Retkeilyreitit ja kuntoportaat saivat Kalannissa laajaa kannatusta

0
Kalannin työpajoissa pohdittiin joukolla esimerkiksi erilaisten retkeilyreitistöjen, kuntoportaiden ja laavun tai kodan sijoittamista Kalannin keskusta-alueelle tai sen tuntumaan.

Asukasbudjetoinnin ideointivaiheessa jätettiin Kalannin aluetta koskevia esityksiä kolmisenkymmentä. Näiden ideoiden toteuttamismahdollisuuksia pohdittiin Männäisten koululla järjestetyssä työpajoissa torstaina.

Useampikin taho oli esittänyt Kalannin alueelle retkeilyreitistöä tai luontopolkua sekä laavua tai kotaa. Toiveissa oli sekä lyhyempi, lasten kanssa kuljettavaksi soveltuva reitti, että pidempi retkeilyreitti aktiivisia liikkujia varten.

Työpajassa retkeilyyn liittyvistä ideoista kehitettiin kokonaisuus, missä luonnon lisäksi huomioidaan Kalannin keskusta-alueen kulttuurinähtävyydet.

– Kalannin taajama-alueella kulkeva reitistö hyödyntäisi pitkälti jo olemassa olevia kevyen liikenteen väyliä. Lisäksi reitistöön olisi mahdollista yhdistää luonnossa kulkevia polkuosuuksia, sillä asutuksen ympärillä useita hyödynnettävissä olevia metsäalueita, selvitti antia työpajoista vastaava Sonja Stenman.

Reitistön varteen tulisi myös penkkejä, erityisesti maisemallisesti arvokkaille alueille, kuten esimerkiksi Kalannin kotiseutumuseon luokse.

– Työpajassa suunnitellun luontokulttuurireitistön yksi osuus voisi kulkea Sirppujoen rantaa Kalannin vanhusten rivitaloilta aina matonpesupaikalle asti. Matonpesupaikalle tulisi sitten se toivottu kota, lisäsi kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellen.

– Kaupungilla on jo olemassa suunnitelma rakentaa vanhusten rivitaloilta yhteys Sirppujoen rantaan, joten kulkuyhteyden jatkaminen aina matonpesupaikalle asti olisi tälle luonnollinen jatkumo, kertoi Arvela-Hellen.

Sen sijaan Kalannin keskustasta lähtevä pitkä retkeilyreitti siirrettiin omaan valmisteluun, sillä pitkien maastoreittien rakentaminen vaatii yhteistyötä usean maanomistajatahon kanssa. Kalantilainen valtuutettu Veli-Matti Virtanen on kuitenkin jo tutkinut mahdollisuutta rakentaa retkeily- ja maastopyöräreitistö Kalannin yläasteen länsipuolelle.

– Maastollisesti alue sopisi hyvin retkeilykäyttöön, sillä siellä kulkee lukuisia eläinten tekemiä polkuja. Lisäksi maasto on suhteellisen kuivaa. Reitistön varteen voisi talkoilla rakentaa myös näköalatornin, mistä olisi mielenkiintoiset näkymät niin ympäröivään luontoon kuin Kalannin aurinkovoimalapuistoon, kuvaili Virtanen.

Retkeilyn ohella kalantilaiset olivat toivoneet lisää liikuntamahdollisuuksia. Liikuntaan liittyviä ideoita pohtinet työpajalaiset totesivat, että esimerkiksi salibandyn ulkoharjoituskenttä on liian kallis nyt toteutettavaksi. Sen sijaan ryhmässä oli vankka kannatus kuntoportaille. Paras sijoituspaikka kuntoportaille olisi yläasteen vieressä oleva, Vehmaantielle laskeutuva kalliorinne.

Lisäksi työpajoissa liputettiin mm. Kalannin keskustaan rakennettavan koirapuiston puolesta. Ideoissa oli esitetty nuorisolle omaa kokoontumistilaa, mutta asiaa pohtineessa työpajassa todettiin, että enemmänkin olisi tarve saada yhteisöllinen olohuone, jonne eri ikäisten ihmisten olisi mahdollista kokoontua. Kaupungin nuorisotilassa on kuitenkin tarjolla tekemistä lähes joka ilta.

Työpajoissa syntyneiden esitysten jatkokehittely jatkuu aina toukokuun alkuun asti. Toukokuussa asukkaat pääsevät sitten äänestämään miten ja mihin Kalannin osalta asukasbudjetointiin varattu 20 000 euron summa lopulta käytetään.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän