Punkkirokotetta suositellaan Ugissa asuville – Rokote yhä maksullinen

0
Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla vaatteilla ja jalkineilla punkin puremilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laajentaa kansallista rokotusohjelmaa kattamaan puutiaisaivokuumerokotteen (TBE) rokotussuosituksia kansallisen rokotusohjelman uusilla alueilla. Jatkossa puutiaisaivokuumerokotetta suositellaan Uudessakaupungissa luonnossa liikkuville asukkaille ja loma-asukkaille. Lokalahdessa rokotetta suositellaan kaikille alueella pitkäaikaisesti oleskeleville.

Varsinais-Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan puutiaisaivotulehdusta vastaan ovat kuuluneet tähän asti Parainen ja Kustavi. Näillä paikkakunnilla asuville kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Nämä maksuttomat rokotteet annetaan kyseisillä paikkakunnilla.

Koska kyseessä on suositus, Uudenkaupungin ja Lokalahden alueella rokote on omakustanteinen.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta. Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ennen kesää ehditään antamaan kaksi rokoteannosta. Rokotereseptin voi pyytää omalta terveysasemalta, neuvolasta tai koulun terveydenhuollosta. Uudenkaupungin ja Lokalahden loma-asukkaiden tulee hoitaa rokotus omalla asuinpaikkakunnallaan. Puutiaisaivokuumerokotetta tarjoavat myös monet yksityiset palveluntuottajat.

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän