Pertti Palo ”palasi” kirjassaan Intiaan

0
”Maailma kuuluu kaikille” on Pertti Johannes Palon toinen kirja. Kirjan kansi on taiteilija Pive Toivosen tekemä.

Kesäuusikaupunkilainen kokenut gynekologi ja sikiölääkäri Pertti Johannes Palo on julkaissut uuden kirjan Maailma kuuluu kaikille . Kirjan kuvitellut tapahtumat sijoittuvat Intiaan ja siellä paljolti kuohuvaan Kashmiriin. Intian maantieteelliset kuvaukset toimivat kuitenkin miltei matkakirjana, sillä maa tuli nuorelle Pertti Palolle tutuksi 1980-luvun alun stipendimatkalla.

Kirjassa on kuitenkin myös paljon muuta kuin maantietoa: ihmissuhdekuvauksesta maailman tulevaisuuden pohdintaan.

”Maailma kuuluu kaikille” on Pertti Johannes Palon toinen kirja. Se on samalla hänen tavoitteenaan olevan Högbacka-trilogian toinen teos. Ensimmäinen oli vuonna 2018 ilmestynyt Kapusiinikapina ja kolmas osa on jo tekeillä.

– Muutama kymmenen sivua on jo valmiina. Ehkä se ilmestyy ensi vuonna, hän sanoo.

Ensimmäinen osa sijoittui pääosin Suomeen ja Högbackan rantamaisemiin, jossa kirjan päähenkilö Julian vietti lapsuutensa kesät ja tutustui intialaissyntyiseen Nadiriin.

Högbackaan rakennettiin myöhemmin vanhustenhoitolaitos, johon hankittiin hoitotyöhön kapusiiniapinoita.

Uudessa kirjassa Nadir on jo kuollut ja arkkitehti Julian viettää ison osan ajastaan Intiassa ystävänsä kotimaisemissa tämän adoptiopojan perheen luona. Mukana on muiden mukana myös kapusiiniapina Sundar.

Siellä hän kohtaa myös Intian ongelmia: ihmisryhmien välisiä ennakkoluuloja, hindujen ja muslimien kiistoja, köyhyyttä, kurjuutta ja väkivaltaa, mutta myös rakennustaiteen aarteita ja ihmisten ystävällisyyttä.

Kirjassa kierretään eri puolilla Intiaa ja kirjoittaja kuvaa hyvin asiantuntevasti maan kaupunkeja ja nähtävyyksiä. Se käykin siis miltei myös matkakirjasta. Sen ohella, että kirjassa kuvataan erilaisia ihmissuhteita ja parannetaan maailmaa pohdinnoissa ja keskusteluissa.

Keskustelut käsittelevät välillä maailman monikulttuurisuutta, välillä kansallisvaltioitten tulevaisuutta, välillä eutanasiaa ja sikiöiden kromosomipoikkeamia sekä vahvasti sitä, miten ihmisten tulisi sietää toistensa erilaisuutta.

Kirjan sisältö on siis varsin monipuolinen ja moniulotteinen. Sisältöön tuovat oman lisänsä myös lukujen alkuun lisätyt tunnettujen ja vähän tuntemattomampienkin ajattelijoiden mietelauseet.

Monenlaisten tapahtumien ja ihmisten välisen kanssakäymisen keskeltä nousee kuitenkin pääsanomaksi se, minkä Pertti Johannes Palo on kirjannut kirjansa takakanteen: ”Maailma ei ole enää mustavalkoinen ja kuuluu kaikille, jotka eivät kiusaa eivätkä vahingoita muita.”

– Ukrainan sota kirvoitti tekemään tämän lauseen kirjan takakanteen ihan viime vaiheessa, hän sanoo.

Kirjan kansi on kaiken kaikkiaan oikein oivallinen. Kannen kuvan on piirtänyt taiteilija Pive Toivonen .

Matti Jussila

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän