Ossi Nikula teki työelämässään ratkaisevia muutoksia, jotka mahdollistavat seitsemänhenkisen perheen muuton Las Palmasiin

0
Ossi Nikulalla ja Mirella Metsä­mäki-Nikulalla on viisi lasta. He alkavat käydä muuton jälkeen koulua Gran Canarialla. Lapset nuorimmasta vanhimpaan: Bettina, Isabella, Adam, Daniela ja Luka. Nuorin lapsista on 2,5-vuotias ja vanhin 15-vuotias. Kuva: Slavik Robtsenkov.

Nikulan perhe testasi kuukauden ajan, että työskentely ulkomailla onnistuu. Pitkäaikainen unelma muutosta näyttäisi toteutuvan pian.

Monen suomalaisen mielessä on käynyt marraskuun pimeinä ja kylminä iltoina, että pakkaan kamat ja muutan etelään. Ajatusta pyörittelee hetken mielessään, kunnes lähtee taas raaputtamaan jäätä auton tuulilasista ennen töihin lähtöä. Unelma, joka tuntuu liian absurdilta toteutettavaksi.

Uudessakaupungissa asuvalle Ossi Nikulalle tämä ei jäänyt vain unelmoinnin tasolle, vaan hän muuttaa yhdessä perheensä kanssa Gran Canarialle Las Palmasiin tämän vuoden toukokuussa.

Nikulan mukaan muuttoa ulkomaille oli pohdittu pitkään, mutta tietynlainen muutos oli välttämätön, jotta haaveesta tulisi totta.

– Aiemmin palveluliiketoimintani kehonkoostumusmittausten puolella piti työnkuvani kiertävänä toimijana Suomessa. Myytyäni sen huomasin loka-marraskuussa, että työni oli muuttunut niin, että minun ei tarvinnut istua autossa enää ollenkaan.

NIKULAN YRITYS Easyway Finland Oy on toiminut 16 vuoden ajan kehonkoostumusmittausten palveluntarjoajana. Maahantuonti Tervetec Oy:n ostettua Easyway:n viime vuoden lopulla kiertävä mittauspalvelu lakkasi, ja nyt Nikula toimii konsultointiroolissa eri yrityksille. Yksi tällaisia yrityksiä on kehonkoostumusmittareiden valmistaja Inbody.

– Käytännössä konsultoin paljolti uusia toimijoita, että mitä kaikkea sen kanssa voidaan tehdä ja miten voidaan rakentaa siitä tasaisesti kehittyvää liiketoimintaa.

Toinen yritys, jonka kanssa Nikula toimii, on Co-Test Finland Oy, joka myy pikaveritestejä. Tällä hetkellä hän tarkentaa hyvinvointialan jälleenmyyntiverkostoa ja vastaa ketkä toimivat brändin jälleenmyyjinä.

Ossi Nikulan perhe matkusti Espanjaan viime joulukuussa ja testasi kuukauden ajan, sujuuko ulkomailla asuminen ja sieltä käsin työskentely. – Suomessa yrityksissä tehdään niin paljon etätöitä jo muutenkin, että työskentely ei vaadi suurta sopeutumista, kommentoi Nikula. Kuva: Nikulan kotialbumi.

HUOMATESSAAN työtehtävien hoituvan läppärin ääressä, alkoi ajatus muutosta ulkomaille vahvistua. Pitkään suunniteltu haave näyttäisi olevan toteutettavissa. Nopea muutos työelämässä sai aikaan nyt tai ei koskaan -tilanteen.

– Tässä, kun on jo 40-vuotta mittarissa, niin ei ole enää sellaista nuoren miehen rohkeutta. Joutui vähän itseään pakottamaan. Tässä miellyttää se, että me pääsemme kokemaan tämän perheen kanssa yhdessä.

Nikulan vaimolla Mirella Metsämäki-Nikulalla on kampaamo Turussa, ja he myös perustivat viime toukokuussa kirpputorin Uuteenkaupunkiin. Mirellan vastuulla on kiinteistöihin sijoittaminen, ja hän alkaa ottaa myös suurempaa vastuuta aviomiehensä yrityksissä. Kaiken toiminnan, mitä ei voi etätyöskentelynä hoitaa, he ovat ulkoistaneet uusille tahoille.

Perhe matkasi Espanjaan viime joulukuussa ja vietti siellä kuukauden verran. Tarkoituksena oli kokeilla, miten ulkomailla asuminen sujuu ja miten työskentely sieltä käsin onnistuu.

– Työntekoon Espanjasta käsin olisi paljon enemmän sopeutumista, jos hyppäisi espanjalaiseen työkulttuuriin. Kun työskentelee Suomeen, niin kaikki on kunnossa, kunhan yhteydet toimivat. Suomessa yrityksissä tehdään niin paljon etätöitä jo muutenkin, että työskentely ei vaadi suurta sopeutumista.

NIKULA MYÖNTÄÄ, että ei ole aina osannut löytää kovalle työtahdilleen tarpeeksi vastapainoja. Vaihtoehtoisen ympäristön hän kokee virkistävänä.

– Vapaa-ajassa, kun on paljon uutta ihmeteltävää, niin siinä on vahvaa vastapainoa työnteolle jo ihan kielenopiskelusta lähtien.

Nikulalla on vaimonsa kanssa yhteensä viisi lasta. Jokainen heistä alkaa käydä koulua paikallisessa opinahjossa. Sitä kautta Nikula ja hänen vaimonsa saavat luontevia kontakteja ja pystyvät näin paremmin integroitumaan espanjalaiseen yhteiskuntaan.

– Jos olisimme vaimon kanssa vain kaksin, ei olisi kauheaa painetta välttämättä edes integroitua. Nyt lasten kautta se on välttämätöntä.

Perheen koko on herättänyt espanjalaisissa hieman kummastelua.

– Espanjalainen perhekoko on melkoisen pieni tänä päivänä ja suurissa kaupungeissa kuten tuolla Las Palmasissa se näkyy ihan konkreettisesti, että meidän perheemme koko on poikkeuksellisen suuri. Ihmiset pysähtyvät välillä kysymään, että onko tämä kaikki samaa porukkaa.

– Olen monesti tavannut yrittäjiä, jotka kokevat olevansa jonkin tietyn käytännön vankeja. Ihan helppoa muutos ei välttämättä ole, mutta ihan mahdollista. Sen olen ainakin itselleni voinut nyt todistaa, sanoo Ossi Nikula. Kuva: Slavik Robtsenkov.

TARKKAA suunnitelmaa siitä, kuinka kauan Nikula perheineen aikoo Las Palmasin auringon alla asua, ei ole.

– Voi hyvin olla, jos asiat toimii hyvin, että muutamme pysyvästi tai sitten vietämme hyvin aktivoivan vuoden Espanjassa ja palaamme takaisin tai muutamme jonnekin uuteen paikkaa. Ei sitä tiedä, missä tullaan asustelemaan.

Nikula rohkaisee ulkomaille muutosta haaveilevia. Olosuhteita voi muuttaa.

– Vaikka onkin helppo jälkikäteen sanoa, niin itsellä se näyttäytyi aika yksinkertaisena prosessina. Olen monesti tavannut yrittäjiä, jotka kokevat olevansa jonkin tietyn käytännön vankeja. Ihan helppoa muutos ei välttämättä ole, mutta ihan mahdollista. Sen olen ainakin itselleni voinut nyt todistaa.

Teksti: Matias Hauhia.