
Sarkkinen osallistui Pata & Pulla -kahvilassa vaalitilaisuuteen, jossa uusikaupunkilaisille esittäytyi myös aluevaltuutettu Timo Furuholm (vas.).
Sarkkisen mukaan kovat sairauskulut ovat nousseet esille vaalikiertueella useissa keskusteluissa.
– Vaikka takuueläkkeitä on nostettu vaalikauden aikana yhteensä 130 euroa kuukaudessa ja työeläkkeitä myös, se ei riitä, jos ihmisellä on paljon sairauskuluja.
Ministeri ehdottaakin, että lääkekustannuksille, sote-palvelumaksuille ja terveydenhuollon matkakustannuksille määriteltäisiin yhteinen maksukatto.
– Nyt on kolme eri maksukattoa.
Lisäksi Sarkkisen mukaan maksukaton pitäisi olla viranomaisen valvonnassa. Nyt asiakkaan itse pitää seurata maksukaton täyttymistä.
Oulusta lähtöisin olevalle ministerille ihmisten tapaaminen on tärkeää. Hänen mukaansa ne asiat, joita ihmiset kentällä ottavat puheeksi, eivät aina näy politiikan isossa kuvassa.
– Siksi on tärkeää kuulla ihmisiä, mitkä heidän kannaltaan ovat tärkeitä asioita.
Vaalikentillä esille on noussut sairauskustannusten lisäksi myös uusien hyvinvointialueiden käynnistyminen. Ihmisillä on ollut hämmennystä siitä, miten palvelut jatkossa toimivat.
Sarkkinen huomauttaa, että vasta on uudistettu sote-palveluiden hallintorakenne.
– Nyt vasta alkaa varsinainen palveluketjujen kehittäminen.
Ministeri myöntää, että palveluiden kehittäminen on haastavaa, jos rahoitus on niukkaa. Hän muistuttaa, että hyvinvointialueiden rahoituksen pohjana ovat ne rahat, mitä kunnat ovat käyttäneet sote-palveluihin.
– Tosin rahoitukseen tehtiin noin 1,3 miljardin euron korotus. Rahoituksessa näkyy kuntien alibudjetointi. Kun rahaa ei ole ollut aiemmin riittävästi, niin ei sitä ole nytkään.
Hän muistuttaa, että viimeisimmässä lisätalousarviossa valtio lisäsi vielä hyvinvointialueiden rahoitusta hoitojonojen purkamiseksi.
Rahoitus ei ole kuitenkaan ainoa määrittelevä tekijä sote-palveluiden rakentamisessa. Sarkkinen on huolissaan alan työvoimapulasta.
– Se ei koske ainoastaan hoitajia, vaan myös osaa lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä ja psykologeja.
Koulutuspaikkojen määrää on lisätty, mutta se ei vaikuta heti. Sarkkisen mielestä tärkeää onkin huolehtia alan vetovoimatekijöistä: työhyvinvoinnista ja esimerkiksi esimiestyön kehittämisestä.
– Viime vuonna tullut palkkaratkaisu korottaa hoitoalan palkkoja enemmän kuin muiden alojen palkkoja. Toivottavasti se lisää alan houkuttelevuutta.
Sarkkinen totesi vaalitilaisuudessa myös, että ”eräiden” tahojen esille nostama miljoonatason leikkaus sosiaaliturvaan ja sote-palveluihin on täysin epärealistinen.
– Jos me haluamme pitää huolta meidän ikääntyvästä väestöstä, leikkauksia ei voi tehdä.
Teija Uitto
Ministeri Hanna Sarkkinen oli vaikuttunut vierailustaan autotehtaalla perjantaina.
– Olen jo pitkään miettinyt, että autotehtaalle pitäisi päästä käymään. No nyt ministeripesti on jo näin pitkällä, mutta pääsin, hän totesi vierailunsa jälkeen.
Valmet Automotivella Sarkkinen tapasi paitsi tehtaan johtoa myös pääluottamusmiehen. Sarkkisen tuntuma oli, että autotehtaalla on haasteista huolimatta hyvä neuvotteluilmapiiri.
– Se on tärkeää, että neuvotteluhenki on hyvä. Onhan tilanne melko ristiriitainen. Toisaalta lomautuksia on menossa, mutta on myös hyviä näkymiä etenkin akkutehtaan linjastolla, mutta tulevaisuuden mahdollisuuksia myös autotehtaan puolella.