Numeroiden taikaa

0

Vielä lukion ensimmäisenä vuotena kuvittelin, että osaan matemaattisia aineita. Viimeistään seuraavana vuonna kuvitelma alkoi murentua, kun numerot laskivat ja kurssien läpipääsemisestä tuli vaikeampaa.

Lopulta suoritin pitkän matematiikan loppuun ja jopa kirjoitin sen vapaaehtoisena, mutta arvosanat jäivät alhaisiksi. Sen jälkeen en ole matematiikkaa juurikaan tarvinnut, paitsi päässälaskua, johon pitkän matematiikan opinnoista ei varsinaisesti ollut apua.

Numeroista olen silti aina tykännyt. Esimerkiksi erikoiset päivämäärät kiehtovat, vaikka häiden suunnittelu ei ole koskaan ajankohtaista ollutkaan. Viime viikolla oli 23.3.2023, joka Ylen haastatteleman symbolitutkija Liisa Väisesen mukaan oli maailman paras päivä mennä naimisiin.

– Avioliitossa on 2 ja numero 3 viittaa jumaluuteen monissa kulttuureissa. Eli kun me kaksi yhdymme meistä tulee jotain jumalallista, Väisänen kertoi.

Vastaavia päiviä on vähintään joka vuosi, jolloin parit eri puolilla maailmaa haluavat astella avioliittoon. Kertooko se sitten erikoisuuden tavoittelusta vai oikeastaan huonosta muistista, jos jokin ”tavallinen” päivämäärä ei kelpaa.

Syntymäpäivät ovat vain päiviä, jolloin joku on sattunut syntymään, mutta itse olen aina ollut kiinnostunut, jos joku kuuluisuus on tupsahtanut maailmaan samana päivänä kuin minä. Sillä ei sitten ole väliä, jos hän on syntynyt satoja vuosia aiemmin, kuten vaikkapa Ludvig XIV, joka tunnetaan paremmin nimellä Aurinkokuningas, tai kuuluisa lainsuojaton Jesse James.

Saman syntymäpäivän jaan myös esimerkiksi Freddie Mercuryn, Michael Keatonin ja Esko Roineen kanssa. Toki myös Jari Aarnion.

”105, 420, 666, keksi vitsi jo uusi”, lauloi Joni Ekman kappaleessa Mikään ei riitä. Sanoilla ei itse laulussa ole sen suurempaa merkitystä, ehkä ne vain rimmasivat sopivasti, mutta kaikilla numeroilla on jokin merkitys.

En tosin tiedä viittasiko Ekman 105:llä Talvisodan kestoon vai Nisa Sorayan alun perin laulamaan iskelmään Huone 105. 420 puolestaan viittaa kannabikseen ja 666 on Raamatussa pedon luku.

Urheilussa pelinumerolla on monelle suuri merkitys. Jaromir Jagr – joka muuten pelaa edelleen – käyttää numeroa 68, koska vuonna 1968 Tshekkoslovakiassa koettiin Prahan kevät ja Neuvostoliiton miehitys.

Lewis Hamilton valitsi F1-sarjassa numeron 44, koska käytti sitä jo lapsena kartingissa. Toisaalta Kimi Räikkönen on sanonut ottaneensa numeron 7, koska se vain näytti hyvältä.

Jalkapallossa harvemmin nähdään erikoisia numeroita, mutta numeroiden 9 ja 10 kantajat ovat usein jo osoittaneet kykynsä, jotta saavat käyttää näitä numeroita paidassaan.

Joskus huomaan urheilua katsoessani kiinnittäväni huomiota aivan omituisiin asioihin, kuten vaikkapa jääkiekossa hyökkäysketjun pelinumeroiden summaan. Jos siitä tulee jokin sopiva numero, esimerkiksi sata, niin ketjun täytyy toimia. Harvemmin kyllä toimii.

Sama taika pätee lottonumeroihin. Olen monta kertaa luottanut samaan riviin vailla tulosta. Tosin juuri nyt en muista, miksi mukana ovat numerot 21 ja 33. Ehkä niillä oli joskus jokin merkitys.

Sunnuntaina toivottavasti monella muullakin on jokin numero mielessään ellei sitten ole raapustanut jonkin lukeman vaalilappuun jo ennakkoon.

Risto-Matti Kärki

tuottaja