Punkkirokote ostetaan itse apteekista tai yksityiseltä lääkäriasemalta

0
Puutiaisten eli punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua rokotteen avulla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee puutiaisaivotulehdusrokotetta eli ns. punkkirokotetta kaikille uusikaupunkilaisille, luonnossa liikkuville asukkaille sekä alueen loma-asukkaille. Lisäksi kaikille Lokalahdella pitkäaikaisesti oleskeleville suositellaan rokotteen ottamista.

Suositus koskee kaikkia 3 vuotta täyttäneitä. Koska kyseessä on suositus, jokaisen rokotteen haluavan tulee hankkia ja maksaa se itse.

Uudessakaupungissa voit pyytää rokotereseptiä eTerveyspalveluiden kautta tai puhelimitse terveysasemalta, neuvolasta, koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta. Tämän jälkeen rokote ostetaan itse apteekista ja varataan terveydenhuollosta aika itse rokotustapahtumaa varten. Yksi rokoteannos maksaa apteekissa noin 35 euroa.

Toinen vaihtoehto on ottaa punkkirokote yksityisen lääkäriaseman kautta. Silloin maksat rokotuskäynnin yhteydessä sekä itse rokotteen että palvelumaksun ja lääkäriasema huolehtii itse rokotteen hankkimisesta. Näin toimien yhdelle rokotukselle tulee hintaa noin 55 – 70 euroa.

Uudenkaupungin ja Lokalahden loma-asukkaiden tulee hoitaa rokotus omalla asuinpaikkakunnallaan.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta. Toinen rokoteannos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisestä rokotteesta ja kolmas rokoteannos 9–12 kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta.

Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee ja liikkuu luonnossa kesäaikana. Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi 3 vuoden kuluttua perussarjasta.

THL antaa rokotussuosituksia puutiaisaivotulehduksen osalta myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan. Tänä vuonna riskialueiden rokotussuosituksia on päivitetty Uudenkaupungin lisäksi Espoossa, Hangossa, Joensuussa, Puumalassa, Raaseporissa ja Raumalla.

Uudessakaupungissa todettiin vuoden 2022 neljä puutiaisaivotulehdustapausta.

Vakka-Suomen kunnista vain Kustavi kuuluu tällä hetkellä kansalliseen rokotusohjelmaan puutiaisaivotulehdusta vastaan. Tämä tarkoittaa sitä että kaikki Kustavissa asuvat tai siellä pitkäaikaisesti mökkeilevät saavat rokotteen maksutta.

Rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta.

Vuonna 2022 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on toiseksi eniten taudin seuranta-aikana. Tapauksia on ollut enemmän vain vuonna 2021, jolloin rekisteriin ilmoitettiin 148 tapausta. THL:n arvion mukaan puutiaisaivokuumetapausten määrä on ollut koko ajan nousujohteinen.

Lähes kaikki tartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän