Sisäilmaongelmista terveeseen taloon

0
Ruusa Lahti ja Ulla Lumme-Lahti voivat olla vihdoin tyytyväisiä, kun sisäilmaongelmista kärsinyt perhe muuttaa piakkoin Vehmaalle olkipaneeleista rakennettuun taloon.

Turkulaiset Jouni , Ulla sekä Ruusa Lahti , ovat elämänsä aikana asuneet useissa eri asuintaloissa keskustassa ja vähän kauempana maalla. Lähes kaikki asumismuodot on elämän aikana koettu.

Valitettavasti ongelmat ovat seuranneet Lahden perhettä. Peräjälkeen kolmessa eri asunnossa tapahtui vakavia vesivahinkoja ja sisäilmaongelmat ovat vaivanneet heitä siitä lähtien. Yrityksistä huolimatta talo- ja vakuutusyhtiöt eivät halunneet nähdä vesivahinkojen aiheuttamien ongelmien vakavuutta.

Oli aika tehdä jotain itse.

– Kyllästyimme jatkuviin sisäilmaongelmiin, joten aloin itse tutkia erilaisia vaihtoehtoja rakentamiseen. Mietin, voisiko olla mahdollista rakentaa ”terve” talo, Ruusa pohti.

Erästä luonnollisesta rakentamisesta kirjoittavaa blogia lukemalla Ruusa löysi yhtiön, joka rakennutti taloja olkipaalielementeistä. Se kuulosti heti järkevälle vaihtoehdolle ja budjettiin sopivalle.

Tonttia alettiin etsiä lopulta Vehmaan Rautilasta.

– Alueelta löytyi hyvin edullisia tontteja. Vanhempani bongasivat sieltä metsätontin, joka oli osittain kalliota. Se melkein jäi meiltä huomaamatta. Innostuimme siitä heti ja elokuussa 2020 tehtiin kaupat, Ulla kertoo.

Ehdottomia kriteereitä tontin uusille omistajille oli, ettei talossa käytetä betonia, muovia, liimoja eikä materiaaleja, joissa on myrkyllisiä kemikaaleja. Talon perustuksissa on kuitenkin pitänyt tehdä kompromissi, sillä pyöreät pilarit on valettu betonista.

Taloon ei tule saunaa ja kylpyhuoneeseen hankittiin katollinen suihkukaappi, josta vesi menee suoraan putkeen. Näin vesi ei pääse roiskumaan seinille eikä lattialle.

– Ideana tässä talossa on, että kaikki mikä voi kastua, pystyy myös kuivumaan. Täällä ei ole muoveja väleissä, Ulla sanoo.

Ruusa lisää, että jos kosteusvaurioita pääsisi käymään, vaikka katon kautta, niin tullessaan purueristeiden läpi siitä jäisi heti jälki ilmansulkupaperiin. Savessa näkyy kastuminen myös heti, mikä auttaa korjaamaan ongelmat nopeasti.

Kriteerien avulla sopivien rakennuttajien etsiminen oli työlästä, mutta lähes kaikkiin työvaiheisiin on löytynyt tekijöitä Turun lähialueelta. Rakennusalan ammattilaisilla on yleensä omat tapansa ja ajatuksensa, miten kannattaisi rakentaa, mutta Ulla ja Ruusa ovat löytäneet hyviä tahoja, jotka ovat ottaneet huomioon heidän visionsa.

– Itse asiassa tällainen rakennustapa on tosi vanha, mutta se on unohdettu, Ulla huomauttaa.

Taloon rakennettiin syksyllä 2021 ensin pilariperustukset, jonka jälkeen katto rakennettiin suoraan päälle. Mutta se nostettiin myöhemmin kahdessa osassa pois, jolloin olkipaalielementit asennettiin seiniksi.

– Rakennuttajat olivat tosi avoimia ja kyselivät paljon meiltä mielipiteitä eri vaihtoehdoista. Ihanaa, kun ottivat meidät tosi hyvin huomioon, vaikka rakennustavat poikkesivat ehkä hieman heidän perinteistä, Ulla ja Ruusa kiittelevät.

Talossa on käytetty materiaaleina muun muassa puuta, olkea, savea ja paperia. Ala- ja yläpohjat on eristetty puusta tehdyllä purueristeellä, jossa ei ole booraksia. Katto on konesaumattua peltiä ja ikkunanvälit on eristetty lampaanvillalla.

– Olen kokeillut myös järviruokoa väliseinäeristeenä, kun olen lukenut myös sen olevan toimiva vaihtoehto, Ruusa huomauttaa.

Varsinaista aikataulusuunnitelmaa Lahdet eivät ole tehneet projektille. Vuodesta 2021 tontilla aloitetut työt voisi kuitenkin olla tänä kesänä siinä pisteessä, että Lahdet voisivat muuttaa asumaan taloon.

– Mutta ei oteta mitään stressiä, vaan katsotaan miten hommat etenee, Ulla ja Ruusa naurahtavat.

Ruusa Lahti pitää rakennusvaiheista omaa blogia, Olkilinna, jonne hän on kerännyt eri lähteistä tietoa materiaaleista sekä muiden tarinoita vastaavanlaisista rakennuskohteista.

– Toivoisin, että blogini avulla ihmiset voisivat löytää yhdestä paikasta tärkeimpiä tietolähteitä, jotka ovat olleet minulle tärkeitä tässä projektissa.

Lahdet toivoisivat, että tämäntyyppinen rakentaminen yleistyisi, koska Suomesta löytyy helposti uusiutuvia luonnonvaroja, joita voisi hyödyntää rakentamisessa. Mikään käytetty materiaali ei myrkytä luontoa.

– Tällainen rakentaminen on mielestämme tulevaisuutta. Nämä tulevat kestämään kauan, äiti ja tytär päättävät.