ja voimakkaampia eikä maalauksissa näkyviä eläimiä tai kasveja tule ottaa ”oikeina.”

Esimerkiksi eräässä työssä on kuvattu Uudenkaupungin nimikkoperhonen, pikkukultasiipi, mutta se olisi jäänyt aidoksi tehtynä liian harmaaksi ja likaisen oloiseksi ja siksi se sai uuden kirkkaamman värityksen.

– Perhoset ovat minulle muutenkin tärkeitä, ne symboloivat onnea, iloa, kauneutta, muutoskykyä sekä taitoa pysähtyä ja nauttia hetkestä. Perhosia voi löytää monesta työstä.

Näyttelyn teokset ovat pääasiassa uusia, osa on toki aloitettu jo muutama vuosi sitten mutta viimeistelty tämän vuoden aikana.

– Maalaaminen on hyvää vastapainoa työlle. Se rentouttaa kehoa ja mieltä, tosin pitää myöntää, että ennen näyttelyä tulee aina kiire ja stressi.

Maalaaminen ei ole Haapasalolle jokapäiväinen juttu, vaan se tapahtuu kausiluontoisesti. Maalaukset ovat kaikki luontoaiheisia eikä hän ole esimerkiksi ihmisiä maalannut kuin opiskellessaan.

– Luonnossa kulkiessa aiheet jäävät päähän, enkä tietoisesti lähde hakemaan maalattavaa. Teos alkaa muhia päässä ja aikanaan hahmottua kankaalle.

Haapasalon edellinen oma näyttely Valon pilkahduksia oli Runonkulmassa kolme vuotta sitten ja se on hänen mukaansa sopiva rytmi pitää omia näyttelyitä. Väliaikana hänen töitään on ollut esillä monissa yhteisnäyttelyissä.

Haapasalo on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2014 ja osallistunut sen jälkeen vuosittain erilaisille alan kursseille Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyn avajaiset olivat tiistaina ja näyttely on avoinna maaliskuun ajan gallerian aukioloaikoina eli keskiviikkoisin kello 16-19 ja lauantaisin kello 11-15.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän