Sakunkulma alkusoittoa

0

Kun varaat ajan terveyskeskukseen, käyt perhekeskuksessa tai kirurgisessa operaatiossa sairaalassa, olet Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan asiakas. Tämä on selkeä juttu.

Sen sijaan se on vielä epäselvää, mitä hyvinvointipalveluita kunnat jatkossa järjestävät. Sote-uudistuksessa kunnille jäi vastuu asukkaidensa terveyden edistämisestä. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Yksi esimerkki tästä Varhan ja kunnan rajapinnasta nousi esiin, kun Uudenkaupungin Sanomat haastatteli Kirsi Routi-Pitkästä (18.1.). Routi-Pitkänen onjohtanut Uudenkaupungin ikääntyneiden palveluita. Nyt hänen vastuullaan on Varhan sote-alue 1:n ikääntyneiden palvelut. Routi-Pitkänen kertoi, miten Varhan palveluiden yhtenäistäminen voi vaikuttaa esimerkiksi Sakunkulman päiväkeskukseen. Mitään Sakunkulmaa koskevia päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta selvää on, että kaikki palvelut eivät jatku samanlaisina kuin U-soten aikana.

Haastattelun jälkeen mielipidepalsta täyttyi kannanotoista. Varhalta vaadittiin Sakunkulman palveluiden jatkamista. Palautteiden osoite oli osin väärä, sillä kaikki Sakunkulman palvelut eivät kuulu enää Varhalle, vaan osa kaupungille.

Uudessakaupungissa vieraillut sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) totesi, että sote-uudistuksen jälkeisessä tilanteessa kunnat saattavat osaoptimoida palveluitaan. Tämä tarkoittaa, että kunnat voivat pyrkiä säästämään terveyttä edistävistä palveluista, koska sairauskustannukset eivät enää rasita kuntia. Tämä on uhkana, koska kunnat ovat vaikeassa tilanteessa. Valtionosuudet supistuvat ja kuntien olisi löydettävä säästöjä, ei lisämenoja.

Aluevaltuutettu Heli-Päivikki Laurén (sd.) teki maanantaina valtuustossa esityksen, että Sakunkulman toiminta liitetään osaksi kaupungin hyte-sektoria. Näin kaupunki tarjoaisi niitä palveluita, joita Varha ei jatka. Vastaavia esityksiä tulee varmasti lisää, kun Varha syksyllä julkistaa palvelustrategiansa.

Teija Uitto