SM-palkinto hiihtorastien finaalista Ylitorniosta

0

Kalantiin löytyi talven toinen palkinto hiihtosuunnistuksen Suomen mestaruuskilpailuista lauantaina. Elisa Pirilä suunnisti SM-plaketille kuudenneksi pitkällä matkalla Ylitornion Ainiovaarassa.

Lapin Lumirastien yhteydessä hiihdetty kilpailu päätti runsaan kolmen kuukauden pituisen hiihtosuunnistuksen kauden. Keskimatkan kuudennen tilan jatkoksi Elisa Pirilä saavutti saman sijan ja palkinnon nyt myös D20-sarjan pitkältä matkalta. SM-sprintissä kalantilainen oli seitsemäs.

– Reitinvalinta on iso osa tätä lajia, joka painottuu kansainvälisissä arvokisoissakin isoihin baanoihin. Ylitorniolla hiihtosuunnistus vaatii fysiikkaa ja korostaa hiihtoa, luonnehtivat ratamestarit reittejään Ainiovaarassa, jossa lunta oli metrin verran.

D20-sarjassa hiihdettiin 13,4 kilometrin pituinen rata 14 rastileimauksen kautta. MS Parman Elisa Pirilän suoritus oli tasaisen varma. Vain parilla rastivälillä oli kenties parin minuutin virheet. Ne pudottivat pois SM-mitalilta, kun pronssiin jäi matkaa alle viisi minuuttia.

Sarjan voitti ylivoimaisesti yli kolmen minuutin erolla Parman Lotte-Line Ekström . Seurakaveri Amanda Yli-Futka sijoittui SM-pronssille, nelisen minuuttia kärjestä. Sarjaan osallistui 15 nuorta.

Lapin Lumirasteilla kilpailtiin jo perjantaina sprintti, jossa varsinaissuomalaiset eivät olleet mukana. Pyhänä oli ohjelmassa vielä 7,5 kilometrin keskimatka, jolla Elisa Pirilä sijoittui mukavasti neljänneksi.

Lapin Lumirastien yhteispisteissä Pirilä oli 11. tilalla. Avauspäivän puuttuminen kolmesta osasta tietysti vähensi pistekertymää.

Kesärastien kilpailukauden pitäisi lounaisessa Suomessa alkaa pääsiäisen paikkeilla Paraisten ja Paimion kalliokumpareilla sekä jatkua Halikon ja Sauvon seudulla.

Ensimmäiset Vakka-kuntorastit suunnistetaan Uudenkaupungin metsissä ilmeisesti tiistaina 18. päivänä huhtikuuta.

Veijo Viitanen