
Harvoin mikään keskustelutilaisuus vetää kulttuurikeskus Crusellin salin täyteen yleisöä. Tiistaina tämä ihme nähtiin, kun Uudenkaupungin vanhusneuvosto piti avoimen tilaisuuden Sakunkulman tulevaisuudesta. Salillinen ihmisiä tuntui olevan puolustamassa sitä, että Sakunkulman toiminta jatkuisi ennallaan.
– Sakunkulmassa on kynnys matalalla ja katto korkealla, vanhusneuvoston puheenjohtaja Marketta Suoja-Sjöblom kehui.
Sakunkulman asiakas Tapani Caselius kertoi, miten lääkäri oli suositellut eräälle Sakunkulman asiakkaalle masennukseen hoidoksi hakeutumista toisten seuraan.
– Hän tuli Sakunkulmaan ja on kertonut, miten elämä tuntuu joka Sakunkulman käyntikerran jälkeen valoisammalta. Sakunkulma on korvaamaton, hän hehkutti päiväkeskuksen toimintaa.
Samantapaisia puheenvuoroja piti moni muukin.
– Sakunkulma on erittäin rakastettu palvelu, kaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso kiteytti hyvin keskustelun ilmapiirin.
Ikääntyneiden palveluiden integraatiopäällikkö Kirsi Kiviniemi Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta (Varha) kertoi, miten Varhan tehtävänä on tarjota ikääntyneille yhdenvertaiset palvelut. Hän myös muistutti, miten lain mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu osittain kunnalle.
– Sakunkulma on yhdyspintatyötä, hän selvensi. Hänestä ydinkysymys on, miten Sakunkulmaan voidaan tuoda asiakkaille toimintaa Varhan ja kunnan järjestämänä. Kiviniemi nosti esille myös järjestöjen merkityksen.
Hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso ehdotti, että Varha, kaupunki ja järjestöt perustaisivat yhdessä työryhmän, joka turvaisi Sakunkulman palvelut ja kehittäisi niitä jatkossa.
Yleisöstä esitettiin kysymys, onko kaupunki budjetoinut Sakunkulman toimintaan rahaa tälle ja ensi vuodelle. Tähän Vuorenlaakso vastasi suoraan, että ei ole.
– Sakunkulman työntekijät ja toiminta siirtyivät vuodenvaihteessa Varhalle. Emme ole siksi yhtään euroa budjetoineet Sakunkulmaan tälle vuodelle.
Vuorenlaakson mukaan Varha ja kaupunki ovat kuitenkin jo käynnistäneet neuvottelut Sakunkulman turvaamiseksi.
– Meidän pitää nimetä työryhmä, joka varmistaa Sakunkulman palvelut ja sitten haetaan rahaa budjettiin.
Myös Elina Harikkala Varhan ikääntyneiden kuntoutuspalveluista korosti, että Sakunkulman toimintaa ajatellen pitäisi pystyä löytämään jokin yhteistyön malli. Hän myös muistutti, että on muitakin asuinalueita, joihin toimintaa tarvitaan.
Aluevaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Heli-Päivikki Laurén arvioi, että Uudessakaupungissa on tahtotila Sakunkulman palveluiden säilyttämiseen. Valtuutettu Rauno Aaltonen (kesk.) sanoi, miten Turussa on Lehmusvalkamassa ja Ruusukorttelissa samantyyppistä toimintaa kuin Sakunkulmassa ja ne toimivat Varhan rahoituksella.
Tähän Kirsi Kiviniemi huomautti, että vastaavaa toimintaa on ollut myös Salossa ja Paimiossa, mutta ne siirsivät päivätoiminnan jo viime vuonna kaupungille.
– Nyt on käytävä vuoropuhelua, mikä jatkossa on Varhan toimintaa ja mikä kaupungin.
Ikääntyneiden palveluiden kotihoidon esimies Hanna Laine Varhasta totesi, että Uudessakaupungissa ei ole kuntouttavaa päivätoimintaa.
– Se olisi tarpeellista. Meillä on Uudessakaupungissa 113 omaishoitoperhettä. Omaishoidon näkökulmasta tänne on saatava kuntouttavaa päivätoimintaa.
Geriatrian erikoislääkäri Tarja Uusitalo esitti, että kuntouttava päivätoiminta järjestettäisiin jossain muussa tilassa kuin Sakunkulmassa. Sakunkulman päiväkeskuksen ohjaaja Anja Kortteinen kertoi, että tätä samaa on mietitty Sakunkulmassa.
– Tilat eivät ole välttämättä soveltuvat kuntouttavaan päivätoimintaan. Tarvittaisiin ainakin toinen invavessa, lisäksi meillä on portaita. Jos kuntouttavaan päivätoimintaan tulee muistihäiriöisiä, ovien pitäisi olla lukittavia, hän totesi.
Sakunkulma toiminut 30 vuotta
Sakunkulman päiväkeskus aloitti toimintansa 1992.
Sen toiminta on ollut avointa kaikille uusikaupunkilaisille ikääntyneille.
Sakunkulmassa on järjestetty monenlaista hyvinvointia edistävää toimintaa, kuten tuolijumppaa, muistikerhoa, bingoa, musiikkiraateja ja keskustelukerhoja.
Asiakkaita päiväkeskuksessa on käynyt keskimäärin 60 päivässä.
Sakunkulmaan on liittynyt myös pyykkipalvelu, saunotuspalvelu sekä kutsutaksi neljänä päivänä viikossa.