Nuorisovaltuuston vaalipaneelissa keskusteltiin niin ilmastonmuutoksesta kuin valtion velasta

0
Jarno Silvonen, Miku Kuuskorpi, Mauri Kontu ja Tommi Terä olivat mukana Uudenkaupungin nuorisovaltuuston vaalipaneelissa. Kuva: Risto-Matti Kärki

Uudenkaupungin nuorisovaltuuston järjestämässä eduskuntavaalipaneelissa nuorten kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa olivat kansanedustajaehdokkaat Jarno Silvonen, vasemmistoliitto, Miku Kuuskorpi, SDP, Mauri Kontu, keskusta, Tommi Terä, kristillisdemokraatit, Ville Tavio, perussuomalaiset, Katariina Leino, RKP sekä Selinä Nera, vihreät.

Sekä Katariina Leino että Ville Tavio muuttaisivat nykyistä koejärjestelmää niin, että pääsykokeella olisi nykyistä enemmän painoarvoa. Tämä keventäisi heidän mielestä opiskelijoiden kokemaa kuormitusta, erityisesti toisella asteella. Jarno Silvonen ja Tommi Terä kasvattaisivat molemmat myös koulujen taloudellisia resursseja.

Nuorten mielenterveysongelmien lisääntymiseen Selinä Nera puuttuisi lisäämällä matalan kynnyksen palveluja ja mielenterveyteen liittyvää koulutusta ja osaamista kaikilla aloilla. Mauri Kontu puolestaan panostaisi nykyistä enemmän perheiden ja sitä kautta myös lasten ja nuorten henkiseen hyvinvointiin.

Kysymys ilmastonmuutoksesta herätti ehdokkaissa hyvin erilaisia näkemyksiä. Ehdokkaista Ville Tavio edusti selkeimmin sitä kantaa, että maapallo ei suinkaan ole muuttumassa elinkelvottomaksi. Hänen mielestä maapallon lämpenemiseen on sopeuduttava, eikä Suomen ole mitään syytä olla etunenässä tekemässä maan kilpailukyvylle haitallista ilmastopolitiikkaa. Myös Mauri Kontu muistutti, että ensin on saatava suuret saastuttajat, lähinnä Aasian suunnalta, kuriin.

Miku Kuuskorpi puolestaan korosti jokaisen maan vastuuta. Hän näki, että vihreä siirtymä ja erilaiset kiertotalouden innovaatiot ovat myös mahdollisuus Suomelle. Myös Jarno Silvonen puhui vihreän siirtymän puolesta ja ihmetteli sitä, miten kaikki eivät vieläkään ota ilmastonmuutosta vakavasti.

Valtion menoista jokainen ehdokas löysi jotain leikattavaa. Vasemmiston, SDP:n ja vihreiden edustajat leikkaisivat yritystuista, perussuomalaisten laittomasti maassa olevien palveluista. Yleisökysymykseen valtion velkaantumisesta löytyi myös monta lääkettä. Mauri Kontun mielestä työllisyysasteen nostaminen on paras tapa lisätä valtion tuloja.

– Tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa, lisäsi Kontu.

Tommi Terä lisäisi valtion tuloja nostamalla haittaveroja. Myös Katariina Leino oli veronkorotusten kannalla.

– Leikkauksilla kun on aina se ikävä tapa osua kipeimmin heikompiosaisiin, muistutti Leino.

Ville Tavio muistutti, että talouskasvun saaminen aikaan on heikkoa ja tästä syystä menoja on karsittava. Ehdokkaista maltillisimmin valtion velkaantumiseen suhtautui Jarno Silvonen. Hän muistutti, että sotien jälkeen koko Eurooppa rakennettiin uudelleen velkarahalla.

Kaikki seitsemän eduskuntavaaliehdokasta olivat täysin samaa mieltä vain yhdestä kysymyksestä. Siitä, että Ukrainaa on autettava, tarvittaessa myös asetoimituksilla.

Uudenkaupungin Crusellissa järjestettyyn tilaisuuteen oli katsojiksi saapunut lukion 1. ja 2. vuosikurssin oppilaita. Heillä myös riitti ehdokkaille kysymyksiä aina yleisestä asevelvollisuudesta sote-alan työntekijäpulaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän